2019. augusztus 05. 21:27 | forrás: Inwestblog

„BUY and HOLD”, avagy a befektetése sikerének a kulcsa!

Minél több cikket, tanulmányt és könyvet olvas a befektetésekről, két dolgot annál előbb megtapasztal: Először is egyre zavarosabbnak és bonyolultabbnak fog tűnni a befektetések világa. Másodszorra szinte biztos, hogy egyre gyakrabban fog találkozni a BUY

Minél több cikket, tanulmányt és könyvet olvas a befektetésekről, két dolgot annál előbb megtapasztal:

Először is egyre zavarosabbnak és bonyolultabbnak fog tűnni a befektetések világa. Másodszorra szinte biztos, hogy egyre gyakrabban fog találkozni a BUY and HOLD („Vedd meg és tartsd”) befektetési stratégiával…

… és ez persze nem véletlen. A sikeres befektetésnek számos komponense, törvénye létezik, mégis, a buy and hold stratégia az egyik legfontosabb és egyben a legegyszerűbb is.

Ennek lényege, hogy a megvásárolt befektetését – legyen az kötvényalap, részvényalap, vagy részvény – nem cserélgeti, tehát nem ad-vesz rendszeresen a piacon, hanem hosszabb távra megtartja azt. Mindegy merre megy a piac, Ön akkor is rendíthetetlenül kitart befektetési stratégiája mellett.

A befektetési futamidő végéig tartsa meg a befektetését. Ez a lényeg!

Mit értünk hosszútáv alatt?

Ezt mindenkinek elsősorban magának kell eldöntenie, figyelembe véve életcéljait. Valakinek már 3 év hosszútáv, de rendszerint 10-15 felett beszélhetünk erről.

Milyen előnye van a Buy and Hold befektetési stratégiának?

Laikusként is könnyedén használhatja, hiszen a napi árfolyam ingadozások, hírek, változások nem befolyásolják a befektetési döntését. Ezáltal csökkenti a kockázatát, hogy feleslegesen lekösse idejét a híreket kémlelve, illetve beszállási vagy éppen kiszállási pozíciókat keresve. (A legtöbb befektetői kudarc pontosan a ki-beugrálásból fakad, és sok esetben a befektetők legnagyobb ellenségei saját maguk…) Válságálló, mert a stratégia futamideje bőven túlmutathat egy piaci korrekción vagy lejtmeneten is. Költséghatékony, mert a tartásnak nincsenek tranzakciós költségei (vétel, eladás) csupán a fenntartási díjakat kell fizetnie. Egy körültekintően kiválasztott portfólióval a részvények osztalékaiból, kötvényalapok kamataiból (igen, léteznek ilyenek) ezek bőven fedezhetőek. Sőt! E bevételeket újra és újra befektetheti a hosszú futamidő során, a kamatos-kamat hatásait érvényesítve. A befektetését TBSZ számlára is elindíthatja, amely már 5 év után 100% adómentességet biztosít Önnek! Nem okoz fejfájást a rossz időzítés! Rendszeres megtakarításhoz is kiváló, hiszen a friss tőke beáramlása hozzáadódik az eredeti befektetéshez, vagy akár újabb eszközökkel is bővítheti a portfólióját. A befektetési stratégia működését már számos sikeres befektető, köztük Warren Buffett is bizonyította.

Tényleg ilyen egyszerű lenne?

Igen!

A buy and hold stratégia mögött egy nagyon egyszerű gondolatmenet áll. A kiválasztott befektetés árfolyama növekedni fog, hiszen a vállalat fundamentumai, illetve egy adott alapban lévő cégek egyre kedvezőbb számokat produkálnak.

Számos felmérés igazolta, hogy 20 éves időtávban az amerikai részvénypiac felülteljesítette a többi befektetés, például a bankbetétek, állampapírok kamatát.

Az élet néha valóban igazságtalannak tűnik: Az egyik befektető naponta többször meghallgatja a tőzsdei híreket, feliratkozik az elemzési hírlevelekre és előfizeti a szakfolyóiratokat, portfólióját pedig szinte hetente átrendezi. Hosszú távú teljesítménye mégis szerény, hiszen gyakran idő előtt eladja részvényeit, rossz papírokat vásárol, portfóliójában pedig a sikerek és a kudarcok kioltják egymást. Ezen kívül a gyakori új rendelkezésekből eredő magas díjak felemésztik befektetései hozamát.

