-->

Lesz miért aggódniuk a befektetőknek 2018-ban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is örülhetünk, ha sikerül nullára kihoznunk befektetésünk értékét, ennek ellenére viszont nem kizárt, hogy akár 5-10 százalékos hozamot elérjünk 2018-ban. Ehhez viszont kockázatosabb eszközöket, egyedi részvényeket kell vásárolnunk - hangzott el kedden a Portfolio Investments, Wealth and Savings 2018 konferencián. 

A nulla már jónak számít

"2017 elején mindenki arra számított, hogy jó, ha ki lehet hozni nullára az évet. Ehhez képest csak az Erste PB-nél 5-10 százalék közti hozamokat tehettek zsebre az ügyfelek. A hozamkörnyezet idén sem változott, most is nullás hozamokkal már meg lehetünk elégedve, de nem kizárt, hogy a tavalyihoz hasonló szép eredményeket láthatunk 2018-ban is" - mondta a tőkepiacok kilátásairól az Erste Private Banking vezetője.

"A privátbanki ügyfelek kezdik elfogadni az alacsony hozamkörnyezetet, a nulla fölötti teljesítményt sokan már pozitív eredményként értékelik. Az infláció miatt jobb azt is tudatosítani, hogy 1-2 százalékot el fognak bukni a vagyonukból azok minden évben, akik nem fektetnek be" - emelte ki Somlai László.

Mint mondta, 2013-tól 2017-ig a vagyonstruktúrák változását tekintve érdekesség, hogy a likvid eszközök aránya nagyon megnőtt a pénzügyi eszközökön belül. 

Kiemelte, a legnagyobb probléma most a hagyományos és nem hagyományos eszközkategóriákban az alternatívák hiánya.

"A magyar példánál maradva: az ingatlanárak emelkedése megállt, a tőzsdék hatalmasat mentek, a kötvényeknél pedig hozamemelkedés tapasztalható. Nehéz most olyan eszközt találni, ami tuti befutó. A forintra nehezedő felértékelődési nyomás folyamatosan el fog tűnni" - magyarázta.

Pesszimista hozzáállás

"A magyar tőkepiac fejlődik, viszont még mindig nem túlértékelt, a tapasztalat egyébként az, hogy az ügyfelek becsomagolva, kezelve szeretnek részvénypiaci kitettséget szerezni. Kicsit pesszimisták azzal kapcsolatosan, hogy van-e még lehetőség a magyar vállalatok eredményeinek bővülésére. Egy-egy vállalatban lehet lehetőség talán" - hangsúlyozta a szakértő.

Továbbra is az amerikai részvénypiacokat tekintik vonzónak, mivel nagyon jó profitkilátásokkal rendelkeznek az S&P 500-ban szereplő vállalatok. Támogató a monetáris politika, a fogyasztói várakozások, a makrogazdaság. Európában is minden adott ahhoz, hogy továbbra is emelkedjenek a részvénypiacok - emelte ki.

Oroszországban lehetnek most jó befektetések, a szankciók miatt ugyanis alulértékeltek a vállalatok, de kezdenek nyereségesek lenni, a nyersanyagárak pedig mennek felfelé. Ez a piac persze továbbra is rendkívül kockázatos.

Ezt olvasta már?

A legnagyobb bankok tavaly is taroltak »