2017. november 09. 23:20 | forrás: Kiszámoló

Mennyit keresnek a nagy amerikai cégek évente?

A legnagyobb amerikai cégek éves profitja összemérhető egy-egy kisebb állam teljes GDP-jével, de vajon melyik cégek keresik a legtöbbet évente? Ok, az első az Apple, ezt nem volt nehéz kitalálni. Tavaly 45,7 milliárd dollár profitot termelt, méghozzá 21%-

A legnagyobb amerikai cégek éves profitja összemérhető egy-egy kisebb állam teljes GDP-jével, de vajon melyik cégek keresik a legtöbbet évente?

Ok, az első az Apple, ezt nem volt nehéz kitalálni. Tavaly 45,7 milliárd dollár profitot termelt, méghozzá 21%-os profitrátával, azaz minden ötödik dollár nettó haszon volt a cég életében. Ezért hiába kevesebb, mint fele az árbevétele a cégnek a Walmarthoz (legnagyobb amerikai áruházlánchoz) képest, ez a profitráta a legjövedelmezőbb cégé teszi az Egyesült Államokban.

Ez az összeg másfélszeresével egyenlő a teljes magyar éves költségvetés, vagyis ha akarná, egy éves profitjából kilenc hónapig fizethetné Magyarország összes kiadását a cég.

Kicsit másként fogalmazva az Apple percenként keres 87 ezer dollárt a nap 24 órájában.

Mögötte erősen lemaradva második a bankszektorból ismert J. P. Morgan, 24,7 milliárd dollárral és 23%-os profitrátával, majd Warren Buffett cégcsoportja következik 24,1 milliárdos eredménnyel és 11%-os profitrátával.

Ha valaki nem tudta volna, a banki üzlet még mindig jól jövedelmez, ugyanis további három bank is felfért a tizes listára, a Wells Fargo (negyedikként 21,9 milliárd dollár és 23%), a Bank of America (hatodik 17,9 milliárd dollár és 19%-os profitráta) valamint a Citi Group (kilencedik 14,9 milliárd dollár és 18%-os profitráta).

Ötödik a Google anyacége, az Alphabet 19,5 milliárd dollárral és 22%-os profitrátával. A Microsoftot még korai temetni, hetedik a listán 16,8 milliárd dollárral és 20% profitrátával.

Nyolcadik a Johnson&Johnson 16,5 milliárd dollárral és a cég tevékenységi köre miatt kicsit meghökkentő 23%-os profitrátával.

Tizedik pedig a régebben Philip Morris néven futó Altria Group, ami dohánytermékekből keresett 14,2 milliárd dollárt 74%-os profitráta mellett.

Az árbevétel alapján legnagyobb amerikai cégek zöme nem fért fel erre a tízes listára az alacsonyabb profitráta miatt. Így lemaradt a már említett Walmarton kívül az olajiparban érdekelt Exxon (árbevétel 205 milliárd dollár), a gyógyszergyártó McKesson (192 milliárd dollár) a United és a CVS Health, a távközlési AT&T (164 milliárd dolláros árbevétel), az autógyártó GM (163 milliárd dollár árbevétel) és Ford (152 milliárd dollár) is.

Érdemes néha kicsit belegondolni, mekkora cégek is vannak a piacon, mekkora piaci értékük és jövedelemtermő képességük van.

Share

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.