2019. február 08. 12:26 | forrás: Kiszámoló

Fordított hozamgörbe: lehet aggódni?

Ahogy azt már tudjuk a Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló előadásából, a kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, azaz a kötvény vásárlója kölcsön ad a kötvény kibocsátójának. Minden hitelező azt szereti, ha minél rövidebb futamidejű a kölcsö

Ahogy azt már tudjuk a Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló előadásából, a kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, azaz a kötvény vásárlója kölcsön ad a kötvény kibocsátójának.

Minden hitelező azt szereti, ha minél rövidebb futamidejű a kölcsön, hiszen annál kisebb a kockázat, hogy történik valami negatív dolog akár a hitelkérővel, akár a gazdasággal, akár a kölcsönadott pénz inflációs rátájával esetleg a hitelkamatokkal.

Ebből egyenesen következik, hogy minél rövidebb a hitel futamideje, annál kevesebb kamattal beérik a hitelezők. Egy évre elég mondjuk 3% kamat, de öt évre csak 5%-ra, 10 évre csak 6%-ra adok kölcsön, hiszen rengeteg minden történhet tíz év alatt. Meglódul az infláció, elszaladnak a betéti kamatok, vagy tönkremegy aki kölcsön kérte a pénzem.

Azonban kialakulhat olyan helyzet a piacokon, amikor nagyobb kamatot kérnek fél évre vagy egy évre, mint 5 vagy 10 évre. Ez a fentiek alapján nem normális állapot. Nem feltétlen negatív a hír, mert lehet, hogy most magas az infláció vagy túl magas a kamatkörnyezet és mindenki ennek az esésére vár, de mindenképp eltér a normál állapottól, amikor ilyen áll fenn a piacon. Mivel most minden, csak nem magas a kamatkörnyezet és az infláció sincs sehol az egekben, most nem erről lehet szó.

Az alacsonyabb infláció alapesetben gazdasági válság miatt alakul ki, (az embereknek kevesebb pénze lesz vásárolni, így esni fognak az árak, vagy csökken a növekedés üteme), így a számok alapján a befektetők gazdasági visszaesésre és ezzel összhangban csökkenő inflációs rátára számítanak.

Az alábbi képen az amerikai két és tízéves állampapírok közötti hozamkülönbséget láthatjátok.

Ami érdekes a képen, azok a sötétebb színnel bejelölt gazdasági válságok. Előtte minden esetben több kamatot fizettek a kétéves állampapírokra, mint a tízévesekre, vagyis inverzzé vált a hozamgörbe (Nulla alá esett a kamatkülönbség).

Amint az a fenti grafikonon is látszik, a tízéves kamatok még kicsit magasabbak, mint a kétévesek, de az egyéves kamatok nagyobbak, mint akár az ötévesek is. Tehát már fordított, vagy inverz a hozamgörbe.

Persze mint minden előrejelzés, ez sem tökéletes. Főleg, ha számításba veszed, hogy például a 2007-es válság előtti negatív hozamgörbe esetén még további 25%-ot tudott erősödni az amerikai tőzsde, mielőtt jött volna az összeomlás. Mindenesetre amennyire egy előrejelzés pontos lehet, ez elég jó jele annak, hogy egyre többen lassulásra várnak.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia nincs felkészülve a megállapodás nélküli kilépésre.

A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülhet a brit gazdaság.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.