2018. június 25. 17:46 | forrás: Total Return

Autóhitelezés 2018-ban? Ezt érdemes tudnia, ha autót vásárolna

Lassan 10 éve, hogy kirobbant századunk legnagyobb gazdasági válsága. A pénzügyi világkatasztrófa az Egyesült Államok banki- és ingatlanszektorból indult, az […]

Lassan 10 éve, hogy kirobbant századunk legnagyobb gazdasági válsága. A pénzügyi világkatasztrófa az Egyesült Államok banki- és ingatlanszektorból indult, az úgynevezett ún. subprime-válság bombája pedig 2018 őszén robbant, és alapjában megváltoztatta világszerte a pénz- és tőkepiacok korábbi mechanizmusait.

A gépjárműtulajdonosok szempontjából az egyik legnagyobb változást az jelentette, hogy a kereskedelmi bankok beszüntették klasszikus autóhitelezési tevékenységüket.

 

Devizaalapú autóhitel? R.I.P.

A korábban több devizanemben is felvehető klasszikus autóhitelek megszüntetésében itthon kiemelt szerepet játszottak a kereskedelmi bankok negatív tapasztalatai és a Magyar Nemzeti Bank ajánlása is, melyek a devizakockázat kiszűrését szorgalmazták a gépjárműfinanszírozási konstrukciókból.

 

Gépjárművásárlás napjainkban

A gépjárművek vételárának kiegyenlítése ma az esetek 99,9%-ban háromféleképpen történik: bankszámlán tartott pénzzel, gépjárműlízinggel vagy személyi kölcsönnel.

Mindhárom finanszírozási konstrukciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amire érdemes odafigyelni!

 

A készpénz használata TILOS!

Amennyiben a teljes vételár rendelkezésére áll, akkor sem javasolják a szakemberek a készpénzes vásárlást. Ebben az esetben is érdemes inkább a bankszámlánkról átutalnia a kialkudott vételárat az eladónak, így:

bármikor bizonyítható jogilag, hogy mikor, kinek és mekkora összeget fizetett ki, milyen címen (tüntesse fel a szerződés számát vagy a rendszámot a közlemények rovatban), nem szükséges nagyobb összeggel a táskájában közlekedni, amit ellophatnak Öntől vagy akár el is hagyhat, csökkentheti költségeit, mert átutalni olcsóbb az összeget, mint készpénzben felvenni.

 

Zártvégű pénzügyi lízing

Ez a klasszikus autóhitelezés helyett kínált finanszírozási konstrukció. Autószalonokban vagy használtautó telepeken is ezt kínálják lízingtársaságok partnereiként a kereskedők. Ez hasonlít leginkább a klasszikus autóhitelekre, bár az alábbiakban eltér attól:

Magánszemélyek részére kizárólag forintalapú a finanszírozás vehető igénybe. Megszűnt az árfolyamkockázat, ami a svájci frank, euró vagy japán jen alapú autóhiteleknél az egekbe repítette a törlesztőrészleteket. Fix kamattal is elérhető. Igény esetén kizárható a finanszírozásból a kamatkockázat is, vagyis a teljes futamidőre fix törlesztőrészlettel kalkulálhat. A gépjárművek tulajdonosa a finanszírozó (bank) lesz, a szerződés alatt Ön üzembentartóként szerepel a forgalmi engedélyben. Az utolsó lízingdíj befizetésével azonban automatikusan tulajdonossá válik a szerződés szerint, amivel egyidejűleg lezárul a lízingügylet.

A zártvégű pénzügyi lízinggel mindkét fél nyer. A finanszírozó kisebb kockázattal képes hitelezni, hiszen afizetés elmaradása esetén nem merülnek fel a tulajdonjogi problémák. Így bank alacsonyabb kockázati felárral és kamattal képes kalkulálni, ami csökkenti a havi lízingdíját.

 

Önrész hatékonyan!

Zártvégű pénzügyi lízing esetén – jövedelmének függvényében – jellemzően 20-40% közötti önrészt követel meg a finanszírozó bank. Ennek összegyűjtésére kiváló megoldást jelenthet, ha nyit egy célszámlát, ahová havonta fix összeget utalhat át a kívánt összeg eléréséig és amit alacsony vagy mérsékelt kockázatú befektetési alapokon keresztül elért hozamokkal is kiegészíthet. A legjobb szolgáltatóknál már díjmentesen is kezelheti megtakarítási számláit!

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Katasztrófa, amit a brit EU-tagság megszűnési ügyében "a politika...

Számos cég tette már át központját Nagy-Britanniából Hollandiába.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 2040 (-0,97 ) ANY 1365 (1,87 ) APPENINN 538 (-1,28 ) AutoWallis 177 (-3,80 ) CIGPANNONIA 413 (0,24 ) ENEFI 238 (1,71 ) ESTMEDIA 89 (-1,12 ) FUTURAQUA 45 (1,58 ) KONZUM 225 (4,65 ) MOL 3284 (-0,12 ) MTELEKOM 473 (0,11 ) NORDTELEKOM 38 (0,26 ) OPUS 444 (1,72 ) OTP 11570 (1,49 ) OTT1 199 (-0,25 ) PANNERGY 754 (0,53 ) PLOTINUS 28000 (-9,68 ) RABA 1255 (0,40 ) RICHTER 5470 (0,27 ) WABERERS 1890 (3,28 ) ZWACK 17100 (-0,58 )