2018. június 12. 13:30 | forrás: Kiszámoló

Ha nem akarsz vásárolni, ne nézegesd a kirakatot

“Ne nézegesd az ördög kirakatát, ha nem akarsz vásárolni az áruházában.”- mondta egyszer egy lelkész. Arra gondolt, hogy ha nem akarod megcsalni a feleséged, ne nézegesd a túl kevés ruhát magukra öltő nőket az utcán, mert könnyen olyat teszel,

“Ne nézegesd az ördög kirakatát, ha nem akarsz vásárolni az áruházában.”- mondta egyszer egy lelkész. Arra gondolt, hogy ha nem akarod megcsalni a feleséged, ne nézegesd a túl kevés ruhát magukra öltő nőket az utcán, mert könnyen olyat teszel, amit később megbánhatsz.

Ez a bölcsesség igaz a pénzügyi területen is.

Történt már veled olyan, hogy semmi bajod nem volt a jelenlegi mobiloddal, autóddal, fényképezőgépeddel, de aztán elkezdtél cikkeket olvasni a legújabb modellekről és hirtelen rájöttél, a tiéd már mennyire elavult és ócska?

Esetleg céltalanul kóboroltál a műszaki áruházban és kezedbe vetted a csilivili új modellt, megnézted a reklámját és azonnal szükséged volt egyre?

Hirtelen már magad sem érted, hogyan is élhettél eddig egy mobillal, aminek a hátulján csak egy fényképezőlencse van, használtál egy autót, amin nincs automata vészfékező és adaptív tempomat és a fényképezőgéped sem tudja a timelapse videókat és a szuper-lassított felvételeket.

Rád tör a vágy, hogy lecseréld az elavult eszközeidet modernekre, kerüljön bármennyibe is, hiszen az új funkciókra neked márpedig szükséged van. Szaladsz a boltba a legújabb termékért.

Hogy aztán továbbra is évente ötször fotózzál a mobiloddal és soha ne is nézd vissza a fotókat, gyorsan kikapcsold a vészfékező-rendszert a tizedik vakriasztás után és soha ne használd a timelapse és szuper-lassított felvételimódokat, miután egyszer kipróbáltad őket és nyugtáztad, hogy most már ezt is tudja a géped.

De vehetsz ruhákat is a gyerekeknek ugyanilyen hevülettel. Be sem tudod már csukni a ruhásszekrényük ajtaját, hamarabb kinövik a ruhákat, mintsem idejük lenne mindet felvenni, de te online találtál újabb leértékelt meseszép darabokat és gyorsan meg is vetted őket. (Ha veszel valamit, amire nincs is igazán szükséged, tízezer forint helyett hatezer forintért, akkor nem megspóroltál négyezret, hanem feleslegesen elköltöttél hatot.)

Vagy hirtelen rád tör, hogy nem tudsz tovább élni egy gyümölcs-centrifuga nélkül, mert az milyen nagyszerű dolog már.

Mindezeket a kiadásokat megspórolhatod, ha nem nézegeted a kirakatokat feleslegesen, akár szó szerinti, akár átvitt értelemben. Ha nincs szükséged új ruhákra, ne nézegesd, mi akciós most a neten. Ha tökéletesen meg vagy elégedve a számítógépeddel, mobiloddal, autóddal vagy bármivel, ne nézelődj feleslegesen, mik a legújabb trendek és ajánlatok.

Ne menj el bevásárlóközpontokba csak azért, mert unatkozol és ne járj boltról-boltra a barátnéddal, csak mert nincs jobb ötletetek.

A termékek legtöbb új funkciójára semmi szükséged nincs, azok csak olyan funkciók, amikkel az emberek vágyát felkeltik a még újabb termékek megvásárlására. Hányszor használtad a múlt generáció vivmányait, a HDR-t a fényképezőben vagy az automata parkolórendszert az autódban? (A mi autónkban is van, így vettük használtan. Egyszer kipróbáltam, jaj de jópofa, soha többet nem is kapcsoltuk be. Az előző gazdája is pont ugyanennyiszer használta. De gondolom sokaknál vételi szempont volt, hogy legyen benne ez a funkció, mert a reklámban annyira jól hangzik.)

