2019. április 15. 11:30 | forrás: Alapblog

5000 év legalacsonyabb kamatai

Az ábrán az elmúlt ötezer év kamatszintje, és annak alakulása látható. A rövid és hosszú távú kamatok 1930 környékén voltak csak ilyen alacsonyak. Minden túlzás...

Az ábrán az elmúlt ötezer év kamatszintje, és annak alakulása látható. A rövid és hosszú távú kamatok 1930 környékén voltak csak ilyen alacsonyak. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy történelmi pillanatokat élünk a globális gazdaságpolitikában / gazdaságpolitikai kísérletben.

Forrás: twitter.com

Véleményem szerint egy, a világot átölelő eszközárbuborék alakult ki (gondolok itt az ingatlan, a kötvény és a részvény piacokra, továbbá a műkincsekre) az elmúlt években, ami a zéró és negatív kamatoknak köszönhető, kiegészülve a pénznyomtatásokkal. Az eddig megszokott közgazdasági összefüggések szerinti világ szemmel láthatóan kezd megváltozni. Azonban a nagy gazdaságok jegybankjai meglátásom szerint nem foglalkoznak kellő mértékben a probléma gyökerével, a rekord alacsonyan tartott kamatszinttel (annak köszönhetően, hogy gyakorlatilag eltűnt az inflációs nyomás a gazdaságokból). Az utóbbi három évben az amerikai jegybank szerepét betöltő FED emelt (2,5%-ot) az irányadó kamatlábon egyedül a nagy jegybankok közül. Ez a teljes világgazdaság számára az USA globális gazdasági súlyát figyelembe véve megközelítőleg 0,5%-os szigorítást jelent. Azonban a globális lassulás láthatóan beindult, amire a válasz természetesen lehet a kamatvágás újbóli elkezdése, vagy a pénznyomtatás újraindítása, de ez eddig sem jelentett megoldást.

Teljes fennáló globális adósság (ezer milliárd dollárban)

Forrás: realinvestmentadvice.com

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülhet a brit gazdaság.

A brit bankrendszer elviselné a rendezetlen kilépést.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.