Mennyit is ér valójában a bitcoin és társai?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelenleg kb. 82 milliárd dollárt. Gyanúsan soknak tűnik? Mutatjuk, hogy ez a szám mit is jelent valójában.

Még nem elég mélyen

Összeesőben van az idei év legnagyobbat ralizó piaca. A bitcoin, litecoin, etherum és társaik már egy hónapja bukdácsolnak és a kriptovaluták nagy része szabadesésben van, az etherum árfolyama például egy hónap alatt lefeleződött. Persze mindez akkor igaz, ha a jó öreg „nagypapa devizában”, a dollárban számoljuk. Na, de akkor is.

Viszont mit kezdjünk most a piaccal? Ha úgy gondolod, már nincs hova zuhanjon az árfolyam, és itt az ideje egy alapos bevásárlásnak, mutatunk pár elgondolkodtató összehasonlítást.

A jelenlegi árakat nézve a befektetők – vagy spekulánsok – ugyanis még mindig 82 milliárdra tartják az összes kriptovaluta összértékét. Ebből 39 milliárd a Bitcoin értéke, és 19 milliárd az etherumé.

Buy Bitcoin at CEX.IO

Te melyiket vennéd meg inkább?

Hogy ez sok vagy kevés? A világ összes aranyához, az amerikai tőzsde méretéhez, vagy a forgalomban lévő összes dollárhoz képest szinte semmi. De más kontextusban vizsgálva meglepő dolgok derülnek ki.

Ha befektetésként gondolunk a kriptovalutákra, érdemes figyelembe venni, hogy ez a 82 milliárd dollár annyi, mint a Starbucks értéke. Tehát 82 millió dollárért százszázalékos tulajdont lehetne vásárolni a világ egyik legismertebb és legelismertebb márkájában, egy olyan cégben, amelyik 21 milliárd dolláros éves eladásokat produkál. 

De nem csak a Starbucks ér kb. 82 milliárd dollárt, hanem a Volkswagen is; vagyis az a cég, amelyik többek között a Porschét, az Audit, a Bentley, a Lamborghinit és a Bugattit is gyártja; az a cég, amelyiknek 120 gyára van világszerte és 2,6 millió járművet ad el évente.

Ha viszont nem annyira érdekelnek a tőzsdei cégek, a marketwatch.com összesítése szerint, 82 milliárdért felvásárolhatnád a Magyarországnál is nagyobb Ohio állam összes termőföldjét. Sőt a Bitcoin egyedül többet ér, mint az összes mezőgazdasági terület Virginiában vagy Észak-Karolinában. De az összes kriptovaluta értékéért meg lehetne venni Oregon összes, közel százezer négyzetkilométernyi, erdejét is.

Persze mindenki azt csinál a 82 milliárd dollárjával, amit akar.

Ezt olvasta már?

Erősödéssel korrigáltak a New York-i indexek »