2019. október 07. 13:56 | forrás: Inwestblog

Arany befektetés, mint fényes lehetőség a recesszió során!

Ezt a cikkünket is gyógyírnak szánjuk az egyre sűrűbben érkező recessziós riogatásokra! Tény, hogy 2019. őszére a gazdaság egyes részei, például az európai feldolgozóipar, a brexit, a kereskedelmi háború, a globális autópiac pesszimizmusra, akár aggodalom

Ezt a cikkünket is gyógyírnak szánjuk az egyre sűrűbben érkező recessziós riogatásokra!

Tény, hogy 2019. őszére a gazdaság egyes részei, például az európai feldolgozóipar, a brexit, a kereskedelmi háború, a globális autópiac pesszimizmusra, akár aggodalomra adhat okot jelenleg.

Ezekre a folyamatokra azonban egyikünknek sincs ráhatása, viszont a felkészülés lehetősége a kezünkben van. Levelünk újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy minden gazdasági környezetben számos ígéretes befektetési lehetőség adódik!

Első lépésként gondolja át (őszintén) a kockázat vállalását (néhány kérdést ITT talál a Mifid2 kérdőívből), és a tervezett futamidőt. Érdemes visszanéznie, hogy a jelenlegi befektetési portfóliójában lévő eszközök hogyan teljesítettek 2008-2018 között, milyen eredményt hoztak, milyen változékonyság mellett.  

Ha elégedett a teljesítménnyel, hagyja változatlanul a portfóliót, ha nem, rendezze át e szerint: A kockázatos eszközöket, tehát a részvények, részvényalapok árfolyam nyereségét eladásukkal realizálja.

A portfólió átstrukturálásával ideális befektetésnek tűnnek napjainkban:

a másodlagos piaci kötvények, a kötvényalapok, és a befektetési arany.

Miért kezdett el idén egyre fényesebben ragyogni az arany megítélése a világon?

A 2008-as válság következtében a legtöbb jegybank drasztikusan, nulla közelébe csökkentette az alapkamatot. Ebben a környezetben a kötvények kamatai, árfolyamai, valamint a részvények és alapok ideális lehetőséget nyújtottak a széleskörű profitszerzésre.

Az elmúlt 2-3 évben azonban mind a kötvényeken, mind pedig a részvényeken elérhető árfolyam nyereségek zsugorodni kezdtek, miközben az alapkamatok továbbra is tartósan 0% körüli tartományban tanyáznak.

Ebbe piaci környezetbe érkezett meg idén a több mint 10 éve tartó globális bővülés megtorpanása, számos geopolitikai változás, strukturális problémák. Ezen felül 2019.augusztusában megjelent az amerikai és a brit állampapír piacon a rettegett inverz hozamgörbe is. 

Ugyanebben a hónapban történt, hogy az arany árfolyama elérte az 1.555,07 USD / uncia szintet, amelyet 2013 februárja óta a legmagasabb árfolyamértéknek számít.

arany befektetés

Nem véletlen tehát, hogy az aranyat gyakran becézik válságfémnek. Évszázadok óta növekvő figyelmet kap, amikor a gazdasági folyamatok romlanak, netán válság köszönt be.

Milyen hatások mozgatják még az arany árfolyamát?

Az arany árfolyama napjainkban kiválóan tükrözi a geopolitikai változásokat is. Nemrég az arany unciaára ismét 1.500 felé (pszichológiai szint) került, mikor robbantásokat követtek el a Szaúd-arábiai olajtermelő cég ellen. Ugyanis ezek a közel-keleti esetek aggodalmat keltenek a befektetőkben és alacsonyabb kockázatú menedéket keresnek ilyenkor.

Szintén jótékony hatással bír az árfolyamra, amikor a központi bankok növelni kezdik aranytartalékukat. Az utóbbi egy évtizedben számos jegybank, összesen 4.300 tonnával növelte aranykészletét világszerte, így a teljes készlet már meghaladja a 34.000 tonnát.

Az elmúlt időszakban olyan országok jegybankjai vásároltak aranytömböt, mint Lengyelország, Kína, India, Oroszország, vagy éppen Magyarország.

Oroszországot az elmúlt években a világ legnagyobb aranytartalék-gyűjtőjének tekintették, és évente legalább 200 tonna arannyal egészítette ki készleteit. A központi bank júliusban jelentette be további 300 000 uncia (9,33 tonna) beszerzését, ezzel 2,218 tonnánál jár a nagyhatalom.

A legtöbb aranyat továbbra is az USA birtokolja.

A World Gold Council (Világ Arany Tanácsa) legutóbbi, az aranykereslet alakulásáról szóló jelentése kimutatta, hogy a globális aranykereslet 2181,7 tonnára emelkedett az év első felében. Ez 8%-kal több, mint egy évvel korábban. Ebből a teljes arany iránti kereslet a második negyedévben 1123 tonna volt, szintén 8%-kal több, mint egy évvel korábban.

A kisbefektetők is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a nemesfém iránt a korábban olvasható gazdasági folyamatok láttán. Tovább növeli az érdeklődést az arany befektetés iránt, hogy idén már több mint 24%-ot emelkedett az árfolyam.

Nagy elemzőházak, köztük a Goldman Sachs is további erősödésre számít az árfolyamban. Egyes elemzések szerint már a 2000 dolláros szint sem elképzelhetetlen a közeljövőben.

Ezen kívül kihatással van még a nemesfém árfolyamára a kitermelés volumene. A csökkenő kitermelés jótékony hatással bír az árfolyamra, míg a növekedés negatív árfolyammozgásokat eredményezhet.

