Leépítés a Vatikánban

| olvasási idő: kb. 1 perc

Legalább harminc papot bocsátanak el a következő hónapokban a különböző vatikáni hivatalokból, és küldik őket egyházmegyei szolgálatra - állította három vatikáni forrás.

"A Klérus Kongregációja lesz az első a listán" - nyilatkozott a CNA katolikus hírügynökségnek egy, a kongregációhoz közel álló vatikáni forrás. A kongregációból már négy papot egyházmegyébe küldtek, és további változások várhatók - közölte egy másik vatikáni forrás. Hozzátette: "Ferenc pápa láthatóan kevesebb alkalmazottat akar a vatikáni hivatalokban, és minél több papot az egyházmegyékbe akar küldeni, hogy a plébániákon szolgáljanak".

Egy harmadik vatikáni forrás elmondása szerint "a változások minden vatikáni hivatalt érinteni fognak". Kiemelte, hogy Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam Kormányzóságának elnöke, a Ferenc pápa által létrehozott bíborosi tanács tagjaként "felkereste a vatikáni kongregációkat, és arra kérte őket, állítsanak össze egy listát azokról, akiket nélkülözni tudnának". A forrás szerint a lista mintegy harminc nevet tartalmaz, kivétel nélkül papokat, akik közül többet saját egyházmegyéjük kérésére küldenek vissza lelkipásztori szolgálatra.