2019. szeptember 08. 17:08 | forrás: Inwestblog

Kialakulhat-e egy újabb globális bankpánik?

Először is tegyük rendbe a fogalmakat.   Lesz-e újabb válság, recesszió? Igen, lesz – DE ezzel nem történik semmi olyan, ami már nagyon sokszor ne történt volna meg. Ez a gazdaság ugyanolyan természetes része, mint a konjunktúra, vagyis a gazdasági fellen

Először is tegyük rendbe a fogalmakat.  

Lesz-e újabb válság, recesszió?

Igen, lesz – DE ezzel nem történik semmi olyan, ami már nagyon sokszor ne történt volna meg. Ez a gazdaság ugyanolyan természetes része, mint a konjunktúra, vagyis a gazdasági fellendülés és virágzás. A kérdés csupán az, hogy Ön hogyan készül a befektetési portfóliójával minderre.

Mikor várható?

A gazdaság fokozatos lassulása érzékelhető, de pontos időt senki se tudja megmondani.

Kialakulhat-e egy újabb globális bankpánik?

Eddig ennek nem mutatkoznak jelei, ha lesz is, vélhetően sokkal kisebb mértékű lesz, mint azt 2008-ban tapasztaltuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy bankpánikok időről időre bekövetkeznek.

Miért?

A 2008-as pénzügyi válságot követően sokan biztosak voltak benne: a bankokat szigorúbban kell szabályozni. Ez azonban merőben eltér a válság kitörése előtti évekhez képest, amely időszak alatt éppen a dereguláció, tehát az állami szerepvállalás csökkentését próbálták elérni az intézmények. Ennek a deregulációs folyamatnak volt az egyik következménye a hitelválság, amely később globális bankpánikba torkollott.

A globális bankpánik azonban ráébresztette az országok vezetőit, határozott lépéseket kell tenni a problémák kezelésére.

Apropó, tudja, hogy mit nevezünk bankpániknak?

Akkor történik bankpánik, amikor egy adott kereskedelmi bankot megrohannak a betétesei, hogy az elhelyezett betéteiket és megtakarításaikat SOS kivegyék. A bank részéről mindegy, hogy ezek a folyamatok kiváltó okai racionális, vagy irracionális, többnyire nem tudja megnyugtatni a betéteseit.

A bankpánik során megrohanják a bankokat a betétesek.

A bankpánik során tehát a pénzintézet betéteit hirtelen készpénzre akarják váltani az ügyfelek. Mivel csupán néhány nap alatt történnek a látra szóló betétek visszaváltása, a bank fizetésképtelenné válik. Ez a bank súlyos eladósodottságához vezet, így a többi bank felé többek között nem tudja adósságait törleszteni. A dominó effektus következtében sorra csődöt jelentenek a bankok, akár kontinenseket átívelően.

Hogyan kezelhető egy bankpánik elharapódzása?

A leggyakrabban állami beavatkozás, gyors feltőkésítés, esetleg tulajdonba vétel történik, de láttunk már bankfúziót is. Az állam megakadályozhatja az összeomlást azáltal, hogy végső hitelezőként jár el, esetleg tulajdonba veszi a pénzintézetet.

Hogyan előzhető meg, hogy kialakuljon bankpánik?

Világszerte a politikai retorika gyakran állítja be a bankokat minden rossz okozójának, annak ellenére, hogy éppen a bankok segítenek csökkenteni a piaci kudarcokat a pénzügyi piacokon.

A bankok az aktív finanszírozáson kívül a potenciális hitelfelvevők hitelképességét is ellenőrzik. Ennek az úgynevezett átvilágításnak köszönhetően elkerülhető, hogy jelentősen megnőjön a „rossz adósok” tábora.

Amikor a bankok hitelt nyújtanak, gyakran kötik azt egyedi szerződési feltételekhez és biztosíték letétbe helyezéséhez – ezzel további stabilitást nyújtva a pénzügyi piacoknak. A futamidő alatt a bankok ellenőrzik a szerződés betartását és a biztosíték értékét. Ezt a tevékenységet hitelfigyelésnek (monitoring) nevezik.

Mindkét tevékenység – az átvilágítás és a hitelfigyelés – költséges, de elengedhetetlen a hatékony hitelezés szempontjából. A bankok úgy finanszírozzák ezt a tevékenységet, hogy a hitelezésért magasabb kamatokat kérnek, mint amilyet a bankbetétekre fizetnek. A hitelezéshez a bankoknak pénzre van szükségük.

