2018. június 19. 01:53 | forrás: Inwestblog

3 ellenérv, ha izgulna egy nyílt kereskedelmi háború kirobbanásától!

Mivel a Trump kormány belengedte az importvámok kiterjesztését az elektronikai berendezésekre, autókra is, sok piaci elemző már nyílt kereskedelmi háborútól retteg. Amíg a piac minden ilyen hír foszlányra heves árfolyammozgásokkal reagál, mi úgy gondoljuk

Mivel a Trump kormány belengedte az importvámok kiterjesztését az elektronikai berendezésekre, autókra is, sok piaci elemző már nyílt kereskedelmi háborútól retteg.

Amíg a piac minden ilyen hír foszlányra heves árfolyammozgásokkal reagál, mi úgy gondoljuk, egyenlőre semmi alapja nincsen, hogy ezek a tervek, intézkedések megállítsák a globális piaci emelkedést.

Annak érdekében tehát, hogy ne a félelmei uralják aktuális befektetési döntéseit, összeszedtünk 3 megkerülhetetlen gazdasági tényt, amik miatt mi sem izgulunk.  

1. Kína az USA legnagyobb kereskedelmi partnere

Túl sok félreértés akad a kereskedelmi háborúval kapcsolatban, az azonban tény, hogy Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere az USA-nak, aminek tavalyiimport/export mérlege meghaladta a 636 milliárd dollárt.

Itt álljunk is meg egy szóra. Ugyanis az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya csak a tavalyi évben 375 milliárd dollár volt, amiért a két ország közötti árszabás különbsége okoz. Mexikóval szemben az eredmény -71 milliárd, Japán esetében -68 milliárd, míg Németország esetében a mérleg -64 milliárd volt. Nem csoda tehát, hogy valamelyest ezt a veszteséget kívánja ledolgozni Amerika az új rendeleteivel.

Az intézkedések bevezetésére a kínai válasz igazán enyhe volt. Ha azonban Trump további intézkedéseket vezetne be, Kína az import/export mutatót nagymértékben megtudná növelni, ezzel jelentős többletbevételt képezve magának – ezt Amerika szintén nem szeretné.

Azonban akármennyire is globálisan nő a protekcionizmus, és ez kockázatot jelent a piacokra nézve, gondoljuk azt végig: a két ország gazdasági érdekei sokkal fontosabbak annál, minthogy Amerika beleszaladjon egy ekkora pofonba!

A globális gazdasági bővülés hajtómotorja a kereskedelem

Miközben a globális növekedés az utóbbi években fokozatosan erősödött, ezzel együtt nőttek a kereskedelmi feszültségek is az egyes országok között, így nem csoda, ha napjainkra nyílt kereskedelmi háború lehetőségéről szólnak a híradások.

 

A Kereskedelmi világszervezet (WTO) 2018-ban a globális kereskedelem volumenét 4,4%-ra várja. Ezt a növekedést azonban a következő években fokozatosan felváltják a kereskedelmi korlátozások. Ennek egyik kézzelfogható, negatív hatását a globális kereskedelem érzi, amely 2019-ben már „csak” 4%-os bővülést mutatva. Ezen kívül Amerikában egyre nehezebb munkaerőt találni, a bérszínvonal emelkedik, ami inflációt generál, növelni kell az alapkamatot, amelyek összesített hatása gazdasági visszaesést okoz. Ezeket a hatásokat ellensúlyozhatja valamelyest a tavalyi amerikai adócsökkentés és a bérek általános emelkedése. A globális kereskedelemre különösen jó hatással van, hogy a legtöbb országban még mindig alacsonyan tartják a kamatokat (pl.: Európában 2019 közepére várható növelés).

 

A kereskedelem hullámzó hatásokat mutat

 

A híresztelések főleg a gigászok csatáiról számol be, azonban az importvámok bevezetését más országok külgazdasága is kieszközölte. Jól látszik, hogy ha Mexikóra és Kanadára is kivetik a bejelentett díjakat, ezek káros hatásait mégis az észak amerikai autóipar szenvedné el. Ez a két ország az USA legnagyobb jármű exportőrei. 2017-ben Mexikó 47 milliárd, Kanada 42 milliárd, Japán 39 milliárd és Németország 20 milliárd dollár értéken exportált autókat az Amerikai Egyesült Államokba.

 

És ki fizetné meg a növekvő többletköltségeket? Hát természetesen a fogyasztók, többek között pont azok, akik anno megszavazták Donald Trumpot elnöknek.

A számokból is jól látszik, hogy nem túl kedvező szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött Amerika, amin most próbál változtatni. Azonban a kormányzatnak újabb kihívással kell szembenéznie: az ipari lobbisták hamarosan kérdőre vonják a döntéshozókat, mivel a fogyasztók nem lesznek hajlandóak a magas költségeket megfizetni a kasszáknál…

 

Összegezve az elhangzott tényeket és ezek várható hatásait, kis esélyt látunk egy kiterjedt, globális kereskedelmi háborúra. Stabil kereskedelmi kapcsolatok nélkül nehezebb lenne a felsorolt vezető országok vállalatai számára komplex, nemzetközi céghálót irányítani.

 

Amerika elemi érdeke tehát a külkereskedelem és a gazdaság élénkítése. Az elmúlt években a gazdaság élénkítése érdekében piacba pumpált pénz kiszivattyúzása folyik a kamatszintek emelése által. Egy szemet szemért harc elfajulása tehát az utolsó dolog, amire ennek a törékeny globális gazdaságnak szüksége van.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Katasztrófa, amit a brit EU-tagság megszűnési ügyében "a politika...

Számos cég tette már át központját Nagy-Britanniából Hollandiába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 2040 (-0,97 ) ANY 1365 (1,87 ) APPENINN 538 (-1,28 ) AutoWallis 177 (-3,80 ) CIGPANNONIA 413 (0,24 ) ENEFI 238 (1,71 ) ESTMEDIA 89 (-1,12 ) FUTURAQUA 45 (1,58 ) KONZUM 225 (4,65 ) MOL 3284 (-0,12 ) MTELEKOM 473 (0,11 ) NORDTELEKOM 38 (0,26 ) OPUS 444 (1,72 ) OTP 11570 (1,49 ) OTT1 199 (-0,25 ) PANNERGY 754 (0,53 ) PLOTINUS 28000 (-9,68 ) RABA 1255 (0,40 ) RICHTER 5470 (0,27 ) WABERERS 1890 (3,28 ) ZWACK 17100 (-0,58 )