2018. május 17. 14:19 | forrás: Total Return

Nem (csak) játék

Felnőtt egy videojátékokon szocializálódott generáció: a gyermekek és a fiatal szülők már egymás kezéből kapkodják ki a Call of Duty, […]

Felnőtt egy videojátékokon szocializálódott generáció: a gyermekek és a fiatal szülők már egymás kezéből kapkodják ki a Call of Duty, GTA vezérlő konzoljait. Az amerikai dominanciájú világpiacon a lengyel fejlesztők is labdába rúgnak. Így a varsói tőzsdén óriási pénzt lehet keresni a részvényeikre spekulálva.

Szigetvári Dániel részvényelemző kollégánk írása

Több milliárd dollár értékű franchise-ok (Mario, Warcraft, Call of Duty, GTA, Final Fantasy, és még sorolhatnám) jöttek létre az elmúlt években, amelyek nemcsak a „gaming” világot határozzák meg, de már az általános popkultúrába is elkezdtek betörni. Ha egy pillantást vetünk az árfolyamokra, jól látszik a hatalmas „hype” a fejlesztőcégek körül. Elképesztő a növekedtek az elmúlt két-három évben, egyes elemzők a cégek – az átlagosan 25-szörös P/E szorzóval – már-már túlértékeltek. Elszálltak volna az árak? Nem igazán, hiszen historikusan visszatekintve is 21-szeres P/E mellett forogtak ezek a cégek, azaz a profitok szépen követték a tőzsdei árfolyam emelkedését. Ráadásul a növekedési potenciál hatalmas.

Nem véletlen, hogy a legjobb teljesítményű és megfelelő árazású vállalatok az abszolút hozamú alapjaink kedvelt befektetési célpontjai. Mint például az idén még csak 10 éves, de már az S&P 500 indexkosárba tartozó amerikai Activision Blizzard (a világ egyik legnépszerűbb „belső nézésű” lövöldözős játéka, a Call of Duty mellett az ő nevükhöz fűződik a Warcraft, a Diablo és az Overwatch), amely 374 millió aktív felhasználóval tavaly 7,2 milliárd dollár bevételt ért el. Az Overwatch című multiplayer lövöldözős játékra külön e-sport ligát is szerveztek, amelynek közvetítéseit átlagosan 280 ezer ember nézi online. Sokan már az NFL fociliga kihívójának tartják, mivel arányaiban sokkal több fiatalt vonz. A szintén kaliforniai Electronic Arts (övék a FIFA, NBA, NFL és NHL sportjáték, a háborús-lövöldözős Battlefield és a versenyautó-szimulátor Need for Speed) tavaly 5 milliárd dolláros forgalmat realizált, míg a New York-i Take Two Interactive (ők készítik a Grand Theft Auto akció-kaland játékot, amelynek 5. Részéből 90 millió példányt sikerült eladni) 2 milliárd dollárt ért el.

Varsói trónkövetelők

A videojáték-biznisz Európában is pörög, elég csak a francia Ubisoftra gondolni (Far Cry, Assasins Creed – 2017-ben 2 milliárd dollár bevétel). Ám szűkebb régiónkban is találni komoly szereplőt. Mégpedig a lengyel CD Projekt személyében. A legnagyobb, tőzsdén bevezetett lengyel játékfejlesztő hírnevét a Witcher sorozattal alapozta meg, a három éve bemutatott Witcher 3: Wild Hunt szerepjátékból csak az első évben 8 millió példányt adtak el. A cég árfolyama jól mutatja, hogy az elmúlt egy évben milyen hatalmasra nőtt az érdeklődés a videojáték-fejlesztő cégek iránt. A Witcher 3 megjelenése (2015 májusa) után 2016 közepén indult gyors emelkedésnek a kurzus, ahogy látszódni kezdett a negyedéves jelentésekben az eredményesség fenntarthatósága. Ezt követően két év alatt 500 százalékkal értékelődtek fel a részvényeik, és bekerültek a legnagyobb lengyel tőzsdei cégeket tömörítő WIG 20 indexbe is. A cég új fejlesztésének (Cyberpunk 2077) Twitter csatornáján közzétett „beep” tweet után már 23 százalékot emelkedett az árfolyam. Idén nyártól kezdve ez utóbbiról egyre több hír várható, mivel már a fejlesztés a végső fázisában van és várhatóan 2019 derekán vagy 2020 elején meg is fog jelenni a játék.

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Már most látszik a BREXIT hatása a hazai cégvilágban is.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.