Egy másik befektető megvásárol 5 európai (pl.: BMW, Nestlé, Unilever) és 5 amerikai (pl.: Apple, Mastercard, McDonald’s) részvényt. Szinte nem is foglalkozik a portfóliójával, bármi is van a piacon, tovább tartja a papírokat, és az időközben felhalmozott osztalékbevételekkel együtt egyértelmű értéknövekedést ér el.

Aki jó papírokat vásárol, és egyszerűen nem adja el azokat, gyakran lényegesen nagyobb nyereségre tesz szert. Ezért is találunk több olyan összehasonlítást, miszerint a rendszeresen kereskedő befektetők hosszabb távon évi 6-8%-al felülteljesítik a buy-and-hold stratégia használói.

Ha a tanácsadója minden héten felhívja, hogy vegyen vagy eladjon valamit, cserélje le azonnal!

Számoljon egyet gyorsan: Ha évi 5 tranzakciója van, aminek darabja 1% (ennél azért drágább szokott lenni), akkor -5% / év az eredménye. A folyamatos kereskedéssel csak a pénzintézet gazdagodik.

buy and hold stratégia

Milyen hátrányai lehetnek a buy and hold befektetési stratégiának?

A legnagyobb hátránya, ha a kiválasztott befektetés árfolyama nem emelkedik. Az elmúlt évtizedekből több ilyet is láthattunk.

Gondoljunk csak a Brazil indexre (IBOV), amely 2008 május 1. után több mint 9 éven keresztül nem ért magasabb csúcsot.

Hasonló „szindrómát” láthattunk a hazai BUX indexnél is, amely 2010-2015 között oldalazó, vagy csökkenő árfolyamszinteket produkált.

Azonban a buy and hold stratégia hátrányát a legjobban a Japán indexen (Nikkei) lehet bemutatni, amely 1990. januárban elért legmagasabb csúcsát még mind a mai napig nem sikerült meghaladnia, tehát közel 30 éve negatív tartományban van az árfolyam.

Éppen ezért fontos, hogy a befektetési portfóliója kiválasztásakor többféle (legalább 3-5) értékpapírt helyezzen el!

Hogyan védekezhet a negatív hatások ellen?

A befektetése elindítása előtt alaposan tájékozódjon és kérje ki szakember segítségét. Olyan (független) befektetési szolgáltatót válasszon, amely a szigorú szabályozások és felügyeletek mentén működik.

Ezen kívül vásároljon iparági vezetőket, vagy olyan befektetési alapokat, amelyek egyes kategórián belül piacvezetőek. Ezeket egy privát banki szolgáltatáson keresztül már Ön is elérheti napjainkban.

Azonban az egyik legfontosabb, hogy legyen elég türelme és hidegvére, hogy még a rosszabb piaci környezetben is kitartson a „buy and hold” stratégia mellett.

The post „BUY and HOLD”, avagy a befektetése sikerének a kulcsa! appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan.

Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 831 (-0,95 ) AKKO Invest 29600 (2,78 ) APPENINN 429 (-0,69 ) AutoWallis 102 (-1,92 ) CIGPANNONIA 262 (-0,76 ) CyBERG 1500 (-1,32 ) EHEP 9000 (-8,16 ) ELMU 34200 (0,59 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 440 (1,15 ) ESTMEDIA 118 (2,43 ) FORRAS/T 1510 (0,67 ) FUTURAQUA 100 (-1,77 ) GSPARK 4630 (-0,43 ) KPACK 19600 (-0,51 ) MASTERPLAST 760 (-1,30 ) MOL 2846 (-1,52 ) MTELEKOM 445 (-0,22 ) NORDTELEKOM 45 (0,34 ) NUTEX 29 (1,03 ) OPUS 321 (-5,09 ) ORMESTER 7300 (4,29 ) OTP 13150 (-0,38 ) OTT1 258 (1,58 ) RABA 1085 (-0,91 ) RICHTER 4932 (1,86 ) SET Group 114 (0,53 ) TAKAREK 576 (0,70 ) WABERERS 1380 (-0,72 ) ZWACK 17100 (-0,29 )