2019. június 25. 10:00 | forrás: Alapblog

Kamikatsu, zéró szemét

Az 1500 fős japán település már jövőre el akarja érni, hogy 100%-osan újrahasznosítsa a szemetet, ehhez már most 45 féle (!) kategóriába kell szelektíven gyűjteni...

Az 1500 fős japán település már jövőre el akarja érni, hogy 100%-osan újrahasznosítsa a szemetet, ehhez már most 45 féle (!) kategóriába kell szelektíven gyűjteni a lakosságnak a hulladékot, és maguknak kell a központi gyűjtőbe szállítani, a településen ezért meg is szűnt a központi szemétszállítás, nem jön a kukásautó. Az ok prózai: a két égetőműből az egyiket be kellett zárni, mert nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak, pénzük nincs újat építeni, ezért olcsóbb az újrahasznosítás, mint akár a máshova történő elszállítás. A környezetkímélő eljárások igazán csak akkor tudnak elterjedni, ha azok használatát anyagi érdek is diktálja, mert az a legjobb motiváló tényező.

Azt is tegyük hozzá, hogy a „zéró szemét” marha jó marketing is, mert mióta a YouTube-on ment egy videó Kamikatsuról félmillás nézettséggel, hogy menyire jó fejek, zarándoklat indult hozzájuk megnézni a csodát – pl. 2000 jen egy egynapos szeméttúra a településen, és csak korlátozott számban hozzáférhető… Az üzlet, az üzlet.

Forrás: Vakmajom a Facebookon

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A brit bankrendszer elviselné a rendezetlen kilépést.

Az EU rendkívüli költségvetési intézkedéseket fogadott el.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.