2018. október 30. 14:54 | forrás: Inwestblog

3 egyszerű lépés, hogy Ön is sikeres befektetési döntést hozzon!

Napjainkra talán már alig maradt olyan személy Magyarországon, aki ne értette volna meg azt az egyszerű összefüggést, hogy a bankban tartott pénze hónapról-hónapra biztosan kevesebbet ér. Ebből következik, hogy a folyamat megállításához bizony más, magasa

Napjainkra talán már alig maradt olyan személy Magyarországon, aki ne értette volna meg azt az egyszerű összefüggést, hogy a bankban tartott pénze hónapról-hónapra biztosan kevesebbet ér. Ebből következik, hogy a folyamat megállításához bizony más, magasabb kamattal, bevétellel kecsegtető lehetőség után kell nézni.

 

Legyen szó ingatlan kiadásról, magyar állampapír vásárlásáról, vagy Osztrák értékpapír szolgáltatásról, a lényeg ugyanaz: ki kell lépnie Önnek is a megszokott környezetből.

 

A legtöbben ezt a változást (is) negatívan élik meg és inkább végignézik, hogy pénzük hogyan olvad el egy kereskedelmi bankban vagy biztosítóban.  

 

Rendszeres olvasónkként bízunk benne, hogy mutattunk már elég összefüggést és tanácsot, hogy ne tartozzon a többséghez és igen is merjen a változás útjára lépni.

 

Számos alternatíva létezik a piacon, amelyek eltérő mértékben, de vagyona bővítéséhez nyújtanak (biztos) hátteret. Bármibe is fektet, alapszinten muszáj megismernie a lehetőség előnyeit és hátrányait, a költségeit, a szerződés részleteit, a szolgáltatóját stb.

 

Ha ezeket alaposan körbejárta, a befektetés futamideje alatt bármilyen változást könnyebben fog megélni, nem fog pszichés tüneteketprodukálni, mert pontosan tudja, hogy az adott változás a befektetés természetéből fakad.

 

Annak érdekében tehát, hogy szorongás mentesen tudjon befektetési döntéseket hozni, bemutatunk 3 olyan megkerülhetetlen lépést, amiket a profi befektetők már évtizedek óta használnak.

———–

Lépjünk az 1. szintre

———–

Vegyen elő egy darab papírt és írja le a kérdésekre adott válaszait:

Milyennek ítéli meg a saját pénzügyi ismereteit az adott befektetésről?

 

Az elmúlt időszakban milyen mértékű kockázatot vállalt pénzügyi döntései során?

 

Milyen szó jut eszébe Önnek a kockázatról, pénzügyi kontextusban?

 

Fontosnak tartja, hogy rendszeres bevétele származzon befektetéséből, vagy a kitűzött hozamcélra koncentrál?

 

Hány százalék lehet a befektetése értékének a maximális ingadozása, amelytől már kényelmetlenül érezné magát?

 

Úgy gondolom, ezek megválaszolásához nem kell közgazdasági végzettség.

 

———–

Lépjünk a 2. szintre

———–

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán található egy logikusan felépített, befektetési edukációs anyag, amely az Ön pontos kockázatvállalását és az ehhez illő befektetési eszközt hivatott összekötni. Javasolt többször elolvasni, értelmezni.

 

Az MNB Befektetés előtt c. tájékoztatójának megnyitásához kattintson IDE!

 

———–

Lépjünk a 3. szintre

———–

Ebben a szakaszban már sokan úgy érezhetik, mindent tudunk. A vélt/valós kockázati szintünkhöz hozzárendelnek értékpapírokat, keresek egy szimpatikus szolgáltatót, és durr bele. Még itt is sok hibaforrást ismerünk!

 

Mit nevezünk túlbecsült kockázatvállalásnak?

 

Amikor minden bankbetétben tartott pénzünket például Bitcoinba vagy Tesla részvénybe tesszük, mert a múlt egy adott pontjában hatalmasat emelkedett az árfolyam és „mindenki erről beszél.”

 

Bármelyik hasonló esetben előbb vagy utóbb beköszönt egy árfolyamesés, vagy korrekció és akár évekig tartó önvádaskodásba süllyedhetünk.

 

A másik rossz kezelése a kialakult (természetes) helyzetnek, hogy sokan ilyenkor megijednek és eladják az adott befektetést. Évekre hátat fordítanak az egésznek, mondván ezzel csak veszíteni lehet.

 

Az árfolyam egy idő után azonban szépen elkezd erőteljesen emelkedni, köszönhetően a kiszámítható politikai környezetnek, a pozitív gazdasági híreknek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni a korábbi rossz tapasztalatot és újra erőt veszünk magunkon. Megint keresünk egy szolgáltatót, befektetünk, reménykedünk, majd egy tartósabb emelkedő szakaszt követően megjelenik az első 10%-os korrekció (ami szintén természetes folyamat).

 

Kis idővel ez 15%-ra hízik, megijedünk és újra realizáljuk a negatív árfolyamértéket, így lesz belőle veszteség. Megint elkönyveljük – most már véglegesen-, hogy a tőzsdén csak veszíteni lehet.

 

Pedig, ha a valós kockázatvállalásunkhoz illő értékpapírt választottuk volna, valamint indulás előtt visszanéznénk az adott értékpapírjaink 5-10 éves teljesítményét, gyorsan rájöhetünk, hogy nem is történt semmi rendkívüli. Csupán a kapzsiságunk felülemelkedett a valós kockázatvállalásunkon.

 

Ezért annyira fontos még az induláskor megalapoznia tudását, ismereteit és meghatározva kockázatvállalása mértékét.

 

The post 3 egyszerű lépés, hogy Ön is sikeres befektetési döntést hozzon! appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A Brexit világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések száma.

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.