2018. május 07. 16:23 | forrás: Total Return

Megtakarítási lehetőségek a malacperselytől a Wall Streetig

Korábbi bejegyzéseinkben már számos hasznos tanács és észrevétel hangzott el a megtakarításokkal kapcsolatban, amit ajánlott átgondolnia, ha komolyan szeretné venni […]

Korábbi bejegyzéseinkben már számos hasznos tanács és észrevétel hangzott el a megtakarításokkal kapcsolatban, amit ajánlott átgondolnia, ha komolyan szeretné venni az öngondoskodást. Eddig az alábbi kérdésekre kaphatott tőlünk választ:

Melyik a legjobb megtakarítás és milyen kérdéseket érdemes mérlegelnie mielőtt elkezd megtakarítani? Miként növelheti havi megtakarításait és csökkentheti kiadásait? Milyen ötleteket meríthet a holland nyugdíjasok példájából? Miért érdemes külföldön megtakarított pénzét Magyarországon befektetni?

Mostani bejegyzésünkben a különböző megtakarítási formákat szeretnénk objektíven bemutatni, ami segíthet eldönteni, hogy melyik az Ön számára optimális választás. Kombinált megoldásokkal (például: nyugdíjbiztosítás) ebben az írásban nem foglalkozunk.

 

A legismertebb megtakarítási formák

1. Malacpersely, befőttesüveg: Gyermekkorunk és nagyszüleink jól bevált megtakarítás módszere, ami mellett akkoriban számos érv szólt. A világ azonban mára teljesen megváltozott. Ami a legfontosabb: biztonságos és szabályozott lett a bankrendszer, ami az OBA garanciának köszönhetően gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy elbukjuk a bankokban elhelyezett pénzünket. Emellett egyre kevesebbet vagyunk otthon, így kevésbé tudunk vigyázni az otthon tárolt megtakarításunkra, ami egy betörés vagy lakástűz esetén pillanatok alatt a semmivé válhat. Így mára ez a megoldás veszélyessé, és elavulttá vált.

2. Bankszámla, lekötött betét: A klasszikus megoldások, amiknek az elmúlt években tapasztalható extrém alacsony kamatkörnyezet derékba törte a karrierjüket. Némelyik konstrukció esetében még az az ellentmondás is előfordulhat, hogy az éves bankszámlavezetési, kezelési és értesítési díj meghaladja a lekötött összeg hozamát, vagyis az ügyfélnek kell azért fizetnie, hogy “megtakaríthat” a pénzintézetnél.

3. Nyereménybetétkönyv: A nulla közeli betéti kamatoknak köszönhetően újra reneszánszát élik a gépkocsi- és terméknyeremény-betétkönyvek. Előnyük, hogy jogilag egyenrangúnak számítanak a bankbetétekkel (a bankmérlegben is hasonlóan szerepelnek) és szintén OBA garancia védi őket. A nyerésre azonban végtelenül kicsi az esély, ezért öngondoskodási szinten egyáltalán nem számíthatunk rájuk a portfólióban.

4. Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) Rendszeres befizetést kínáló, államilag támogatott konstrukció, aminek köszönhetően akár évi 100.000 Ft adójóváírás is elérhető, ráadásul a hozamok is mentesülhetnek a kamatadó terhe alól. (Utóbbihoz el kell érni az ügyfélnek a nyugdíjkorhatárt!) Amennyiben valóban a nyugdíjra rak félre és hosszútávon is képes lekötni a pénzét, akkor hatékony megoldást jelenthet ez a konstrukció, ami befektetési alappal is kiválóan kombinálható.

5. Lakástakarékpénztár (LTP) 10 százalék feletti fix hozamával igazi slágerterméknek számított az LTP, amíg 2015-ben meg nem szűnt a szabad felhasználású konstrukció, amit lejárata után akár készpénzben is felvehetett az ügyfél. Azoknak, akik kifejezetten lakáscélú megtakarításban gondolkodnak, fejenként havi 20.000 Ft-ig most érdemes Lakástakarékpénztárban elhelyezni pénzüket és kihasználni az állami támogatás előnyeit.

Magasabb hozamú megtakarításra vágyik, de nem tudja belefér-e a többletkockázat? Töltse ki kockázatvállalási tesztünket és ismerje meg saját kockázati preferenciáját!

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Már most látszik a BREXIT hatása a hazai cégvilágban is.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.