2018. október 12. 12:00 | forrás: Alapblog

„Betöltetlen munkahelyteremtő” támogatások

Gazdasági hírek olvasása közben szinte lehetetlen elkerülni az akár többmilliárd forintos munkahelyteremtő pályázatokról és támogatásokról szóló cikkeket. A válság után a munkaerőpiacon egyértelműen erős túlkínálat...

Gazdasági hírek olvasása közben szinte lehetetlen elkerülni az akár többmilliárd forintos munkahelyteremtő pályázatokról és támogatásokról szóló cikkeket.

A válság után a munkaerőpiacon egyértelműen erős túlkínálat jelentkezett, így a keresleti oldal támogatása indokolható volt. A munkaképes korú dolgozók számának demográfiai okokkal magyarázható természetes csökkenése, a külföldi munkavállalás tömegessé válása és az erősödő gazdaság többletmunkaerő igénye mára gyökeresen megváltoztatta a helyzetet. Ma a rekordalacsony munkanélküliségi ráta mellett már minden munkanélkülire több betöltetlen állás jut.

Egy ilyen helyzetben igencsak megkérdőjelezhető a munkahelyteremtő támogatások létjogosultsága, hiszen sokkal inkább „munkavállaló teremtő” támogatásokra lenne szükség.

Ennek ellenére persze van logika olyan beruházások támogatásában, amelyek magas hozzáadott értékű termelést honosítanak meg, de azt is tudnunk kell, hogy ma már ezekben a támogatott gyárakban elhelyezkedő munkásokat sokszor más, nem támogatott magyarországi gyárakból csábítják el a fejvadászok. Azaz a munkavállalókért folyó piaci versenybe az állam beszáll a támogatott vállalat oldalán.

Az, hogy egy feszített, munkaerőhiánnyal küszködő piacon kell-e súlyos milliárdokkal még tovább erősíteni a keresleti oldalt, megér egy vitát, mindenesetre a szóban forgó támogatások átnevezésének szükségessége vitathatatlan. Mondjuk „munkaerő-újraelosztó” vagy „erőteljes általános bérszínvonal-emelő”, esetleg „betöltetlen munkahelyteremtő” támogatásokra.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Ez a Brexit megállapodás véghezvitele...

Megszűnnének a számszerű korlátozások a képzettek esetében.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.