2018. május 29. 19:45 | forrás: Total Return

3 érv, amiért érdemes lehet Magyarországon befektetnie a külföldön megtakarított pénzét

Megközelítőleg hatszázezer magyar él és dolgozik külföldön. Ebből negyedmillió honfitársunk az Egyesült Királyságban, míg közel kétszázezer munkavállaló Németországban telepedett le. […]

Megközelítőleg hatszázezer magyar él és dolgozik külföldön. Ebből negyedmillió honfitársunk az Egyesült Királyságban, míg közel kétszázezer munkavállaló Németországban telepedett le. Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk az öt leggyakoribb pénzügyi megoldást, amivel a külföldi munkavállalók – élethelyzetüktől függően – hazautalhatják családtagjaiknak a megtakarított pénzüket.

A mai bejegyzésben amellett hangzik el néhány érv:

miért előnyösebb a külföldön megszerzett jövedelmet magyarországi pénzintézeten keresztül befektetni, melyek azok a hazai termékek, melyek a feltételei sokkal kedvezőbbek mint a külföldi pénzintézetek által kínált lehetőségek.

Állami támogatások és -adókedvezmények kihasználása

Magyar állampolgárként Ön akkor is kihasználhatja az állami támogatásokból és adókedvezményekből adódó előnyöket, ha tartósan külföldön él és dolgozik. Ezek egy része természetesen a legtöbb nyugat-európai országban is létezik, azonban igénybevételük rendszerint állampolgársághoz kötött. Hazánkban a legnagyobb előnyöket az alábbi két pénzügyi megoldás nyújtja:

Tartós Befektetési Számla (TBSZ): Egyösszegű, közép- és hosszútávú befektetések esetén ajánlott pénzügyi konstrukció, ami 3 év lekötés esetén adókedvezményre, 5 év lekötés esetén pedig teljes adómentességre jogosítja fel a befektetőt. Alacsony-, mérsékelt- és magasabb kockázatú befektetési alapokkal is kiválóan kombinálható, ráadásul forint, euró vagy akár dollár alapon is elérhető. Lakástakarék-pénztár (LTP): Államilag támogatott megtakarítási forma, az elmúlt évek egyik hazai slágerterméke. Forint alapú megtakarítási konstrukció, aminek köszönhetően akár éves 10 százalék feletti hozam is elérhető. Ingatlanvásárlásra, -bővítésre és lakásfelújításra is felhasználható egyszerű és rugalmas megoldás.

 

Nyelvi- és jogi kérdések

Habár Ön az Európai Unió állampolgáraként elméletileg egész Nyugat-Európában egyenrangú ügyfélnek számít, a gyakorlatban még mindig számos hátrány érheti. Szerencsére a negatív diszkrimináció mára szinte teljesen visszaszorult, ám a nyelvi és az ebből fakadó jogi nehézségek még mindig igen gyakran megkeserítik a befektetők életét.

Jogi szövegek értelmezése: A külföldi pénzintézetekben kizárólag az adott ország nyelvén áll rendelkezésre a jogi szöveg, aminek elfogadása és aláírása a befektetési- és megtakarítási szerződések alapfeltétele. Egy pénzügyi/jogi szakszöveg értelmezése még anyanyelvi környezetben is többszöri átolvasást igényel, fizetni a fordításért pedig – a legtöbb esetben túl drága és bonyolult lenne.. Hazai pénzintézetben mindez nem áll fenn. Ügyvédi levelezés, perek: Ha a szolgáltatóval kialakult vitája miatt netán jogi lépéseket kellene tennie, akkor azt sokkal egyszerűbben megteheti az anyanyelvén. Nem is beszélve arról, hogy a külföldi ügyvéd és perköltség a hazai többszörösébe is kerülhet. Túl az Európai Unión: Amennyiben Ön nem EU tagállamban kíván befektetni, akkor a befektetési alapok megvásárlásánál vagy akár egy befektetési számla nyitásánál is könnyen jogi nehézségekbe ütközhet. Hagyatéki eljárás: Külföldi munkavállalóként érdemes arra is gondolnia, hogy egy nem várt tragédia esetén szeretteinek – nyelvi és területi ismeret hiányában – mekkora problémát okozhat egy külföldi hagyatéki eljárás lefolytatása. Az ilyen eljárások még Magyarországon is hosszadalmasak és megterhelők lehetnek, nemhogy külföldön.

 

Az összes termék elérhető itthonról is

Globális- és digitalizált korban élünk, ahol pénzügyi értelemben már megszűntek a határok. A hagyományos megtakarítási- és befektetési konstrukciókon túl szinte az összes termék elérhető a hazai szolgáltatók online rendszereiből, amik közül a legelőnyösebb online értékpapír számlák már számos díjmentes szolgáltatást kínálnak az ügyfeleknek.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A Brexit világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések száma.

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.