2019. szeptember 20. 17:14 | forrás: Total Return

Így lesz hozampotenciál az energiahatékonyságból

„A klímaváltozás a mi generációnk kihívása. S válaszunktól nem a világ jóléte függ, hanem a miénk.” – írja Wolfgang Behringer […]

„A klímaváltozás a mi generációnk kihívása. S válaszunktól nem a világ jóléte függ, hanem a miénk.” – írja Wolfgang Behringer német történés. Ezt büszkén tűzhetné zászlajára bármelyik környezettudatos vállalatcsoport.

Szerencsére  modern szemléletű vezetőinek köszönhetően egyre több cég meg is teszi ezt. Globális társadalmunkban végre nem pusztán trend vagy PR fogás támogatni az energiahatékonyságot, hanem sokak őszinte hitvallása is.

Szükség is van rá, hiszen a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleménye szerint idén már 7 hónap alatt használtuk el bolygónk egyéves erőforrását.

 

Mindenki nyerhet az energiahatékonysággal

Az energiahatékonyság  maximalizálása valóban egy olyan közös célkitűzés, aminek köszönhetően az összes résztvevő számos előnyhöz jut:

Társadalmunk egy élhető, tisztább bolygóhoz, ahol egészségesebben élhetünk és amit büszkén adhatunk tovább a következő generációknak.. A vállalatok kiszámíthatóbb  függetlenebb és tisztább energiafelhasználáshoz, amire számtalan állami- és európai uniós támogatás igényelhető és költséghatékonyabbá teszi a szervezetek működését. A befektetők korrekt hozamokhoz és egyúttal egy esélyhez arra, hogy jobbá tegyék a környezetünket.

Energiatárolás nélkül nincs energiahatékonyság

Az energiahatékonyság elérésének egyik kulcskérdése az energiatárolás megoldása, ami az alternatív energiával foglalkozó cégek feladata. Az évszakok vagy az aktuális időjárási változások függvényében ugyanis, akár olyan extrém piaci áringadozások alakulhatnak ki az energiapiacon, amelyek ellehetlenítik a hosszú távú energiahatékonyság megvalósulását.

 

Bőven van benne hozampotenciál

Az energiahatékonyságot támogató projektek leginkább az alábbi trendek miatt kecsegtetik kedvező lehetőségekkel a magán- és intézményi befektetőket:

Nőhet a primer energiaigény: Az előrejelzések szerint 2035-re mintegy 33 százalékkal nő a világ primer energiaigénye, miközben folyamatosan csökken a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos tartalékok szintje. Így még a mostaninál is erősebb reflektorfénybe kerülhetnek a megújuló energiaforrásokat célzó projektek. Emelkedő energiahatékonysági előírások: Világszerte egyre szigorúbb energiahatékonysági normákat kell betartaniuk a nagyvállalatoknak, amit a vezetés mindenhol szigorúan ellenőriz. Ilyen például a 2018 augusztusában megjelenő ISO 50001 energiairányítási rendszerekről szóló nemzetközi szabvány is, ami hazánkban negyedéves ellenőrzést ír elő a nagyvállalatoknak. Energiaköltségek optimalizálása: A környezetvédelmi kérdések mellett a vállalatok energetikai stratégiájának szerves részét képezi a költséghatékonyabb jövőbeli működés lehetőségének megteremtése is. Innovatív energetikai beruházások megvalósítása saját- vagy pályázati forrásból, amivel a vállalatok csökkenthetik fajlagos költségeiket és ezáltal maximalizálhatják eredményüket. Növekvő igény a szél- és napenergiára: A megnövekedett energiafelhasználás döntő többségét előreláthatólag a szél- és napenergia fogja biztosítani 2030-ig. Ez rendkívül nagy lökést adhat az iparág fejlődésének és nagyon pozitívan befolyásolhatja a vezető gyártók jövőbeli eredményeit. Mégtöbb palagáz: Egyre több ország érdeklődik a palagázban rejlő lehetőségek iránt. Az új piaci belépők közé tartozik többek között Lengyelország és Ukrajna is. A palagáz iránti növekedés az elkövetkező években még tovább emelkedhet.

+1 Akkumulátorok: Végül, de nem utolsósorban kiváló hozampotenciált rejt az ipar számára előállított akkumulátorok piaca is, ami nélkül aligha létezhet megoldás a hosszú távú energiahatékonyság elérésére.

 

Így profitálhat az energiahatékonyságból

A korábban bemutatott megatrendekhez hasonlóan az energiahatékonyság témaköre is rendkívül szerteágazó, ráadásul számos olyan iparági fejlesztést érint, aminek a megítéléséhez magánbefektetőként csak nagyon ritkán áll rendelkezésre a megfelelő szakmai tudás.

A kézenfekvő megoldást egy olyan befektetési alap megvásárlása jelentheti, ami rendelkezik kitettséggel energiahatékonysági projektekben. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat Online Értékpapír Számlán keresztül vagy az alábbi prémium és privátbanki szolgáltatóknál:

Concorde Értékpapír Zrt.

Erste Befektetési Zrt.

Raiffeisen Bank Zrt.

SPB Befektetési Zrt.

Takarékbank Zrt.

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan.

Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.

4IG 850 (1,31 ) AKKO Invest 29400 (2,08 ) APPENINN 429 (-0,69 ) AutoWallis 102 (-1,92 ) CIGPANNONIA 262 (-0,76 ) CyBERG 1480 (-2,63 ) ELMU 34200 (0,59 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 440 (1,15 ) ESTMEDIA 118 (2,61 ) FORRAS/T 1510 (0,67 ) FUTURAQUA 99 (-2,75 ) GSPARK 4600 (-1,08 ) KPACK 19600 (-0,51 ) MASTERPLAST 760 (-1,30 ) MOL 2842 (-1,66 ) MTELEKOM 445 (-0,22 ) NORDTELEKOM 44 (-1,46 ) NUTEX 29 (1,38 ) OPUS 324 (-4,08 ) ORMESTER 7300 (4,29 ) OTP 13190 (-0,08 ) OTT1 260 (2,37 ) RABA 1085 (-0,91 ) RICHTER 4936 (1,94 ) SET Group 114 (0,53 ) TAKAREK 576 (0,70 ) WABERERS 1355 (-2,52 ) ZWACK 17100 (-0,29 )