Leadták szavazataikat a befektetők: ez vár ránk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nagyobb vagyonnal rendelkező amerikai befektetők optimistán tekintenek 2015-re. Egészen 93 százalékuk úgy látja ugyanis, befektetési portfóliója idén változatlan maradhat vagy növekedhet – derül ki a Morgan Stanley Wealth Management hétfőn közzétett kutatásából.

A megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozta, hogy fejlődést vetít előre a portfóliójában. Az üzleti hangulat megítélésekor 53 százalék mondta, hogy stagnálást vár, míg 23 százalék javulást, 22 százalék pedig romló körülményeket prognosztizál.

Szavaztak

A Morgan Stanley Wealth Management 1008 befektetőt kérdezett meg a negyedik negyedévben. Az országos mintában olyan háztartások szerepeltek, amelyek legalább 100 ezer dolláros befektethető vagyonnal rendelkeznek, az egyharmaduk pedig több mint 1 millió dollárral bír.

Élen a technológia

A legvonzóbb szektornak 2015-ben a technológia számíthat, melyre 87 százalék szavazott. Ezt követi a biotechnológia (75 százalék), a gyógyszeripar (71 százalék), az energiaszektor (69 százalék), valamint az egészségügy (61 százalék).

A megkérdezettek mindössze 33 százaléka gondolta „jó” befektetésnek a turizmust, de a szórakoztatóipar (32 százalék), a biztosítás (31 százalék), a légiközlekedés (29 százalék), illetve a fogyasztási cikkek (26 százalék) is a gyengén teljesítők között szerepeltek  – írja a ThinkAdvisor.

Tarol a részvénypiac

Láthatóan továbbra is tarol a részvénypiac, amit jól mutat, hogy az összes megkérdezett teljes portfóliójának 44 százalékát tennék ki részvények 2015-ben, mely arány a milliomosok 49 százalékát jellemzi.

A portfóliók fennmaradó részeit 21 százalékban készpénz, 18 százalékban fix hozamú befektetések, 17 százalékban pedig „egyéb” befektetések egészítenék ki.

Célországok tekintetében egyértelműen az USA vezet. A válaszadók 74 százaléka látta úgy, hogy az Egyesült Államok idén is „jó” befektetésnek minősül. Jelentősen lemaradva az USA-tól, Japán, Kína és India futottak be 42, 40 és 38 százalékkal.

Aggodalmak és kockázatok

Visszatükrözve a jelenlegi geopolitikai konfliktusok hatásait, a befektetők kétharmada látta úgy, hogy a Közel-Kelet, Ukrajna és Oroszország nem számít vonzó befektetési célpontnak. Ráadásul a válaszadók 86 százaléka mondta azt, hogy a külföldi konfliktusok okozzák a legnagyobb aggodalmat számukra.

A belföldi problémák esetében 81 százalékuk aggódott a terrorizmus Amerikára gyakorolt hatása miatt, 80 százalékuknak okoz fejfájást a költségvetési hiány, míg a befektetők 79 százalékát aggasztja az amerikai jövedelmi egyenlőtlenség.

Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »