2018. február 28. 07:22 | forrás: Total Return

Így küldheti haza külföldön szerzett jövedelmét

„London a második legnagyobb magyar város” – viccelődnek gyakran az Egyesült Királyságban élő honfitársaink. A statisztikák szerint megközelítőleg hatszázezer magyar […]

„London a második legnagyobb magyar város” – viccelődnek gyakran az Egyesült Királyságban élő honfitársaink. A statisztikák szerint megközelítőleg hatszázezer magyar munkavállaló él külföldön életvitelszerűen, ebből negyedmillióan az Egyesült Királyságban, mintegy kettőszázezren pedig Németországban.

Összesen körülbelül ötmillióra tehető a belföldön és külföldön dolgozók száma, amit hatszázezerrel elosztva az a következtetés vonható le, hogy az aktív lakosság 12 százalékát, azaz legalább minden nyolcadik magyar munkavállalót érinti a külföldön szerzett jövedelmének hazaküldése.

A mai bejegyzés az 5 leggyakrabban használt alternatíva előnyeit és hátrányait mutatja be Önnek.

 

Melyik a legjobb lehetőség?

Parázs vita folyik az interneten arról, vajon mi a legjobb módja annak, hogy külföldön elért megtakarítás egy hazai bankszámlán landoljon.

„Nem létezik olyan lehetőség, amely mindenki számára megfelelne. Csakúgy, mint a személyes pénzügyi döntései során, itt is az az ember aktuális élethelyzete  a meghatározó” osztja meg álláspontját a kérdésben Paku Dénes, az Aegon Alapkezelő kiemelt ügyfélkapcsolati munkatársa.

 

5 megoldás, 5 élethelyzetre

Boríték, készpénz: A bővülő lehetőségek ellenére még mindig számos esetben érkezik ezen az úton hazánkba a pénz. Ennek oka kisebb részben a „régi” gondolkodásmód (bizalom hiánya a bankokban), nagyobb részt pedig a pénz külföldi feketemunkából származik. Tisztességes, legális jövedelemszerzés esetében ugyanis, semmilyen érv sem szól a készpénz mellett. A legdrágább, leglassúbb és egyben legveszélyesebb (rablás, pénz elvesztése, stb.) lehetőséget jelentheti Önnek. Banki átutalás: Még mindig az egyik leggyakrabban használt megoldás a munkavállalók részéről, hogy a külföldi számlavezető bankon keresztül utalják haza megtakarításaikat. Ez sokkal hatékonyabb megoldás, mint a készpénz, hiszen ebben az esetben a jóval kedvezőbb devizaárfolyamon történik a konverzió, nem pedig valutaárfolyamon. Viszonylag gyors megoldást jelent és teljesen kockázatmentes. Érdemes minden esetben utánajárnia, hogy a hazai- vagy a külföldi bankja kínál-e az Ön számára kedvezőbb átváltási lehetőséget. (általában az előbbi) Paypal fizetés: A nemzetközi tranzakciók tekintetében sokáig a legnépszerűbb megoldásnak számított a Paypal, de egyeduralma mára megtört. Az alkalmazás persze napjainkban is nagyon népszerű, viszont devizaváltási árpolitikája meglehetősen drága megoldássá teszi – hiszen nagyrészt ebből származik a cég bevétele. További hátránya, hogy rá kell utalni a pénzt, majd vissza is kell utalni róla egy hazai bankszámlára, mivel a közvetlen pénzfelvétel nem lehetséges egy Paypal számláról. (Online ugyanakkor széles körben fizethet vele) További hátrányként említhető vele kapcsolatban, hogy az utóbbi években elég sok fiókot megpróbáltak feltörni. Akkor érdemes használnia, ha nem váltja át a pénzét és sokat vásárol online. Western Union: Villámgyors megoldást kínál, szinte bármelyik országból, ráadásul a címzett azonnal készpénzhez juthat használatával. További előnye, hogy 2015.01.01 óta akár bankkártyáról is elindítható a tranzakció (bár ezért egyes kártyatársaságok plusz díjat számíthatnak fel) A gyorsaságnak és a rugalmasságnak azonban ára van, hiszen ez a lehető legdrágább módja a pénz hazaküldésének. Abban az esetben ajánlott, ha a címzettnek azonnal szüksége van az összegre. Transferwise, Currencyfair: A leghatékony megoldást az ún. peer to peer rendszerek kínálják Önnek, amelyek a közösségi felhasználókat közvetlenül kötik össze egymással. Ezek a legolcsóbb megoldások is, akár 0,7%-os jutalékért cserébe is hazautalható segítségükkel a pénz, amely már a devizakonverzió díját is magában foglalja. Egyszerű regisztrációt igényelnek (e-mail cím, jelszó) és a pénzváltás általában fix árfolyamon történik, algoritmussal generálva a mindenkori piaci ár figyelembevételével.

Magyar adószámmal rendelkező ügyfeleink elsősorban nyugat-európai országokból indítanak tranzakciókat és fektetik be megtakarításaikat költséghatékony módon online értékpapírszámlán. Számos ilyen utalás érkezik az Egyesült Királyságból, Hollandiából, francia és német nyelvterületekről.  Ezek többsége banki átutalással és Transferwise tranzakciókon keresztül történik

Ha már sikerült hazautalnia a külföldi megtakarításait, ne parkoltassa pénzét bankszámláján! Számos előnyös befektetési és megtakarítási ajánlatot találhat megtakarítása elhelyezésére. Az állam által kínált támogatásokat Ön is igénybe veheti, így adómentes befektetési konstrukcióban vagy államilag támogatott megtakarításon is érdemes elgondolkodnia.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 3580 (2,29 ) ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 790 (-0,63 ) APPENINN 599 (-0,99 ) BIF 1900 (-0,52 ) CIGPANNONIA 416 (-1,89 ) CSEPEL 940 (-2,89 ) EHEP 1950 (-6,25 ) ELMU 27000 (-0,74 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 198 (3,12 ) ESTMEDIA 127 (4,96 ) FUTURAQUA 56 (2,55 ) GSPARK 3420 (0,59 ) KONZUM 3160 (-0,94 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MTELEKOM 407 (-1,81 ) NORDTELEKOM 43 (-1,38 ) NUTEX 41 (2,50 ) OPUS 697 (-0,85 ) ORMESTER 1800 (2,86 ) OTP 9955 (1,07 ) OTT1 282 (-1,40 ) PANNERGY 680 (-0,87 ) RABA 1370 (0,37 ) RICHTER 5075 (-2,68 ) SET Group 250 (-1,19 ) WABERERS 3440 (0,58 ) ZWACK 17600 (0,57 )