2019. március 28. 20:17 | forrás: Total Return

10 orosz blue chip, melyekre érdemes odafigyelni

Hatalmas kapitalizáció, óriási piaci forgalom és elképesztően nagy likviditás – ezek az ismérvei a tőzsdék kedvenc papírjainak, amit a tőkepiaci […]

Hatalmas kapitalizáció, óriási piaci forgalom és elképesztően nagy likviditás – ezek az ismérvei a tőzsdék kedvenc papírjainak, amit a tőkepiaci szakzsargonban blue chipként szokás emlegetni. Mindez az orosz befektetések esetében is helytálló, hiszen a moszkvai tőzsdén (Moscow Exchange, Moex) a magán- és intézményi befektetőknek szintén megvannak a saját favoritjaik.

 

Az orosz tőzsde kedvencei

Mai összefoglalónkban orosz blue chipeket a mutatunk be olvasóinknak. Tíz olyan orosz vállalatóriás részvényét, melyekre érdemes odafigyelni.

1. Gazprom: Az orosz energiaszektor zászlóshajója és a világ legnagyobb földgázkészletével rendelkező nemzetközi vállalatcsoportja. Több, mint 30 országba exportálja a kitermelt nyersanyagokat, melynek jelentős részét saját vezetékhálózatán keresztül juttatja el a felhasználóknak. A Gazprom ezenkívül Oroszország 4. legnagyobb olajkitermelője is, ami szintén jelentős árbevételt generál a vállalatnak.

2. Lukoil: Mintegy 100.000 főt foglalkoztató orosz gáz- és olajipari exportőr. Napi 1,4 millió hordónyi kitermelése a világ olajfelhasználásának 2 százalékát adja. Termékei 4 kontinens 100 országában érhetők el napjainkban. (Magyarországon is van érdekeltsége.)

3. Rosneft: Félig orosz állami tulajdonban lévő globális energiavállalat. A kitermelés és a saját finomítókban történő feldolgozás mellett, világszerte nagy hangsúlyt fektet a K+F tevékenységre. A Rosneft számos ígéretes beruházással rendelkezik Kubában, Kanadában, Norvégiában, Brazíliában, Mongóliában, Venezuelában, de még az Egyesült Államokban is. Az energiacégek közül a Rosnefté a világ legnagyobb szénhidrogén készlete is, ezért stratégiai szempontból kiemelt szerepet tölt be Oroszországban.

4. Sberbank: Oroszország legnagyobb bankja és egyben az orosz gazdaság legértékesebb brandje. Nemzetközi szinten is elismert multinacionális pénzintézet, melyet a világ 25 legjobb bankja között jegyeznek. 22 országban rendelkezik bankfiókokkal és csak Oroszországban 92 millió ügyfelet szolgál ki. A Sberbank élen jár a banki technológiák fejlesztésében és meghonosításában is, melynek köszönhetően egyre több vállalati ügyfelet képes sikeresen megszólítani világszerte.

5. VTB Group: 20 hitelintézetből és egy pénzügyi szolgáltatóból álló nemzetközi pénzügyi csoport, ami nemcsak az orosz régióban, hanem a FÁK országokban is jelentős érdekeltségekkel rendelkezik. Leányvállalatai megtalálhatók Szingapúrban, Cipruson, Kínában, Indiában és az Egyesült Királyságban is. Fő részvényese mintegy 61 százalékban az Orosz Föderáció.

Ha további kérdése lenne az orosz piaccal kapcsolatban, regisztráljon személyes konzultációra.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülhet a brit gazdaság.

A brit bankrendszer elviselné a rendezetlen kilépést.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.