Nullás árfolyam lehet a bitcoin-sztori vége

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A központi bankok lehetnek a legveszélyesebbek az első számú kriptovalutára, de más gondok is akadnak vele - véli az egyik legnagyobb befektetési alap vezetője.

Nem pénz

Joe Davis, a nagyjából ötbillió dollárt kezelő Vanguard befektetőcsoport vezető közgazdásza hétfőn azzal borzolta a kedélyeket, hogy kijelentette: a bitcoin nem pénznem, rossz döntés pénzt fektetni bele és pont azok az intézmények jelentik rá a legnagyobb veszélyt, amelyeket meg akar buktatni.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

„Az elmúlt hónapokban sokszor kérdezték tőlem, hogy mit gondolok a bitcoinról, mint valutáról. Nos, én jó esélyt látok arra, hogy nullánál fog kikötni az árfolyama” – mondta Davis.

A Vanguard irányítója szerint a bitcoin nem felel meg egy pénznem kritériumainak, annak ellenére, hogy a kitalálói és támogatói annak hiszik. Egyszerűen csak egy kétes médiuma a csereforgalomnak, és a túlzott volatilitása nem teszi megfelelően értéktartóvá.

Nincs mitől félniük a jegybankoknak

Davis, aki a legnagyobb befektetési alapnál és a második legnagyobb tőzsdei kereskedési alapnál dolgozik, úgy véli, a bitcoin nem tud hagyományos befektetésként működni. A részvényekkel vagy a kötvényekkel ellentétben a devizák nem generálnak pénzforgalmat, azaz kamatot vagy osztalékot, ami meghatározhatná az árukat. Hozzátette, hogy a bitcoin portfólióhoz adásával csökkentenie kellene egy „kipróbált és valódi eszközosztályt”.

Miközben a bitcoin és más digitális eszközök támogatói a technológiát a központi bankok alternatívájának látják, Davis szerint a bitcoin nem jelent valós veszélyt számukra.

„Jó esély van arra, hogy a központi bankok végül saját digitális pénznemeket alkalmazna majd, amelyek hatalmas előnnyel fognak indulni, hiszen a szabályokat is a jegybankok hozzák” - véli Davis.

Mint a kriptovaluták legtöbb ellenzője, a blockchain technológiáról már Davis is jobb véleménnyel van, de szerinte annak nem szükséges kötődnie a bitcoinhoz és társaihoz. Bár a kriptovaluták erre a technológiára épülnek, a blockchain általában is tudja majd csökkenteni a tranzakciók vagy szerződések végrehajtásának költségeit, miközben növeli azok sebességét és biztonságát.

Ezt olvasta már?

Nagy emelkedés után lassult le a BUX »