2017. december 10. 20:49 | forrás: Kiszámoló

Gondolatok a Bitcoinról

A cikk folytatása itt.   Rágjátok a fülemet, mi a véleményem a Bitcoinról és társairól. Ugyanaz, ami volt pár éve: továbbra sem értem, hogy mitől pénz, miért adnak érte az emberek vagyonokat és aki beleteszi a pénzét, miért teszi. Pénz: Bármi lehet p

A cikk folytatása itt.

 

Rágjátok a fülemet, mi a véleményem a Bitcoinról és társairól. Ugyanaz, ami volt pár éve: továbbra sem értem, hogy mitől pénz, miért adnak érte az emberek vagyonokat és aki beleteszi a pénzét, miért teszi.

Pénz: Bármi lehet pénz, amit egy társadalom értékmérőnek elfogad. Azonban a pénznek vannak olyan tulajdonságai, amit egyetlen kriptopénz nem teljesít.

Érdemes elolvasni, amit a pénzről írtam:

A pénz rövid története

Miért nem lehet pénzként tekinteni a kriptopénzekre? Először is, nincs semmi mögöttük. Valaki kitalálta, aztán rengetegen lemásolták, majd rámondták, hogy akkor ez pénz, mostantól lehet vele fizetni.

Egyszerűen nevetséges, hogy jelenleg van 180 valódi deviza a világon, de már 1324 féle kriptopénz létezik és a számuk szinte naponta nő.

Valaki kitalál egy új, tizenkettő egy tucat kriptopénzt és a “befektetők” ész nélkül adják a valódi pénzt ezekért a kitalált pénzekért.

Ennyi erővel a pokémon figurák is lehetnének pénzek. A számuk véges, nyilván vannak tartva, adhatnának a legerősebb figurákért is 19 ezer dollárt azok, akik most a Bitcoinért adnak ennyit. Azokat sem lehet hamisítani, miért ne lehetne azokkal pont úgy fizetni?

Egy ország pénze mögött ott van fedezetként az egész ország által megtermelt ipari teljesítmény és szolgáltatás. A forintnak azért van értéke, mert van mögötte egy ország gazdaságának a javai, amire el lehet költeni. Ez is adja a stabilitását, ezért nem ugrál az árfolyama naponta 2-5-50%-ot. Egy kormány hivatalos pénzeszközzé teszi, ebben szedi az adót és nyújtja a társadalomnak a juttatásokat. Egyetlen kriptopénz mögött nincs semmi valódi érték vagy fedezet.

A kormányok fenntartják maguknak a monopóliumot, hogy egy adott országban bankjegyeket és egyáltalán hivatalosan elfogadott valutát bocsássanak ki és nem véletlenül. Elvileg annak se lenne akadálya, hogy egy országban tízféle vagy százféle, magánemberek vagy cégek által kitalált és kibocsátott pénzzel lehessen fizetni, még sincs így.

További jellemzője a pénznek, hogy tetszőleges terméket vagy szolgáltatást meg lehet venni érte. A Bitcoinért semmit nem lehet venni, nem vehetsz belőle repülőjegyet vagy kozmetikai kezelést. (Most hagyjuk azokat a kivételeket, hogy 10 ezer internetes kereskedőből egy-egy elfogadja a bitcoint a reklám miatt, meg néhány ember elfogadja ezért-azért cserébe az interneten. Az elfogadók száma egyébként csökken, mert elképesztően volatilis az értéke. Ezen túl vehetsz még drogot és fegyvert belőle.)

Ezen túl technikai akadálya is van, hogy mindenki bitcoinnal fizessen, a rendszer működési módja nem is tudná kezelni, ha másodpercenként több százezer apró tranzakció történne, ami a rendes pénznél gyakran előfordul.

A pénznek értékőrző funkciója is van, ennek alapfeltétele, hogy kiszámítható az értéke. Ma elrakok bele egy adott értéket, ezért elvárom, hogy ennyit érjen egy vagy két év múlva is. Ha még csak megtippelni sem tudom, hogy két év múlva mennyit fog érni az elrakott pénzem, nem fogom ebben tartani a vagyonom. Az árfolyamban még napi szinten sem lehetek biztos bármelyik kriptopénz esetében sem.

