2018. december 10. 16:57 | forrás: Inwestblog

Aggodalomra semmi ok, láttunk már ilyet!

The post Aggodalomra semmi ok, láttunk már ilyet! appeared first on Inwestblog.

Az elmúlt hét piaci mozgásai jól tükrözik az egész évre jellemző kiszámíthatatlanságot és iránykeresést. A hétfői nap még az önfeledt eufória jegyében telt, az árfolyamok masszívan emelkedtek, köszönhetően, hogy a G20-as csúcson Trump az enyhülés jeleit mutatva nem növelte tovább a Kínával szembeni importvámokat.

 

Ezt követően azonban minden megváltozott. A befektetőkön újra eluralkodott a félelem, amely az amerikai piacokat már több mint két hónapja, és az európai piacokat már közel öt hónapja jellemzi.

 

A piac miért nem tudja a tavalyi emelkedést idén is hozni?

 

Többek között azért, mert:

– az amerikai FED annak ellenére folytatja a kamatemelést, hogy sok bírálat érte őket a túl gyors szigorítás miatt (várhatóan ebben a hónapban is kamatot fognak emelni…).

– mindezt annak ellenére teszik, hogy idén már a középtávú amerikai gazdasági kilátások nem annyira mutatnak kedvező képet, mint ahogy azt elvárhatnánk. A tavalyi adócsökkentés hatása hamarosan kifut, viszont az államadósság és a költségvetési hiány egyre nagyobb problémákat okoz az ország gazdaságára nézve.

– az ország gazdasága fokozatosan lassul.

– közel 10 év után egyre több jegybank rálépett a kamatemelés rögös útjára, amely a részvénypiacok szárnyalását letöri.

– Európában az elmúlt években brutális adósságállományt sikerült felhalmozni, amit a közös költségvetési politika hiánya miatt is nehezebb kezelni

– A déli (Olasz, Görög, Spanyol, Portugál) államokra a politikai és gazdasági bizonytalanság jellemző, így a befektetők átmenetileg elkerülik a régiót.  

– A már meglévő importvámok további terheket jelentenek az európai és kínai vállalatokra.

 

Ezeknek a folyamatoknak is „köszönhető”, hogy 2018 arról lesz híres az utókor számára, hogy hosszú idő óta először, mind a kötvények, mind a részvények negatív teljesítményt tudtak felmutatni. Ráadásul ebben az évben a nyersanyagok piacán, például az olaj árfolyamában is nagy csapkodásoknak és összességében negatív teljesítménynek lehettünk tanúi.

 

Az infláció emelkedik. Amerikában 2,5% felett, amíg Magyarországon már 3% felett áll a mutató. Az alapkamat itthon viszont várhatóan még legalább egy évig nem fog emelkedni, amely valamelyest ellensúlyozni tudná ezt a tendenciát.

 

Mi a megoldás?

Kockázatvállalás nélkül napjainkban lehetetlen profitot elérni. Ezért vegye szemügyre azokat az eszközöket, amelyek magasabb kamat/ hozampotenciállal rendelkeznek, de még beleférnek az Ön kockázatvállalási hajlandóságába. Ezen kívül a befektetési időtávot érdemes 1-2 évről inkább 3-5 évre tolnia.

 

Az amerikai kamatemeléseknek köszönhetően dollárban, de akár euróban is egyre több vegyes alap, vagy akár tisztán kötvényalap található, amely növekvő, rendszeres kamatbevételt képes biztosítani. Kezdenek visszatérni a dollárban kibocsájtott vállalati és államkötvények is.

 

Lehetőség most is van bőven a piacon. Nem szabad reményvesztettnek lennie, hanem el kell fogadni a jelenlegi piaci helyzetet. Ne feledje: az idei évnél volt és lesz is sokkal jobb évük a tőkepiacoknak!

The post Aggodalomra semmi ok, láttunk már ilyet! appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A vártnál is gyorsabban zuhannak a beruházások.

Csökkenni kezdett a brit gyáripar teljesítménye.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.