Különleges árverést szervez a BÁV

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Több mint 500 műtárgyat kínál a BÁV kétnapos, 70. művészeti aukciója, amelyet május 16-án és 17-én tartanak Budapesten, a MOM Kulturális Központban.

Pénteken előadás a Várkert Bazárban

A BÁV jubileumi művészeti aukciójához kapcsolódva az alapító, Mária Terézia születésének 300. évfordulóját is megünnepli az aukciósház - hívta fel a figyelmet Varga Balázs kereskedelmi igazgató a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Előadást tartanak Mária Terézia, a szoknyás uralkodó címmel pénteken a Várkert Bazárban. Az esemény vendége lesz Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet; Fónagy Zoltán történész; Tűzkő Péter festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője; Kertész Mónika operaénekes és Kovács Patrícia színművész.

Jótákony árverés lesz

Varga Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy május 17-én a festmények és műtárgyak árverésének jótékonysági tétele Fényes Adolf Mesetáj alakokkal című alkotása lesz, amelyre 180 ezer forinttól licitálhatnak az adakozni vágyók. A festmény bevételét ezúttal a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánlják.

Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője hangsúlyozta, hogy a mostani festménykínálat antik alkotásai három kiemelkedő budapesti magángyűjteményből álltak össze. Az Esterházy-gyűjteményből való Luca Giordano Jákob és Ráhel a kútnál című műve, amely 3,2 millió forinttól kelhet el. Emellett több flamand és itáliai alkotás vonzó kikiáltási áron szerepel az anyagban.

Igazi különlegességek

Kiemelte még Kontuly Béla Budapest drámája című 1955 körülre datált alkotását, valamint Erdélyi Bélának, a párizsi magyar vadakat idéző Virágzó magnóliafa című nagyméretű művét, amelyre a licit 7 millió forintról indul. Szerepel az anyagban a Hetek csoport alapítójának, Schönberger Armandnak két mesterműve is: a Csendélet című alkotás 4,8 millió forinttól, az 1928-as kubista tendenciákat mutató Rakpart 5 millió forinttól kelhet el.

Mednyánszky Lászlónak több kiemelkedő kvalitású festménye is feltűnik az aukciós anyagban. Ezek közül kerül ki 18 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele, egy 30 éve lappangó, vízparti tájat ábrázoló alkotás.

A tavaszi aukciós anyag bővelkedik az olyan kismesterek főműveiben, mint Pólya István, Gergely Tibor vagy Borbereki-Kovács Zoltán. A modern szekcióban Hincz Gyula, Molnár C. Pál, Deim Pál vagy Fehér László műveit is kínálják.

Változatos felhozatal

Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi ékszerszakértő beszámolója szerint a csaknem 200 tételt felvonultató ékszerkollekció gyűjtői és befektetési darabokat is tartalmaz a történetitől a modern alkotásokig. A befektetők érdeklődésére számot tartó brilles ékszerek mellett egy 4,8 karátos briliánssal ékesített art deco nyakék is szerepel a kínálatban, amely 4,6 millió forinttól kelhet el.

A kínálatból kiemelte az 1840 körül készült Czapeck et Patek kulccsal felhúzható, biedermeier arany függőórát, ami az óraművesség két nagy alakja, Anton Patek és Francois Czapek rövid ideig tartó közös vállalkozásának állít emléket. Az óra kikiáltási ára 100 ezer forint. A legmagasabb a kikiáltási ára egy Breitling for Bentley dizájn karórának, amely 3,5 millió forinttól cserélhet gazdát.

Nagy Tamás, az aukciósház vezetője elmondta: az idei műtárgykínálatban igazi kultúrtörténeti ritkaságok is megtalálhatóak. Kiemelte a Bethlen Miklós és Rhédey Júlia menyegzőjére készült ezüst pohársorozat eddig ismert legnagyobb darabját, amely 900 ezer forinttól kelhet el. Szerepel az anyagban egy értékes és ritka török vonatkozású tárgy, egy 16. századi balkáni tálka, amely 400 ezer forinttól kelhet. A Zsolnay-kínálat egyik kiemelkedő darabja a szarvasokkal díszített szecessziós váza, amely 2 millió forinttól cserélhet gazdát.

Ezt olvasta már?

Emelkedett az államkötvények akciós átlaghozama »