A kormányok világszinten harcolnak joggal a pénzmosás és az adóelkerülés ellen. Nem vihetsz ki a határon 10 ezer eurónál többet, a bankoknak jelentenie kell a 10 ezer euró feletti gyanús tranzakciókat és az 500 ezer forint feletti pénzváltásokat. Egy nyomorult bankszámlanyitáshoz is minden adatodat meg kell adni hivatalos iratokkal igazolva, de már postán sem adhatsz fel egy csekket személyi nélkül. Az adócsalást és pénzmosást lehetővé tevő országok teljes bankrendszerét feketelistára teszik, egyre többet évről-évre. A terrorizmus finanszírozását annyira komolyan veszik, hogy például a normális iráni cégek sem tudnak pénzt utalni, csak mindenféle kerülő úton.

A cikk folytatása itt.

Erre van egyre több olyan “pénz”, amivel gyerekjáték inkognitóban hazautalni a drogkereskedelemből származó milliárdokat, ami remek a terroristáknak és a zsarolóknak, ahogy mindenki másnak is, aki adót akar csalni, vagy pénzt akar mosni. A drogok ára azért esett az USÁ-ban, mert eddig rengeteg pénz elment a pénz hazautalására és tisztára mosására. Hála a kriptopénzeknek, ez már többé nem probléma. (Az, hogy néhány helyi szolgáltató a nyugati országokban napi(!) 3.000 dollár felett már kér személyi igazolvány másolatot, még nem oldja meg a fenti problémákat.)

Nem hiszem, hogy ezt túl sokáig hagynák még. Nagyon egyszerű megroppantani az egész rendszert, elég megtiltani a rendes pénzre váltás lehetőségét, blokkolni kell minden IP címet, amin keresztül a házi asszonyok eladni vagy venni tudnak kriptopénzt és a bányászokat be kell zárni, elkobozni a gépparkot. (Jelenleg több áramot fogyasztanak a bányász gépek, mint például a teljes magyar áramfogyasztás. Ezeket már nem lehet eldugni, legtöbb esetben ezek hatalmas szerver parkok, gigászi áramfelvétellel, viszont nélkülük a teljes rendszer sem működőképes. Jelenleg a hatóságok könnyedén megtalálják őket, ha akarják. Egy-egy ilyen hatósági akció után kevesek szeretnének majd a helyükbe lépni.)

Ehhez még új törvényeket sem kell hozni, csak betartani a jelenlegieket a pénzmosásról, tiltott országok közötti utalásról, terrorizmus finanszírozásáról és egyéb dolgokról.

Update: Kicsit vicces a hozzászólásokban, hogy mindenki elfogadja a demokráciákban a készpénz és banki forgalom korlátozását az állam érdekében (pénzmosás, adócsalás, stb.), de ha ugyanezt a Bitcoinra akarnák bevezetni, az már a legvéresebb diktatúra lenne. Miért is? Ja, az észak-koreai diktatúra csak azért maradt még életben, mert hiába vágták le a bankrendszerről, bitcoinban tud tovább kereskedni. Ennyit a véres diktatúráról.

A Bitcoin és társai nem befeketések, hanem közönséges spekulációk. Befektetés az, ahol a pénzed valamit termel. Befekteted egy cégbe osztalék reményében, vagy kölcsönadod egy létező cégnek kamatért cserébe. Ha te kriptopénzbe teszel pénzt, te egyedül csak az árfolyam-emelkedésre spekulálsz, semmi másra. Ez az úgynevezett nagyobb bolond elmélete. Én is bolond vagyok, hogy 15 ezer dollárt adok egy műpénzért, de remélem lesz egy még nagyobb bolond, aki ennél is többé fogja megvásárolni tőlem.

Engem az egész mánia továbbra is a holland tulipánőrületre emlékeztet, amiről már itt beszéltem:

A Bitcoin értéke csak idén a tizenhétszeresére nőtt és már mindenki ilyet akar venni, a taxisofőr és a fodrász is ide akarja tenni a pénzét, pont úgy, mint az 1929-es nagy tőzsdei összeomlás előtti hónapokban.

Kinyitsz egy gazdasági újságot, öt cikkből legalább egy a Bitcoinról szól. Ez is a közeli vég előjele szokott lenni. Vajon mennyi lenne ma a Bitcoin ára, ha nem ez ömlene a csapból is és nem venné boldog-boldogtalan? Amikor még nem ömlött, 1 meg 10 dollárért adták. Ha újra nem lesz vele tele az összes újság, akkor mennyi lesz majd?