A legtöbben két okból veszik be a fémeket a befektetéseik közé:

egyrészt fedezékként, kockázat porlasztásaként, ha a részvények árfolyam emelkedése erősen megkérdőjelezhető a közeljövőben másrészt, mert sokan jó alternatíváknak tartják őket a devizákkal szemben, melyek túl nagy mozgásokat képesek produkálni a jegybanki kamatdöntések hatására.

Sok befektető kifejezetten csak aranyban gondolkodik az értékállósága miatt, azonban vizsgáljuk meg ezt közelebbről: Valóban igaz ez az állítás?

arany befektetés

Vegyük szemügyre azonban az érem másik oldalát is, a kockázatokat, amelyek természetesen minden befektetés velejárói. Ezekről sokan megfeledkeznek, vagy éppen nem vesznek róluk tudomást, mivel elvakítja őket a magas profitba vetett hitük…

Az első és legfontosabb, hogy csak azért, mert valami az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban emelkedett, TILOS kizárólag ez alapján vételi döntést hoznia. Ilyenkor önmérsékletet kell gyakorolnia, akármennyire is nehéz.

Erre a fontos befektetési alapelvre tökéletes példát teremt a 2008-as válságot követő őrült arany kereslet (2. aranyláz). A nemesfém 2011 augusztusában érte el a legmagasabb árfolyamértéket (1909 usd/uncia). A szakmai sajtótól fűtött befektetők meg voltak győződve, hogy hamarosan eléri, sőt meghaladja a 2000-es árfolyamszintet és meg sem áll 2500-ig, sőt, 3000-ig. Sokan felültek erre a „vonatra”, és minden pénzüket aranyba fektették a „tökéletes” befektetés reményében. Közülük mindenki már legalább 8 éve mínuszban van, ha még nem realizálták a veszteséget.

arany árfolyama

Milyen kockázatot rejt az arany befektetés?

Fizikai arany vásárlása és tartása esetén csupán az árfolyam emelkedésből profitálhat, hiszen tartásával nem képződik se kamat se osztalék bevétele.

Ráadásul bármelyik arany befektetés több tízéves távlatban jelentősen alulmarad a részvények hozamaival szemben. Ez egy szimpla gazdasági tényre vezethető vissza: az elmúlt 150 évben az amerikai gazdaság több mint 84%-ban emelkedett, bővült, amit a cégek részvényei, indexei lekövettek.

A fennmaradó 16%-ban lejátszódó recessziók és válságok ideális táptalajt nyújtottak a menedék instrumentumok, köztük az arany emelkedésének.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy az arany árfolyamának alakulása nem törvényszerűen mozog a piaccal ellentétesen. Tehát csak azért, mert csökken az általános gazdasági lendület és a részvényárfolyamok, nem várhatjuk ezzel egyenlő mértékben az arany emelkedését.

Ebből adódik az egyik legfontosabb befektetési alapelv:

a portfólió megosztása, tehát a diverzifikáció.

A befektetési portfóliója legnagyobb részét NE aranyba fektesse, maximum a pénze 10-15%-át helyezze el benne. Ha mégis így tenne, akkor a befektetési portfóliója már középtávon is jelentős profittól esik el.  

Arany befektetésére inkább úgy tekintsen, mint ami ellenáll az inflációs hatásoknak és a recessziók során kiegyensúlyozottabbá teszi a befektetési portfólióját.

Az arany befektetésnek számos formája elérhető az Ön számára:

Fizikális arany. Ausztrián keresztül már 50 grammtól tud vásárolni, Good Delivery minősítésben, az osztrák pénzverdéből, 999,9 tisztasággal. Igényeinek megfelelően ezt akár egy összegben, vagy havi rendszeres megtakarításban is folytathatja. Ausztria hosszú távú biztos hátteret nyújt ehhez is. Arany ETF alap. A tőzsdén kereskedett befektetési alap megvásárlásával pontosan a nemesfém árfolyamát (XAU/USD) tudja elérni. Arany piaci befektetési alapok. Általuk a globális piacon dolgozó bányák, feldolgozóipari cégek részvényeit érheti el, például a BlackRock gondozásában, amely már 5000 eur és 5000 usd összegtől elérhetőek.

Bármelyik módozatot is választja arany befektetésének, a vételi és tárolási (fizikai formában) árakban jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes szolgáltatók között. Viszont a vásárlást ÁFA mentesen tudja megtenni.

Sokan kifejezetten a „zavaros” piaci helyzetekben látják a profitszerzés lehetőségét és day trade vagy ETF alap formájában használják ki az árfolyam ingadozásokat.

Ezekből a pozíciókból aztán akár napon, vagy pár héten belül ki is szállnak, mikor az árfolyam eléri az előre meghatározott veszteségi vagy nyereségi szintet. Mivel ez színtiszta spekuláció, az arany általános kockázatán is túlmutat.

Összefoglalva kijelenthető, hogy az arany befektetés kifejezetten hosszútávú, akár dinasztiális vagyonfelhalmozási terveket segíthet. A nemesfém kiválóan tartja az értékét, mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy 100 éve egy átlagkeresetből ugyanannyi egység aranyat tudtunk venni, mint napjainkban.

Vásárlás előtt mindenképp konzultáljon szakemberrel, aki pontos képet ad az elérhető lehetőségekről, költségekről és kockázatokról.

The post Arany befektetés, mint fényes lehetőség a recesszió során! appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.