Azonban a marketinggépezet képes veled elhitetni, mennyire kell neked az új funkció. Így a legjobb, ha feleslegesen nem is viszed magad a kísértésbe.

Tested is csak egy van, egy szezon pedig korlátozott számú napból áll, így arra az egy testre csak korlátozott számú ruhát tudsz felvenni, így bizonyos ruhatár mellett felesleges újabb ruhákat és cipőket venni. De például napszemüveget is csak egyet tudsz egyszerre hordani, ezért felesleges belőle négy.

Ha a megelőzés nem segített, mit tehetsz, hogy felesleges dolgokat ne vegyél?

– Aludj a dologra egyet. Vagy inkább jó sokat. 30-50 ezer forint felett tartsd be a 14 napos szabályt: legalább ennyit gondolj a vásárláson, igazán nagy dolgokon (mint például autóvásárlás), akár néhány hónapot is elgondolkodhatsz. Lehet, hogy a végén teljesen más autót veszel, mint amit akartál, ha mégis lecseréled a mostanit.

– Gondolj a nagyobb célokra, mint nyugdíj, korai nyugdíj, lakásvásárlás. Ez a kiadás mennyivel késlelteti, hogy ezeket a fontosabb célokat elérd?

– Mi mást tudnál tenni ennyi pénzből? Egy háromszázezres mobil árából némi szerencsével egy akciós tengerparti nyaralás is ki tud jönni. Melyik ad többet az életedhez, ha már mindenképp el akarod költeni ezt a pénzt? Dönts ez alapján (is).

– Tudod, hogy mid van? Sok ember nem is tudja, mennyi mindennel rendelkezik. Felmérések szerint az átlag nő sokkal kevesebb ruhadarabot mond, ha megkérdezik, miből mennyi van, mint amennyivel valójában rendelkezik.

– Mennyit fogod használni az új szerzeményedet a valóságban? Hányszor fogsz fagyit készíteni a fagyigéppel, gyümölcslevet préselni a gyümölcs-centrifugával vagy fotózni az új fényképezőgépeddel?

– Ha nem akarod, hogy tele legyen kacattal a házad, lakásod, használd a tengerész módszert. Mert egyébként úgy járhatsz, mint az átlag amerikai, aki már be sem tud állni a garázsba az autójával az ott tárolt kacatok miatt.

De a legegyszerűbb a megelőzés: ne nézegesd a kirakatot, ha nem vásárolni akarsz éppen.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A Brexit világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések száma.

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 4295 (0,47 ) AKKO Invest 24600 (-0,81 ) ANY 1340 (0,37 ) APPENINN 480 (-1,23 ) AutoWallis 124 (0,81 ) BIF 3100 (-0,64 ) CIGPANNONIA 409 (0,49 ) CyBERG 1900 (9,20 ) Duna House A 4220 (2,93 ) ESTMEDIA 94 (-4,18 ) FORRAS/OE 1030 (-0,96 ) FUTURAQUA 75 (0,13 ) GSPARK 3600 (0,56 ) KONZUM 203 (1,50 ) KPACK 17500 (8,02 ) MASTERPLAST 700 (-0,85 ) MOL 3212 (0,94 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 45 (3,06 ) NUTEX 29 (2,80 ) OPUS 411 (2,39 ) OTP 12020 (-1,15 ) OTT1 204 (0,25 ) PANNERGY 700 (0,29 ) RABA 1180 (1,72 ) RICHTER 5010 (-1,18 ) SET Group 690 (-0,58 ) TAKAREK 680 (2,10 ) ZWACK 17650 (0,86 )