2018. március 23. 08:49 | forrás: Total Return

Kiváló lehetőség, amit a befektetők döntő többsége elszalaszt

„Adómentes befektetési forma, amit imádnak a magyarok”- talán így lehetne a legfrappánsabban bemutatni a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), amely az […]

„Adómentes befektetési forma, amit imádnak a magyarok”- talán így lehetne a legfrappánsabban bemutatni a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), amely az elmúlt néhány évben rendkívül népszerűvé vált.

Az államilag is preferált konstrukció feltételei igen vonzóak: 3 évet követően a számlán elhelyezett pénz után adókedvezmény jár,  míg lejáratkor (az 5. év után) segítségével teljes adómentesség érhető el. A TBSZ nyitása egyszerű 1 perc alatt is igényelhető online – akár még külföldről is.

 

A figyelmetlenség sokba kerülhet

A Tartós Befektetési Számla hosszútávú befektetési lehetőség, ami egyeseket abba a hamis illúzióba ringathat, hogy egyáltalán nem kell foglalkoznia a lekötött pénzzel.

Ha a maximumot szeretné kihozni ebből a befektetési formából

érdemes figyelemmel kísérnie az aktuális pénz- és tőkepiaci trendeket, fontos optimalizálnia a portfolióját a piaci lehetőségek figyelembevételével és folyamatosan ellenőrizni a befektetései költségeit.

A fenti teendők elmulasztása ugyanis sokba kerülhet Önnek, hiszen így eleshet a többlethozam lehetőségétől, vagy éppen az emelkedő költségek is elolvaszthatják befektetései hozamának egy részét. Sőt, legrosszabb esetben akár mindkettő is előfordulhat egyszerre!

 

Vonzóbb lehetőséget talált? Költöztesse el a TBSZ-ét!

A gyorsan változó gazdasági környezetben már 5+ év is sok időnek számít, ami alatt számtalan olyan tényező változhat meg a piacon vagy éppen befektetési szolgáltatójánál, ami miatt korábbi döntését érdemes lehet felülbírálnia:

Máshová igazolhatnak a korábban szimpatikus tanácsadók Vita alakulhat ki a szolgáltató és Ön között Megjelenhet a piacon egy szélesebb körű lehetőségeket kínáló szolgáltató Kedvezőbb, akár ingyenes szolgáltatásokat nyújtó befektetési cég keltheti fel a figyelmét Vonzóbb, magasabb hozamot kínáló termék jelenhet meg a piacon, ami nem érhető el a korábbi szolgáltatónál

Sebaj! 2014 eleje óta ugyanis Önnek lehetősége nyílik arra, hogy meglévő TBSZ-ét más szolgáltatóhoz transzferálja, vagyis ha a fenti lehetőségek közül bármelyik felmerül az Ön esetében, akkor egész egyszerűen szolgáltatót válthat, gyakorlatilag egy tollvonással. (Korábban ez csak a számla megszüntetésével és egy új számla megnyitásával volt lehetséges, amely nagyon költséges és komplikált volt)

 

TBSZ számlatranszfer a gyakorlatban

A döntés: Habár a TBSZ transzfer egyszerű dolog, mégis érdemes megfontoltan átgondolnia befektetésének átcsoportosítását. Csak akkor érdemes belevágnia, ha szilárd érvek szólnak a változás mellett. (például: magasabb hozamlehetőség, ingyenes szolgáltatások vagy éppen egy kibontakozó vita) Költségek: A TBSZ transzfer költségekkel is járhat, amiről minden esetben előre kell tájékozódni mindkét szolgáltatónál. Jó döntés esetén azonban ez sokszorosan is megtérülhet! Igazolás: Kérelme esetén az átadó (korábbi) befektetési szolgáltató igazolást állít ki, amiben rögzítésre kerül a számlanyitás dátuma, valamint a befizetett és az áthelyezett összeg is, amely le van kötve a Tartós Befektetési Számláján.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Ez a Brexit megállapodás véghezvitele...

Megszűnnének a számszerű korlátozások a képzettek esetében.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.