2019. március 18. 13:42 | forrás: Alapblog

Az egyenlőtlenség egy oka: az irigység

Izzik a levegő a rég nem látott mértékű vagyoni egyenlőtlenségek körül a világban. Politikusok boldogan hakniznak vele és a média is nagyon szereti, hiszen az...

Izzik a levegő a rég nem látott mértékű vagyoni egyenlőtlenségek körül a világban. Politikusok boldogan hakniznak vele és a média is nagyon szereti, hiszen az egész középosztály dühödten kattint arra a hírre, hogy hány évtizede nem nőtt a reáljövedelme.

Jó, mondjuk nőtt, de alig (az Egyesült Államokról van szó). Pláne, ha a gazdasághoz mérjük, ahogy az alábbi ábrán látszik.

De még dühösebb a középosztály, ha a leggazdagabbakhoz mérheti magát, mert LeBron James bankszámlája még a gazdaságnál is gyorsabban bővült. Én viszont azon szoktam felháborodni, hogy ezek a klikkelős cikkek a helytálló kritikák mellett miért nem említik meg azt is, hogy azon a medián jövedelmen vásárolt medián autó vagy orvosi szolgáltatás mennyivel jobb, mint a 30 évvel ezelőtti medián párja. Hogy annak a gazdasági növekedésnek, aminek egy sajnálatos mellékhatása az egyenlőtlenségek fokozódása és a „stagnáló” jövedelem, azért vannak fő hatásai is. Például, hogy 5-10 évvel tovább élünk, vagy hogy annyi tudást hordozunk a zsebünkben, amennyiről 30 éve nem is álmodhatott senki. Plusz Aliexpress. Szóval a jövedelem ugyan stagnál, de, ha az irigységet leküzdjük, akkor az élet valójában egyre jobb… azt hiszem, ez egy új szintje a félig teli-félig üres pohár lélektannak: már az is baj, ha teli a poharam, ha van, akié kristálypohár.

Hadd soroljak fel néhány teljesen természetes, sőt, evolúciós okokból még időnként hasznosnak is mondható dolgot, amelyeket egy élhető társadalom nem propagál, hanem küzd ellene: düh, agresszió, emberölés, vagy az, hogy megesz a medve.

Persze nem kéne felháborodnom, az irigység annyira alapvető mozgatórugója az embernek, hogy közgazdászok képletezik. Mitől nő a jólét érzésem (mivel maximálom a hasznossági függvényemet), ha a szomszédnak egyre jobban megy (az altruista hasznossági függvény), vagy ha egyre rosszabbul (az irigységi hasznossági függvény)? Püff neki. Ráadásul haszna is van: az irigység az, ami sokakat egyre több munkára, tanulásra sarkall, hiszen én is akarom azt, ami neki van!

Mégis, amikor a minap arról olvastam, hogy van, aki azt a „nyugdíjasok elszegényedésének” képes hívni, hogy a nyugdíjak az árakkal együtt nőnek ugyan, de jelenleg kevésbé, mint az aktívak bére… akkor azért eszembe jutott egy-két faktor, amit egy „igazságos” nyugdíj-számítási modellbe azért még bele lehetne gyömöszölni. Egyrészt, ha a lakáspiacot „shortoló” fiatalok inflációjába (költségnövekedésébe) be kéne számítani a lakásárak emelkedését, akkor az ugyanezt a piacot „longoló” nyugdíjasok esetén a jövedelembe kéne beleszámolni. Hiszen ők jellemzően már rendelkeznek lakással, amelyet az élethelyzetük megváltozása (pl. távolabb költözhetnek a munkahelyektől, kisebb is elég) miatt olcsóbbra cserélhetnek.

Az tudja elhomályosítani a látást e téren, ha az egy fő által kapott nyugdíjjal foglalkozunk. A gazdaság szempontjából az egyre aggasztóbb kérdés azonban az, hogy összesen mekkora terhet jelent a nyugdíjak kifizetése. NB1-es labdarúgó azért kaphat (sic!) havi többmilliós fizetést az adófizetőtől, mert belőlük csak párszáz van. Nyugdíjasból több.

A másik faktor pedig, ami valamiért kimaradt az „elszegényedő nyugdíjas” modellből, hogy hány nyugdíjast kell eltartania annak a növekvő gazdaságnak. A folyamatosan csökkenő teljes népesség mellett csak 2011 és 2017 között 68 ezerrel (3,5 százalékkal) nőtt a számuk Magyarországon, és ez még egy nagyon barátságos időszak volt ahhoz képest, ami jön.

Mert, ha azt még el is fogadom, hogy az irigységre egy magától értetődő társadalmi szükségletként kell tekintsek, azért az, hogy a gazdaság felosztó-kirovó nyugdíjakkal turbózott demográfiai összeomlása is egyfajta természetszerűség legyen, már erős.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

A Brexit legkorábbi időpontja jelenleg április 12-e.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 4440 (3,02 ) AKKO Invest 26400 (3,12 ) ALTEO 786 (0,77 ) ANY 1345 (-0,37 ) APPENINN 529 (0,57 ) AutoWallis 135 (-0,74 ) BIF 3140 (-1,26 ) CIGPANNONIA 425 (0,24 ) ENEFI 454 (2,25 ) ESTMEDIA 117 (-1,51 ) FUTURAQUA 58 (-2,38 ) MASTERPLAST 700 (0,29 ) MOL 3410 (0,24 ) MTELEKOM 456 (0,33 ) NORDTELEKOM 39 (-2,35 ) NUTEX 29 (0,69 ) OPUS 438 (0,05 ) ORMESTER 2420 (-3,20 ) OTT1 225 (2,51 ) PANNERGY 700 (-0,85 ) RICHTER 5750 (-0,86 ) SET Group 644 (-5,99 ) TAKAREK 716 (0,85 ) WABERERS 1540 (-1,28 ) ZWACK 17250 (-0,29 )