2019. június 08. 14:33 | forrás: Inwestblog

5 szempont, amit vegyen figyelembe mielőtt Állampapír Pluszt vásárol

Elárasztották az országot a 2019 júniustól kapható új Állapapír plusz hirdetései. Ideje a közbeszédben csak “szuper” állampapírt eddig nem igen hangoztatott szempontok alapján is megvizsgálni, hogy valós képet kaphasson róla. Az elmúlt évek ál

Elárasztották az országot a 2019 júniustól kapható új Állapapír plusz hirdetései. Ideje a közbeszédben csak “szuper” állampapírt eddig nem igen hangoztatott szempontok alapján is megvizsgálni, hogy valós képet kaphasson róla.

Az elmúlt évek államadósság-kezelési stratégiája a forintos állampapírok irányába terelte a hazai lakosságot.

A banki kamatokhoz képest versenyképes ajánlattal és kedvező feltételekkel tömeget sikerült átcsábítani a magyar állampapírokba. Az új ajánlatok pedig még kedvezőbb lehetőségeket nyitnak.

A maga nemében tényleg jó ajánlattal kapcsolatban azt látjuk a konzultációk során, hogy a túlzott egyszerűség kockázatmentességet sugároz, ami nem felel meg a valóságnak.

Pedig még az állampapír tájékoztatójában is leírják, hogy

„a Magyar Állampapír esetében sem zárható ki teljeskörűen a pénz- és tőkepiacok változásából eredő kockázatok, és valamennyi további befektetési kockázatot és lehetőséget a befektetőnek kell mérlegelni” forrás: allampapir.hu

Íme 5 szempont, amit érdemes számításba vennie, mielőtt az állampapír plusz befektetésen komolyabban elgondolkodna. 

– Az InwestMentors ügyfelei, még a bevezetés előtt részletes tájékoztatót kaptak az előnyökről és hátrányokról az exkluzív Profit Panoráma elemzésünkben. –

1, Az Állampapír plusz kamatait Forintban fizetik, a Forint pedig egy tartósan gyengülő deviza.

A jegybank politikája ezen a téren is változott és már nem ragaszkodnak a korábbi 300 körüli szint megőrzéséhez. Ahogy Varga Mihály gazdasági miniszter fogalmazott: “A Forint új egyensúlyi pályát keres”

A Forint gyengülése hosszútávon hátrányt jelent a devizás befektetésekhez képest.

Az Állampapír plusz komoly kihívásokkal néz szembe a forint folyamatos gyengülése miatt!

 

2, Az Infláció gyorsuló ütemben fogyassza el a pénz értékét.

Bár az állampapírok egy része inflációhoz kötött, mégse nyújt teljes védelmet, mert a statisztikákban szereplő adatok nagyban eltérhetnek a szubjektív inflációérzettől.

3, Az állampapírok visszaváltási garanciája nem feltétel nélküli.

Az egyik legnagyobb ütőkártya a magyar állampapíroknál, hogy bármikor visszavásárolják.

Ez a vállalás a pénzügyi szakma több prominens szereplője szerint is komolytalan. Képzelje el, hogy szorult helyzetben ki tudna-e fizetni az államkincstár több száz milliárd Forintot. Belegondolva a Posta Bank előtt kígyózó sorok villannak be.

4, TBSZ számlára vásárolva kamatadót kell fizetnie, ha a TBSZ lejárata előtt megbontja a számlát.

Erre a joghézagra a portfolio.hu hívta fel a figyelmet, és azért is érdekes, mert egyébként adómentes az új állampapírból származó kamatbevétel.

A TBSZ szabálya viszont felülírja az állampapír kondícióit is. Megoldás, ha TBSZ számlára csak abban esetben vesz az új Állampapír Puszból, ha teljesen biztos benne, hogy az 5+1 éves időszak alatt nem lesz szüksége a befektetett összegre.

5, Az Állampapír Plusz összhangban van az igényeivel és a céljaival?

Az újságokban és hirdetésekben fellelhető leírások és összehasonlítások jórészt a számszerű tényekre fókuszálnak. Mekkora a kamat egy bankbetéthez képest, milyen feltételekkel lehet hozzáférni, stb.

Ezek az összehasonlítások és bemutatások teljesen alkalmatlanok a legtöbb megtakarító számára, hogy ésszerű döntést tudjon hozni a vételről. Éppen a legfontosabb szempont marad ki: Ön.

Ahányan ember annyi igény, lehetőség és cél. A befektetéseinknek pedig alkalmazkodni kell a személyes igényeinkhez, lehetőségeinkhez és céljainkhoz.

Minden befektetés lehet jó, ha összhangban van az igényeivel és lehetőségeivel.

Az IwestMentorsnál mielőtt javaslatot teszünk konkrét befektetésekre 25 fix és még 20-50 kiegészítő kérdést teszünk fel, hogy megtalálhassuk a legideálisabb megoldást.

Terjedelmi okokból túlegyszerűsítve: 1 éven belül Forintban a Magyar állampapír kiváló lehet, Hosszabb távon viszont már a nemzetközi devizás kötvényekkel érhet el jobb eredményeket.

A kötvényekhez választási tanácsot a közelmúltban írtunk, amit itt olvashat el:

Személyre szabott állampapír befektetésekhez pedig jelentkezzen hozzánk konzultációra.

The post 5 szempont, amit vegyen figyelembe mielőtt Állampapír Pluszt vásárol appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia nincs felkészülve a megállapodás nélküli kilépésre.

A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülhet a brit gazdaság.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.