2018. október 17. 08:52 | forrás: Inwestblog

Belegondolt már, hogy mekkora a kockázati éhsége?

Bármilyen befektetésről lévén szó, a kockázatokra és ezek minimalizálására legalább ugyanolyan figyelmet kell fordítania, mint amit a kamatok/ hozamok bűvöletében eltölt. Az első lépés a biztos ország és szolgáltatói háttér, ahol gyarapítani kívánja a pén

Bármilyen befektetésről lévén szó, a kockázatokra és ezek minimalizálására legalább ugyanolyan figyelmet kell fordítania, mint amit a kamatok/ hozamok bűvöletében eltölt.

Az első lépés a biztos ország és szolgáltatói háttér, ahol gyarapítani kívánja a pénzét. Mindig sok kérdést szül, ha egy ország drasztikusan belenyúl egy pénzügyi termékbe.

Jó példa erre a Lakástakarékpénztár  kivégzése.

Magyarország legnépszerűbb megtakarítási termékét, amit havi 18.000 ember vett igénybe és csak tavaly 61 milliárd forinttal segítette a hazai lakosokat, 24 órán belül eltöröltek.

Mivel a tegnapi nap során felröppent hírek végkifejletére mi is kíváncsiak voltunk, ezért ma, amikor a találgatások valósággá váltak, küldjük csak ki rendszeres, hétfői hírlevelünket.

Egy részvény vagy befektetési alap árfolyamára egyéb negatív hírek és gazdasági folyamatok is hatással vannak. Ahogy ezek elkezdenek záporozni a piacon (pl.: elmúlt hetek alatt), velük párhuzamosan az értékpapír számlák egyenlege is kisebb-nagyobb visszaeséseket szenvednek el. Ezek a változások a legtöbb befektetőt többé-kevésbé megviselik. Ilyenkor elillan a korábban tapasztalt jókedv és optimizmus, hogy átadja helyét a félelemnek, amely negatív kérdések záporával halmozza el Önt:

 

Vajon meddig fog esni a számlám egyenleg?

Már rég el kellett volna adni mindent?

Elveszthetem az összes pénzemet?

 

Természetes reakciónk a félelem, amely ösztönösen bennünk él a túlélés miatt, azonban ez az érzelem egy XXI. századi befektetés során inkább rossz „tanácsot” adhat.

Sokkal okosabb, ha a befektetése céljait és a futamidő meghatározásán kívül a kockázati hajlandóságát is átgondolja. Ennek meghatározására két opció is kínálkozik:

A kockázati étvágy azt az összeget jelöli, amit hajlandó maximálisan elviselni egy visszaesés során. A kockázatvállalási képesség azt a százalékos vagy összegszerű eredményt jelöli, amit valójában el tud viselni a futamidő során. Fontos megérteni a kettő közötti különbséget, mert sokan felcserélik őket.

Mivel az Ön választott szolgáltatójának kötelessége Önt tájékoztatnia a befektetése valós kockázatairól, ezeknek az értékeknek a kijelölésével még a startpisztoly eldördülése előtt eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel, vagy sem.

Milyen kockázatok leselkednek a befektetésére?

Egy értékpapír befektetés esetén többek között deviza kockázatról, árfolyam kockázatról, likviditás kockázatról, kibocsájtó kockázatról, bonitás kockázatról beszélhetünk. Ezeken kívül az emberi érzelmeket, aszolgáltatói hátteret, a magas költségeket és a befektetési tapasztalatot is ide sorolhatjuk.

Most megijedt? Aggodalomra semmi ok, hiszen ezek eddig is voltak, vannak és lesznek. Ha ezzel újat mondtunk, akkor nem biztos, hogy Ön a megfelelő tájékoztatót kapta a befektetése elindításakor.

 

Hogyan védekezhet ellenük?

Ahogy az lenni szokott, a világban minden erőre hat egy ellenerő, megtartva ezzel az egyensúlyt.

Az elmúlt években már a hazai szolgáltatókat is egyre szigorúbb szabályozások kötik az etikus tanácsadáshoz. Így nagy segítség lehet a döntésében, ha nem csak maga a kockázat fogalma kerül megvitatásra, hanem teljeskörű kockázatelemzést végeznek el Önnel.

HA ez nem lenne elég, az interneten minden legális, forgalmazott befektetési termék adatlapját, tájékoztatóját és kockázati besorolását megtalálja. Ez által független forrásból is képes információkat gyűjteni.

Portfóliójának az egyik legfontosabb védelmet a diverzifikáció adja. Ez a szabály kimondja, hogy a teljes befektetett összeg aprólékos szétosztásával az egy papírra jutó kockázat drasztikusan csökkenthető. Leegyszerűsítve: Álljon mindig több lábon!

2008-2009-ben tapasztalt árfolyamzuhanáskor a levelünkben olvasott alapelvekről valószínűleg sokan nem tudtak, vagy nem vettek róluk tudomást. A hozam mámort követően hagyták, hogy eluralkodjon rajtuk a félelem, amikor az első negatív hullám megérkezett.

Mivel a legtöbb lakossági befektetőnek alacsony a valós kockázatvállalási képessége. Ezért amikor 10-20-30-40%-os visszaesés alakul ki a portfólióban, eladják mind, ezzel realizálva a veszteséget.

Tudatosítsa magában, hogy egészen addig mindegy, hogy +20%, vagy -20%-ot mutat a számlája egyenlege, amíg nem realizálja, tehát adja el az adott értékpapírt vagy befektetési alapot!

Az árfolyam ingadozás sokkal inkább a barátja, mintsem az ellensége – hiszen a futamidő végén realizált hozama is a pozitív árfolyam ingadozás végeredménye!

 

The post Belegondolt már, hogy mekkora a kockázati éhsége? appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A Brexit világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések száma.

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.