-->

Magyar diákok sikere Svájcban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csapatban második helyezést értek el a Svájcban rendezett közép-európai matematikai olimpián a Magyarországot képviselő középiskolás diákok, és mindannyian szereztek egyéni érmet is - tájékoztatta a verseny eredményéről a szervezők képviselője szerdán az MTI-t.

Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára a kedd este zárult versenyről elmondta: csapatversenyben a nyertes Lengyelország mögött Magyarország csapata a második helyen végzett, harmadik Horvátország lett.

Egyéni versenyben aranyérmet szerzett a 11. osztályos Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója, ezüstérmes lett Havasi Márton, Maga Balázs és Tardos Jakab, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói, valamint Simon Péter a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. Bronzéremmel térhet haza Ágoston Péter, aki ugyancsak a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója.

A csapat vezetői Hujter Bálint (Budapest, ELTE) és Szoldatics József (Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimnázium) voltak. A diákok felkészítését az iskolai és a kísérőtanárokon kívül az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárai segítették.

Pintér Ferenc hozzátette: a hatodik közép-európai matematikai olimpiát a svájci Solothurn városában rendezték, Magyarország pedig ötödször vett részt a versenyen a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat jóvoltából, amely vállalta az anyagi költségeket és a szervezéssel járó feladatokat. A versenyen tíz ország - Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia - hattagú csapatai szerepeltek.

A viadalt a nemzetközi matematikai diákolimpia (IMO) szabályait alkalmazva rendezik meg minden évben, azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás-nevelést. A magyar csapatot az IMO-csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Kenguru nemzetközi matematika verseny és a válogató alapján.

A közép-európai matematikai olimpia jövőre Magyarországon lesz, a veszprémi Pannon Egyetem műszaki informatikai karának rendezésében.

Ezt olvasta már?

Diákhitel: meghosszabbították az igénylési határidőt »