Szerintem úgy fog járni ez is, mint a holland tulipán: egészen addig ment az őrület, amíg egyszer valaki fel nem tette a kérdést, hogy miért is ér egy tulipánhagyma 30 hektár termőföld árát, amikor az csak egy közönséges virág közönséges hagymája?

Azonban, hogy ez mikor lesz, nem tudom. Akár még 100 ezer dollárig is elmehet az ára, az emberi kapzsiság mértékét nehéz előre beárazni.

Sőt, az is lehet, hogy megoldják az anonimitás lehetőségének megszüntetését és így már a kormányok hagyni fogják tovább létezni a kriptopénzeket. Lehet, hogy megszűnik a volatilitása (az árfolyam ideges ugrálása) és így már majd rendes cégek is el fogják fogadni fizetésre. Lehet, hogy teljes tiltás helyett szabályozni fogják a piacot, hogy ki milyen feltételekkel bocsáthat ki kriptopénzt és a rendszer sokáig velünk marad. Lehet. De túl sok a ha és túl sok a lehetőség, hogy egyszer összeomlik a kriptopénzek árfolyama.

Az miért lehet, hogy az egyik kriptopénz árfolyama tizenhétszeresére nőtt egy év alatt, a másiké a négyszeresére, a harmadiké a harmincszorosára? Ennek oka, hogy mivel semmi mögöttes, vagy belső értékkel önmagában nem bír, nincs kapaszkodó, hogy megmondd, hogy mihez képest olcsó vagy drága most egy kriptopénz.

(Az, hogy egyre drágább az előállítása, önmagában még nem határozza meg a belső értékét. Az csak az előállítás és fenntartás költsége. A kőolaj ára is tud olyan mélyre esni, hogy sok kitermelőnek nem éri meg annyiért kitermelni a földből az olajat. De amíg a kőolajat napi szinten használja a világ, nem tud létezni nélküle, ezért az nem lehet, hogy az ára tartósan az átlagos kitermelési ár alatt legyen, a kriptopénzeknél ez simán bekövetkezhet. Ha többe fog kerülni egy-egy kriptopénz előállítási és fenntartási költsége, mint a spekulánsok adni akarnak érte, akkor megszűnik.)

Tehát nagyon spekulatív az árfolyama és elég sokesélyes az, hogy fél, egy vagy öt év múlva mennyiért fogod tudni eladni, ha egyáltalán. (Persze a nagy haszon lehetősége is benne van, hiszen milyen jól járt, aki egy dollárért vett bitcoint annak idején. A spekuláció már csak ilyen: nagyon jól és nagyon rosszul is járhatok.)

S igen, az arany árfolyamát is csak a kereslet-kínálat határozza meg, de egyrészt azért egy hatezer éve a világ minden pontján elfogadott értékmérő fémet, amit nem is lehet úgy sokszorozni, hogy naponta kitalál valaki egy újabb fajtát, azért elég nagy bátorság a kriptopénzekhez hasonlítani. (Mert nagyon szép, hogy nem lehet több bitcoin, mint eddig volt, ha kitalálhatok mellé bizcoint, bilcoint, bidcoint és amit csak akarok. Ki fogja megmondani, hogy elég, ennyi volt, nem jöhet többféle kriptopénz a piacra? Hányféle kriptopénzre van szükség a piacon és ki mondja meg, hogy ki bocsáthat ki újabbat?)

Másrészt az arany egy komoly részét felhasználja az ipar, ezért nem csak értékmérő.

Röviden ennyit gondolok továbbra is a Bitcoinról és a társairól. Ettől te még nyugodtan vehetsz ilyet és az is lehet, hogy gazdag leszel belőle. Lehet, hogy nincs igazam és ez lesz a jövő, minden kormány eldobja a saját pénzét és átáll bitcoinra.

(Maga a technológia más, azt akár bankközi elszámolásban is lehetne használni, mondjuk a dollár esetében. De ettől a Bitcoin maga még csak egy mondvacsinált értékkel bír, amit a divat és a beáramló pénz mennyisége határoz meg, semmint egy valódi belső érték. Aki ma bitcoint vesz, az vagy spekulációs, vagy adóelkerülési okból teszi, nem azért, mert a technológia remek és biztonságban tudja a pénzét.)

A cikk folytatása itt.

Share

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Hirdetés
Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Kétfelé indult Európa

A BUX 0,02 százalékkal erősödött pénteki záró értékéhez képest.

A Richter lett a hét vesztese

Csökkenő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a...

Vállalati hírekre mozdultak a befektetők

Gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Az...