Különös szilveszter: újévköszöntés a világ körül

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Már a küszöbön álldogál a Szilveszter - a virsli, a pezsgő, a tűzijáték és a (soha be nem tartott) fogadalmak éjjele. A karácsony miatt elcsendesült világ ilyenkor ismét kicsit kiereszti a hangját, szólnak a dudák, durrognak a petárdák, és jó nagyot kiáltva elköszönünk az óévtől. Az újévet szerte a világon ünnepelve fogadják, ki így, ki úgy. Lássuk a legfurcsább külföldi szokásokat, és természetesen a legütősebb bulikat, amelyekbe belecsöppenhetünk, ha a határokon túl töltenénk a 2017-es év utolsó és a 2018-as év első napját.

A szilveszter - akárhol is legyünk a világban - szinte mindenkit arra késztet, hogy visszatekintsen a maga mögött hagyott évre, és a rosszakat elfelejtve, a jó gondolatokkal pedig felvértezve lépjen át az izgalmas, újdonságokat tartogató új évbe. 

A visszaszámlálás, a pezsgőpukkanás és a tűzijáték szinte mindenhol elengedhetetlen része az ünneplésnek, néhány nemzetnél azonban vannak olyan szokások is, amelyek furcsának hathatnak a mi hagyományainkhoz képest. Nézzünk ezekből párat!

Mindenki másképp csinálja…

A szezonális lomtalanításról nekünk a tavaszi/őszi nagytakarítások juthatnak eszünkbe, az olaszok azonban teljesen máshogy csinálják. Ők már az újév első perceiben kidobják az ablakon, amit feleslegesnek éreznek - szó szerint. Emellett fontos, hogy az új esztendőt piros fehérneműben kezdjük, ugyanis ez szerencsét hoz, akárcsak az éjféli kongatás alatt elfogyasztott 12 szőlőszem. (A 12 szőlő szerencsehozó varázsában egyébként a spanyolok is hisznek.)

Olaszországhoz hasonlóan Dél-Afrikában is hagyománnyá vált az „ünnepi lomtalanítás”. Itt azonban nem aprózzák el az emberek, akár nagyobb bútoroktól és műszaki cikkektől is készek megszabadulni az ablakon keresztül. Előfordult már, hogy szekrényt vagy hűtőt dobtak ki a lakásokból, és nem ritka az sem, hogy a járókelők kisebb-nagyobb sérüléseket szenvednek ilyenkor. A veszélyes újévi szokást már a rendőrség is próbálja megállítani. Mindenesetre, nézzünk a fejünk fölé, ha arra járunk!

A sötétben szabad a csók! Ezt tartják Bulgáriában is, ahol az óraütést követő 2-3 percre lekapcsolják a villanyokat, hogy elcsattanhassanak az újévi csókok. Ezután felvágják az ünnepi tortát. Aki pénzérmét talál a sütijében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Az újévi csók Angliában és Írországban is különleges jelentőséggel bír: akik ilyenkor a fagyöngy alatt váltanak csókot, a hiedelem szerint egész évben elválaszthatatlanok lesznek.

Így vonzzák be a szerencsét

Ha új év kezdődik, mindenki szeretne tiszta lappal és jó kilátásokkal nekivágni az előtte álló 12 hónapnak. Japánban például begereblyézik a szerencsét a házba, majd 108-at kongatnak, hogy elűzzék a rossz energiákat. Az országban úgy tartják ugyanis, hogy 6 főbűn van, és mindnek 18 “árnyalata”, ezek szorzatából jön ki a bűvös 108-as szám. Ilyenkor tehát megszabadulnak a határozatlanság, a könnyelműség, a mohóság, az irigység, a butaság és a harag minden formájától.

Koreában szintén nagy szerepe van a kerti eszközöknek: gereblyéket és lapátokat támasztanak a falakhoz, hogy ezzel megóvják a házat a gonosz lelkektől.

Forrás: pixabay

A kubaiak tiszta, sima lefolyású évre vágynak, ezért Szilveszter napján több edényt is megtöltenek vízzel, majd éjfélkor kiöntik az egészet az ablakon.

Ecuadorban - az olaszokhoz hasonlóan - a fehérneműnek tulajdonítanak mágikus erőt. Aki a szerelmet várja az új évtől, piros, aki pedig gazdagságra vágyik, sárga alsóneműt visel.

A hollandok pedig hagyományosan az oliebol nevű cukros fánkgolyót eszik ilyenkor, hiszen úgy tartják, ez garantálja a szerencsét és a jólétet az újévre.

A mágia és a varázslás éjszakája

Az oroszok azzal biztosítják be a következő év sikerét, hogy egy darab papírra leírják leghőbb vágyukat. Ezzel azonban nincs vége a “mágiának”: ezt a cetlit elégetik, a hamut pedig az ünnepi pezsgőjükbe keverve még éjfél előtt megisszák, biztos, ami biztos.

Az ausztrálok a zajkeltésben hisznek: éjfélkor edényeket és serpenyőket egymáshoz ütögetve az utcára vonulnak, hogy elijesszék az óévről maradt negatív erőket.

Brazíliában a fehér szín dominál ilyenkor, a néphiedelem szerint ugyanis ez elűzi a rossz szellemeket. Emellett bevett szokás éjszaka megmártózni az óceánban és 7 hullámot átugrani - ez azt jelenti, hogy hét minden napjában szerencsénk lesz. Nemzeti hagyomány továbbá ajándékot adni a víz istennőjének: virágokat szórnak a hullámok közé, és ha a víz visszalöki őket a partra, az balszerencsét jelent.

De Chilében is találkozhatunk furcsa újévi szokással. Itt a legtöbben lemennek egy bőrönddel az utcára, és elszaladnak a legközelebbi sarokig, majd vissza. Ezzel biztosítják be azt, hogy egy nagy utazásban legyen részük az új esztendőben.

Nincs Szilveszter buli nélkül

Akik pedig szó szerint belekóstolnának a külföldi újév-várás ízébe, azoknak ajánlanánk néhány úticélt is a Business Insider gyűjtése alapján.

Az egyik legismertebb ünnepi parádét, a “Party Mile”-t Berlinben rendezik meg, ahol 2 kilométeren keresztül utcai árusokkal, koncertekkel és szórakoztató műsorokkal várják az odalátogatókat.

Aki az elsők között szeretne koccintani az újévre, annak Sydney-be érdemes elutaznia, hiszen az egész világon ebben a nagyvárosban ütik először az éjfélt. Ezt persze hatalmas tűzijátékokkal ünneplik többek között az Operaháznál is.

Aki pedig arra vágyik, hogy négy napon keresztül ünnepelhesse az újév eljövetelét, annak egy skóciai kiruccanásra érdemes befizetnie. Edinburgh-ben ugyanis fél hétig tart a szórakozás zenével és tűzijátékkal.

Természetesen ezek mellett számtalan, a turisták körében népszerű nagyváros kitesz magáért ilyenkor, így azoknak is garantáltan emlékezetes marad a szilveszteri buli, akik például New Yorkba, Las Vegasba, Barcelonába vagy Hongkongba látogatnak.

Ezt olvasta már?

Díjmentes tranzakciók a kevesebb kontaktusért »