2017. október 03. 12:20 | forrás: Total Return

Hosszú távon jelentősen megnő az esélyünk a pozitív hozamra.

Néhány napja, az egyik szemináriumunkon kaptuk azt a kérdést a közönség soraiból, hogy miért 5 év a javasolt befektetési időtáv […]

Néhány napja, az egyik szemináriumunkon kaptuk azt a kérdést a közönség soraiból, hogy miért 5 év a javasolt befektetési időtáv a részvény alapok esetén? Írhatnék most itt a részvények kockázatairól, de szerintem jobb, ha megvizsgáljuk az elmúlt 50 év ide vonatkozó statisztikáit.

Ha megnézzük a globális részvénypiaci adatokat 1970 és 2017 között, és random kiválasztunk egyetlen egy napot arra, hogy befektessünk, akkor 53,5% esélyünk van arra, hogy aznap nyerjünk azon a befektetésen. Ez persze azt is jelenti, hogy közel ugyanekkora esélyünk van arra, hogy bukjunk.

De nézzük meg hogyan is változik ez, ha megnöveljük a befektetési időtávot?

Van egy jó hírem! Hosszútávon jelentősen megnő az esélyünk a pozitív hozamra. Amennyiben 1 hónapban gondolkozunk (azaz 1970 és 2017-es időszakból véletlenszerűen kiválasztunk egy hónapot arra, hogy befektessünk), akkor máris 62,8%-ra nő a pozitív hozam valószínűsége. Ha pedig egy évet veszünk alapul, akkor 77,8%-ra nőtt ez a szám. De ne álljunk meg itt. Mi a helyzet azokkal a befektetőkkel, akik 10 évre fektettek be a globális részvénypiacon ebben az időtávban bármikor? 98,6%!!! Igen közel 100% az esély ilyen esetben, hogy a befektetett tőkén pozitív hozamot realizáljunk.

Külön érdekesség, hogy ha egy befektető 11,1 évre fektetett be bármely időszakban 1970 és 2017 között, akkor soha sem veszített volna a befektetésén.

Egyszóval minél hosszabb időre fektetjük be a pénzünket, annál kisebb az esélye annak, hogy pénz veszítsünk.  A részvénypiacok kockázatosak, de 5 év alatt egy kisbefektetőnek is komoly esélye van pozitív hozamokat elérni részvény befektetésén még akkor is, ha nem tud napi szinten befektetéseivel, a piaci környezet vagy tőzsdei cégek elemzésével foglalkozni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy öt évnél jóval rövidebb időszakon belül ne lehetne komoly nyereségre szert tenni a részvényekkel, részvényalapokkal, de ilyenkor jelentősebb a bukás veszélye is. Persze ez egyén függő, hogy valaki hajlandó-e ekkora kockázatot vállalni vagy sem. (Itt egy teszt, ha szeretnéd megismerni a saját kockázatvállalási hajlandóságodat: https://www.aegonalapkezelo.hu/adv/landing/kockazatviselesi-teszt.php)

És akkor lássunk erre egy gyakorlati példát az Aegon részvényalapokkal. Mi lett volna, ha napra pontosan 5 évvel ez előtt ezek valamelyikébe befektetünk? (de ennek elemzését már rábízom az olvasóra)

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Csak úgy repkedtek a mínuszok a hét utolsó napján

A geopolitikai és a kereskedelmi feszültségek éleződése miatt...

Befejezték a Richter gyógyszerének vizsgálatát

Az Esmya által esetlegesen okozott májkárosodásról van szó.

Apró mínuszokkal kezdett Európa

A BUX 0,05 százalékkal erősödött a csütörtöki záró értékéhez képest.