2019. november 29. 14:04 | forrás: Total Return

Magas hozampotenciált rejt magában a robotizáció

A „robot” szó hallatán a legtöbben a hollywoodi producerek által megálmodott ember-, vagy járműszerű gépekre gondolnak, akik a forgatókönyv szerint […]

A „robot” szó hallatán a legtöbben a hollywoodi producerek által megálmodott ember-, vagy járműszerű gépekre gondolnak, akik a forgatókönyv szerint humoros helyzetekbe vagy kemény, izgalmas harcokba keverednek. A valóság azonban nem is állhatna távolabb e tengerentúli fantáziavilágtól.

Napjainkban ugyanis robotizáción a munkafolyamatok automatizálását értjük, legyen szó ipari- vagy akár háztartási tevékenységekről.

 

Mindenkit érint a változás

Az elemzők várakozásai alapján (kis túlzással?) kijelenthető, hogy a robotizáció globális térnyerése bolygónk valamennyi érinteni fogja közvetett, vagy közvetlen módon.

Munkavállalók: Szakértői becslések szerint a ma dolgozók több mint 50 százalékának munkája automatizálható, azaz hatékonyabbá tehető vagy váltható ki robotok segítségével. Változó társadalmi struktúra: A robotizáció soha nem látott módon változtathatja meg a társadalmunkat. A fizikai és szakmunkások döntő többsége eltűnhet majd a jövőben és számos új munkakör jöhet létre. Nemzetállamok: Az automatizált megoldások egyrészt növelhetik a nemzetállamok iparának hatékonyságát, másrészt viszont akár társadalmi-szociális katasztrófához is vezethetnek a munkanélküliség emelkedése miatt. A megfelelő egyensúly (robot vs. humán erőforrás) megtalálása pedig komoly szakmai felkészültséget és előzetes kutatómunkát igényel majd az egyes országok részéről. Befektetői szempontok: Az automatizált megoldások robbanásszerű elterjedése kiváló befektetési potenciált jelenthet a hazai- és a nemzetközi befektetőknek.

 

Megtízszereződött a robotok száma

Az elmúlt tíz év statisztikai adatai alapján kijelenthető, hogy az elmúlt évtized a robotizáció évtizede volt. Világszerte exponenciálisan emelkedett az igény az automatizált megoldások iránt, ezért megközelítőleg tízszeresére emelkedett a robotok száma.

A 20-as évekre vonatkozó prognózisok pedig még ennél is optimistábbak.

 

Még több robot!

Számos objektív érv szól amellett, miért nőhet meg a következő évtizedben robbanásszerűen a robotok száma.

Hatékonyság: A robotok az embereknél gyorsabban, precízebben és költséghatékonyabban képesek elvégezni az ipari és háztartási tevékenységeket. Exponenciális lehet a növekedés: Minél többen vásárolnak robotokat, annál olcsóbbá válhat a technológia és annál magasabbá válhat a gyártók számára a profitlehetőség. Ez könnyen okozhat egy olyan exponenciálisan növekedő és öngerjesztő trendet, amilyet korábban a személyi számítógépek vagy az okostelefonok esetében figyelhettünk meg. Mikro- és nanotechnológiai megoldások: Szintén óriási potenciált ígér a high-tech robotok fejlesztése, melyek a legprecízebb eljárások elvégzését is képesek lesznek levenni az szakemberek válláról. Például a műtőrobotok, melyek esetében aligha beszélhetünk majd tömegtermelésről és árérzékenységről, annál inkább viszont az extra magas minőségi elvárásokról. Kényelmes megoldás: A modern felhasználó szereti a kényelmet és az ügyfélélményt. A robotok ezt soha korábban nem látott mértékben képesek biztosítani, legyen szó ipari vagy háztartási alkalmazásról. Biztonságos megoldás: A modern, felelősségteljes vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkabalesetek elkerülésére. Automatizált ipari megoldások segítségével, akár a legveszélyesebb munkafolyamatok is biztonságosan elvégezhetők.

 

Ipari robotok napjainkban

Egy modern gyárba belépve a legtöbben valószínűleg megdöbbentőnek találnák, milyen mértékű napjainkban is az ipari automatizáció. Robotok felelnek többek között az alábbi ipari tevékenységekért:

a járműipari hegesztések, felületmegmunkálások (lakkozás, galvanizálás) minőségéért, a fém- és faipari CNC berendezések tűpontos beállításáért, valamint a folyamat elvégzéséért, a mezőgazdaságban dolgozó gépek navigálásáért, összehangolásáért és a learatott termények szortírozásáért, a logisztikai központok komplex irányításáért és összehangolásáért, legyen szó kikötőkről vagy a világ legnagyobb cégeinek (Amazon, AliBaba) eCommerce megoldásairól,vegyipari automatizálásról a receptek pontos kikeverésétől kezdve a gyártási folyamatokon át, egészen a minőségellenőrzésig, az intelligens liftek összehangolásáért a magas, több ezer dolgozót befogadó irodaházakban. a textilipari innovációk megvalósításáért, amellyel akár szemmel alig látható varrásokat és kötéseket képesek létrehozni a gyártók, gyorsan és magas minőségben, élelmiszeripari megoldások százaiért a kupak rácsavarástól kezdve a csomagoláson át, egészen a hűtőházak vezérléséig.

A fenti elképesztő megoldások azonban még mindig csak a robotizáció kezdetét jelentik. A nagy áttörést az Internet of Things (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) széleskörű elterjedése jelentheti majd, melyek nagymértékben megkönnyíthetik az ipari- és háztartási feladatokat, alapjaiban formálva át ezzel mindennapi életünket.

 

Így profitálhat a robotizációból!

Amennyiben lát fantáziát a robotizációban, mint befektetésben, akkor az optimális megoldást – a többi megatrendhez hasonlóan – ebben az esetben is a befektetési alapok jelenthetik. A jövő technológiáira fókuszáló alapok vagy alapok alapjai, mint például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.