Már nem félünk annyira a hitelektől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése a piaci átlag fölött, 50 százalékkal, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt tavaly. A legnagyobb növekedést a jelzáloghitel-kihelyezésben és a személyi kölcsön kihelyezés terén érte el a pénzintézet. A bank várakozásai szerint 2018-ban tovább folytatódik a hitelpiaci élénkülés, a célja pedig továbbra is a piaci szintet meghaladó növekedés a kulcsterületeken.

A jelzáloghitelezés terén kiemelkedően, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene (a teljes piac 29 százalékkal növekedett1). Az aktivitás élénkülését az ingatlanfejlesztési projektek, a CSOK és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kihelyezés is segítették.

Kamat és futamidő

A bank által kihelyezett jelzáloghitelek kamatai tavaly tovább csökkentek, az éves átlagos THM mértéke 0,5 százalékkal lett kevesebb. Az átlagos folyósított hitelösszeg 2017-ben 11,6 millió forint volt, ami 600 ezer forintos növekedés az előző évhez képest.

Az ügyfelek nagyobb része (60 százalék) 5 vagy 10 éves kamatperiódusban veszi fel jelzáloghitelét. A fix kamatozású hitelek aránya folyamatosan nő, 2017-ben a hitelek 58 százalékát tette ki, a növekedési trend pedig folytatódik, idén ugyanis már 67 százalékon áll ez a mutató.

Szintén jóval a piaci átlag felett bővült a bank személyi kölcsön folyósítása: míg az előző évhez képest 48 százalékal nőtt a piac, addig a banknál éves szinten 66 százalékkal növekedett a személyi kölcsön kihelyezések volumene.

Pozitív hatással voltak a hitelfelvételi kedvre az alacsonyabb kamatok is, hiszen az éves átlagos THM szint 2,8 százalékkal csökkent tavaly 2016-hoz képest. Az átlagos hitelösszeg 50 százalékkal 1,5 millióra, az átlagos futamidő pedig 68 hónapra nőtt. 

Több a hitelkártya is

Az új hitelkártyák kibocsátása is megugrott 2016-hoz képest: 49 százalékkal több, összesen 90 ezer hitelkártyát bocsátott ki a bank, ezzel tartotta piaci pozícióját, mint az egyik legnagyobb hitelkártya kibocsátó. A Budapest Bank autófinanszírozási üzletága 30 százalékkal több új hitelt helyezett ki tavaly.

„A Budapest Bank ügyfélszám és a fiókhálózat nagysága tekintetében jelenleg a negyedik legnagyobb lakossági bank, és célunk, hogy erősítsük a pozíciónkat. Ezt segítette, hogy 2017-ben kiemelten sikeresek voltunk a lakossági jelzáloghitelezés, személyihitel-kihelyezés és a hitelkártya kibocsátás területein, ahol 2018-ban is a piaci átlagot meghaladó növekedést várunk” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

„A stratégiánk fontos eleme a digitalizáció: az elmúlt év jelentős elektronikus csatorna fejlesztései után idén számos újdonsággal készülünk, amelyek várakozásaink szerint jelentősen növelik az ügyfélélményt, és egyszerűbbé teszik ügyfeleink számára az ügyintézést.”

Ezt olvasta már?

Megérkezett hazánkba az egyik legnagyobb bank »