2019. december 06. 16:10 | forrás: Total Return

Tiszta vizet mindenkinek, profitot a befektetőknek

750 millió ember világszerte – ennyire tehető szakértői becslések szerint azoknak a száma, akik nem jutnak a Földön naponta tiszta […]

750 millió ember világszerte – ennyire tehető szakértői becslések szerint azoknak a száma, akik nem jutnak a Földön naponta tiszta ivóvízhez. A főként harmadik világbeli országokra érvényes adatok pedig még megdöbbentőbb trendet mutatnak, ha a hígiéniához szükséges másik alapvető feltételt, a szennyvízkezelést is figyelembe vesszük. Megdöbbentő, de 2,4 milliárd ember nem részesül megfelelő szennyvízellátásban napjainkban.

A Föld lakosságának 30 százaléka nem jut hozzá jelenleg tiszta vízhez, míg a 10 százaléka ivóvízhez sem, ami tarthatatlan.

 

Víz, mint befektetés

Első hallásra talán etikátlannak tűnhet, hogy a befektetők pénztárcáján keresztül vezethet az út ahhoz a közös célhoz, miszerint a Föld összes lakója megfelelő víz- és szennyvízellátásban részesüljön.

Ha azonban objektíven figyelembe vesszük a harmadik világbéli országok gazdasági helyzetét és lehetőségét, akkor kizárólag az alábbi működőképes elképzelés marad:

Tiszta vizet mindenkinek: Az állapot tarthatatlan és azonnali megoldásért kiállt, amit a túlnépesedés csak még inkább nehezít. Előrejelzések szerint a jövőben még fokozódhat a probléma, hiszen 2030-ig 40 százalékkal nőhet a világ vízigénye és a pesszimista szcenáriók szerint 2050-ra közel 4 milliárd ember szenvedhet majd a tiszta víz hiányától világszerte. Létezik technológiai megoldás! Technológiai szempontból a legtöbb veszélyeztetett régió víz- és közműhálózatának fejlesztése lehetséges, a megoldás kulcsa tehát az emberiség kezében van. Ki fizeti a számlát? Az érintett országok rossz gazdasági helyzetük (eladósodottság, szakemberhiány) miatt aligha lesznek képesek önállóan megoldani a helyzetet, ezért külső megoldásra van szükség. Társadalmi összefogás, mint lehetőség: Az egyetlen reális esélyt a gyors megoldásra egy társadalmi együttműködés jelentheti a közösségek, államok, befektetők és társadalmi szervezetek között.

 

A megoldás, amivel minden fél nyerhet

Szerencsére a helyzet megoldható, ráadásul egy korrekt összefogással minden fél nyerhet hosszútávon:

a nélkülöző, mélyszegénységben élő közösségek akár rövid időn belül is hozzájuthatnak a tiszta vízhez és az ivóvízhez. a harmadik világbéli országok modern közműhálózatokhoz juthatnak, ami alapját képezheti a jövőben a gazdasági fejlődésnek. a befektetők duplán nyerhetnek a projekteken, hiszen úgy részesülhetnek a több, mint 600 milliárd dollár (!) méretű szektor fejlődéséből, hogy közben segítenek másokon.

Közben társadalmi szervezetek is elérhetik a céljaikat, sőt akár külső ellenőrző szervként is nyomon követhetik a projekteket.

 

Profitábilis projektek

A projektek nem túl bonyolultak, hiszen a legtöbb helyen az alapvető víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodás megteremtése a végső cél.

víztisztító létesítmények fejlesztése, ami a szennyezett folyóvizet képes ivóvízzé alakítani, teljeskörű vízhálózatok kiépítése vagy innovatív mobil víztisztító és víztároló megoldások telepítése (az alacsony népsűrűségű régiókban),  szennyvízelvezető hálózatok építése vagy ciszternák telepítése (ritkán lakott országrészekben), amivel elkerülhető a folyók és a talajvíz közvetlen szennyezése, szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolók és szemétfeldolgozók fejlesztése, eső- vagy tengervíz hasznosítása gyűjtéssel és sótalanítással, ahol ez a lehetőség rendelkezésre áll (Ázsiában- és Dél-Amerikában), meglévő ipari létesítmények felülvizsgálata környezetvédelmi szempontból és a modern, zöld technológiák honosítása.

 

Két érdekes példa az Egyesült Államokból

Többszöri felhasználás: Kiváló példát jelent a víz tudatos felhasználására és a szennyvíz innovatív kezelésére Dél-Kalifornia, ahol az egységnyi vízmennyiséget már napjainkban is 5-6 alkalommal hasznosítják, figyelembe véve a felhasználás jellegét és láncba kötve a folyamatokat.  Szabad-e a vizet privatizálni? Óriási szakmai diskurzus várható a jövőben arról, vajon szabad-e a létünket jelentő ivóvizet privatizálni. Kaliforniában mindenesetre ezt tervezi az egyik legismertebb flakonos ásványvíz gyártó cég.

 

Az első lépcsőfok befektetőként

A projektek technológiai, földrajzi és jogi sokszínűsége miatt aligha van arra lehetőség, hogy a magánbefektetők közvetlenül képesek legyenek a fejlesztésekbe invesztálni tőkéjüket, ezért a többi megatrendhez hasonlóan ebben az esetben is egy befektetési alap jelentheti a költséghatékony megoldást. Például az Aegon Alapkezelő Megatrend alapja.

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor azt javasoljuk olvassa el a többi megatrendről szóló összefoglalónkat is, ahol többek között az önvezető autókban, a génterápiában, a cseppfolyósított gázban és az orvosi marihuánában rejlő befektetési lehetőségekre is rámutattunk korábban.

 

Tovább az eredeti cikkre
Tovább a blogra

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Lakáshitel-kalkulátor
Piaci hírek

Jó a hangulat Európában

Erősödéssel indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.

Mínuszok uralkodnak Európában

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken...

A kivárás mellett döntöttek a befektetők

Vegyesen kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán.