2019. január 31. 09:36 | forrás: Total Return

Gondolatok, melyek után másként fogsz a pénzre nézni

„A pénz boldogan áll azon emberek szolgálatába, akik megértik megszerzésének egyszerű szabályait.” – szól  George S. Clason bölcsessége.   Babilonia […]

„A pénz boldogan áll azon emberek szolgálatába, akik megértik megszerzésének egyszerű szabályait.” – szól  George S. Clason bölcsessége.  

Babilonia fénykora – ott játszódik Clason könyve – óta ugyan több ezer év telt el,  az olvasó joggal érezheti úgy, hogy mit sem változott a világ. Hiú ábrándok, végtelen mohóság és önjelölt pénzügyi megmondóemberek nehezítik meg családok millióinak életét, legyen szó a túlköltekezésről, az extrém magas kockázatok vállalásáról vagy éppen az ál-tanácsadók üzelmeiről.

 

6 tanulságos idézet a pénzről

Szerencsére a baklövések legtöbbje megelőzhető megfelelő edukációval. Ennek szellemiségében szeretnénk most a figyelmébe ajánlani hat tanulságos pénzügyi idézetet, ismert és egyúttal elismert hírességek tollából.

 

„Ha olyan dolgokat veszel, amikre nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amikre szükséged lenne.” – figyelmeztet Warren Buffett, a világ legnagyobb befektetési cégének alapítója. Jól gondoljon tehát bele, mire költi el a pénzét! Ennek legegyszerűbb módja, ha írásban, vagy egy mobilos alkalmazás segítségével kezdi el vezetni bevételeit és kiadásait. Amennyiben még sohasem tette meg ezt, akkor nagy valószínűséggel meg fog lepődni, hogy mekkora tétel megy el felesleges kiadásokra. „Ha egy évre előre meg tudnám jósolni a tőzsdei eseményeket, az emberek egész évben bolondnak tartanának.” – hangoztatta André Kostolany magyar származású tőzsdespekuláns, aki ezzel az árfolyamok teljes kiszámíthatatlanságára igyekezett felhívni a figyelmet. A technológiai fejlődés ellenére ugyanis lehetetlen pontosan előre jelezni a pénz- és tőkepiaci történéseket. Ha tehát egy szoftver, grafikon vagy egyéb eszköz segítségével bárki ennek ellenkezőjéről szeretné Önt meggyőzni, az nagy valószínűséggel csaló. „A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat.  Aki érti, megkapja, aki nem, fizeti.” – vélte a Nobel-díjas fizikus Albert Einstein. Mindez kiválóan példázza, hogy miért érdemes pénzügyei kapcsán hosszútávon gondolkodnia. Az összefüggések mélyebb megértéséhez hasznos segítséget jelenthet egy kamatos kamat grafikon, amin jól látszik, hogy évtizedes távlatban miként képes a vagyona, akár exponenciális növekedést is elérni. A tőzsdén minden lehetséges – még az is ami logikus.” – vallja Gottfried Heller német befektető, aki 1974-ben André Kostolany üzlettársaként alapította meg Németország első tőzsdei szemináriumát ( azóta is működik). Idézete szintén arra hívja fel a befektetők figyelmét, hogy nem lehetséges előre megjósolni a tőzsdei árfolyamváltozásokat. A kockázatok minimalizálására azonban kiváló eszközök állnak rendelkezésre, amiben egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi partner és egy felkészült pénzügyi tanácsadó nagy segítséget képes nyújtani. „Az egyik legveszélyesebb hónap a tőzsdei befektetések szempontjából az október. A többi ilyen: július, április, január, december, március, június, május, november, augusztus, február, szeptember.” – állította Mark Twain amerikai író, akinek idézete jól reprezentálja, hogy mennyire értelmetlen bármiféle babonában hinni befektetéseivel vagy megtakarításaival kapcsolatban. Felejtse el tehát a „tuti tippeket” és döntéseit minden esetben objektíven, a piaci események tükrében igyekezzen meghozni. „Minden megtakarított penny egy másikat fial.” – hívta fel már évszázadokkal ezelőtt is a nagyérdemű figyelmét a takarékoskodásra Benjamin Franklin, amerikai író és filozófus. Ehhez persze azóta is feltétlenül szükséges, hogy felelősségteljesen – a kockázati preferenciájának megfelelően – válasszon a különböző megtakarítási lehetőségekből.

 

E bejegyzés keretei természetesen nem adnak lehetőséget arra, hogy az összes lángelme releváns idézetét felsoroljuk olvasóinknak. Ha azonban ismer olyan idézetet, amit szívesen megosztana másokkal, akkor küldje el itt nekünk és igyekszünk azt mihamarabb nyilvánosságra hozni.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába.

A Brexit legkorábbi időpontja jelenleg április 12-e.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 4360 (1,16 ) ANY 1365 (0,37 ) APPENINN 532 (1,53 ) AutoWallis 144 (1,41 ) BIF 3230 (-0,92 ) EMASZ 26600 (1,53 ) ENEFI 435 (-0,91 ) ESTMEDIA 120 (-1,80 ) FORRAS/T 1560 (0,65 ) FUTURAQUA 58 (-1,36 ) KONZUM 217 (-0,46 ) MOL 3442 (1,83 ) MTELEKOM 460 (-0,54 ) NUTEX 30 (1,37 ) OPUS 444 (1,60 ) ORMESTER 2420 (-3,97 ) OTP 12920 (-0,46 ) OTT1 225 (1,81 ) PANNERGY 708 (-0,84 ) RABA 1210 (0,41 ) RICHTER 5810 (-0,60 ) SET Group 712 (0,85 ) TAKAREK 714 (0,85 ) WABERERS 1580 (2,60 ) ZWACK 17450 (0,87 )