2019. december 20. 15:18 | forrás: Total Return

Piaci gondolatok: Fundamentum vagy Technika

”Soha nem találkoztam még olyan emberrel, aki fundamentális alapon kereskedve szedte össze a vagyonát.” – Marty Schwartz opciókereskedő világbajnok. ”Még […]

”Soha nem találkoztam még olyan emberrel, aki fundamentális alapon kereskedve szedte össze a vagyonát.” – Marty Schwartz opciókereskedő világbajnok. ”Még nem találkoztam olyan emberrel, aki technikai alapú kereskedéssel nagyobb összeget tudott volna keresni” – Jim Rogers milliárdos, George Soros volt partnere.

Mindkét befektető rengeteg pénzt keresett, és mégis azt vallják, hogy a másik módszerével nem lehet meggazdagodni a tőzsdéken. Az igazság valószínűleg a kettő között van, pontosabban a kettő kombinációjában. Ha csak fundamentálisan közelítjük meg a befektetési világot, sokkal több mindent és mélyebben kell tudnunk az adott instrumentumról. De ami a legfontosabb, sok pénzünknek kell lennie, hiszen a piac nem fogja rögtön azt látni, amit mi látunk, idő kell (néha évek is), hogy learathassuk a jó döntésünk gyümölcsét. A technikai alapú befektetéseknél, nem is annyira a mély ismeretek fontosak, hanem a gyors felismerés, hogy a döntésünk hibás volt és az akarat, hogy kiszálljunk a rossz pozícióból. Magyarul a technikai jellegű befektetéseknél az ego kontrollban tartása a legfontosabb, ami ugyebár nem éppen a férfiak erőssége. A fundamentális és technikai befektetés ötvözetét az alábbi példával illusztrálom, amit egy amerikai hedge fund londoni irodája hajtott végre a közelmúltban.

Az adott cég, a Kraft Heinz egy ikonikus vállalat az Egyesült Államokban, főleg a ketchupjaikról lettek híresek.  Pár évvel ezelőtt Warren Buffet, a közismert Wall Street-i guru megvette a cég 30%-át, és kijelentette, hogy ez a legjobb vétel, amit életében valaha csinált. Azonban a piac mindenkit megtréfál minimum egyszer, és ez alól a jó öreg Warren sem volt kivétel. 2019 februárjában nagyon rossz negyedéves jelentést adott ki a cég, és egy nap alatt több mint 20%-ot esett az értéke (ez az esemény az első piros karikával van jelölve az alábbi grafikonon). A rossz negyedéves eredmény kimutatásának szokását megőrizte a cég, mind a májusi és az augusztusi jelentéskor (2. és 3. piros karika) rosszabb számok jöttek ki, mint amit az elemzők vártak, és ezt a piac méltán ”jutalmazta”. Ekkor már elkezdtek körözni az értékalapú (value investor) befektetők a részvények körül, de még nem volt látható, hogy mi az a kiváltó ok, ami megfordítaná a részvény árfolyamát. Évi 1,60 USD osztalék fizetéssel, 25 dollár körüli áron a részvény több, mint 6% osztalékot fizet, nem csoda, hogy ebben a hozaméhes világban felkeltette az emberek érdeklődését.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.