A bankok széles körben diverzifikált hitelportfólióval rendelkeznek, és az esetleges veszteségeket a tulajdonosok a saját tőke mértékéig viselik. Ezért a normális időszakokban a látra szóló betétek elhanyagolható kockázattal járnak.

Mivel ezen kívül bármikor hozzáférhetőek, a látra szóló betétek a pénzhez hasonló jelleget öltenek, és így biztosítják a banki ügyfeleket a likviditási kockázatokkal szemben. A bank hosszú távú projekteket finanszíroz, anélkül, hogy a hitelezőknek le kellene mondaniuk a likviditásról. Így lehetővé teszik a szűkös erőforrások hatékonyabb felhasználását.

E központi nemzetgazdasági feladatok teljesítése során a bankok kockázatokat vállalnak. A hosszú távú projektek rövid lejáratú látra szóló betétekkel történő finanszírozása az úgynevezett bankpánik veszélyét hordozza.

Milyen intézkedéseket tettek a bankpánik kialakulása ellen?

A betétbiztosítás során a banki ügyfelek betéteit a közösség garantálja, így az ügyfeleknek többé nem kell aggódniuk a megtakarításaik elvesztése miatt. Hangsúlyozni kell, hogy ez a szabályozás nem a pénzügyi piac hiányosságait hivatott kiküszöbölni, hanem a bankpánikok megakadályozására irányul.

Elméletileg a betétbiztosítás előnyös és hatékony eszköz. Sajnos azonban új erkölcsi kockázat problémákhoz vezet. Ha a látra szóló betéteket az állam garantálja, akkor a bankszámla megnyitásakor a kockázat nem játszik többé szerepet.

Betétbiztosítás esetén az államnak – és így az adófizetőnek – kell helytállnia.

Mi várható?

A pénzügyi piac megfelelő szabályozásának kérdése valószínűleg még generációkon keresztül napirenden marad, és soha nem lehet véglegesen megoldani. Az majd a jövőben fog kiderülni, hogy a meglévő pénzügyi piacok szabályozásában az utóbbi években végrehajtott reformok a kívánt eredményt hozzák-e, ha vészhelyzetben kell bizonyítaniuk.

A pénzpiaci válságok és ezek szabályozása egymással szoros kölcsönhatásban állnak.

Hogyan védekezhet Ön a bankpánik ellen?

A jövőt senki se látja. Azt viszont sokszor láttuk már, hogy bajba jutott betétesek hosszú sorban gyülekeznek a hazai bankok, takarékszövetkezetek előtt. Ezt elkerülni kizárólag úgy tudja, ha a kereskedelmi bankját alaposan megválogatja, ahol kizárólag csak a napi céges vagy magán kiadásait vezeti és nem köti le betétként pénzét, illetve nem hagyja parlagon állni azt.

Bankpánik a Posta Bank egyik irodája előtt

Befektetéséhez válasszon befektetési bankot, akár Ausztriában, hiszen értékpapírok által magasabb kamatokat kap, mint a betétekre, sőt, még infláció feletti hozamot is elérhet, akár adómentesen.

Ráadásul a befektetési bankok nem gyűjtenek betétet, kizárólag saját tőkével finanszírozzák magukat, így megőrizve függetlenségüket egy esetleges bankpánik során.

The post Kialakulhat-e egy újabb globális bankpánik? appeared first on Inwestblog.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 668 (0,45 ) AKKO Invest 430 (0,94 ) APPENINN 359 (-0,42 ) AutoWallis 102 (-0,49 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 189 (3,62 ) CyBERG 1650 (-0,60 ) EHEP 9250 (2,21 ) EMASZ 31200 (0,65 ) ESTMEDIA 126 (1,78 ) KULCSSOFT 2660 (0,76 ) MASTERPLAST 760 (-0,78 ) MOL 2790 (-0,43 ) MTELEKOM 458 (-0,33 ) NUTEX 48 (-2,06 ) OPUS 284 (-1,11 ) ORMESTER 11100 (0,91 ) OTP 14350 (0,35 ) OTT1 241 (-1,64 ) PANNERGY 728 (-0,82 ) RICHTER 6740 (1,05 ) SET Group 89 (0,68 ) WABERERS 1125 (0,45 )