-->

Már nem félünk annyira a hitelektől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése a piaci átlag fölött, 50 százalékkal, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt tavaly. A legnagyobb növekedést a jelzáloghitel-kihelyezésben és a személyi kölcsön kihelyezés terén érte el a pénzintézet. A bank várakozásai szerint 2018-ban tovább folytatódik a hitelpiaci élénkülés, a célja pedig továbbra is a piaci szintet meghaladó növekedés a kulcsterületeken.

A jelzáloghitelezés terén kiemelkedően, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene (a teljes piac 29 százalékkal növekedett1). Az aktivitás élénkülését az ingatlanfejlesztési projektek, a CSOK és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kihelyezés is segítették.

Kamat és futamidő

A bank által kihelyezett jelzáloghitelek kamatai tavaly tovább csökkentek, az éves átlagos THM mértéke 0,5 százalékkal lett kevesebb. Az átlagos folyósított hitelösszeg 2017-ben 11,6 millió forint volt, ami 600 ezer forintos növekedés az előző évhez képest.

Az ügyfelek nagyobb része (60 százalék) 5 vagy 10 éves kamatperiódusban veszi fel jelzáloghitelét. A fix kamatozású hitelek aránya folyamatosan nő, 2017-ben a hitelek 58 százalékát tette ki, a növekedési trend pedig folytatódik, idén ugyanis már 67 százalékon áll ez a mutató.

Szintén jóval a piaci átlag felett bővült a bank személyi kölcsön folyósítása: míg az előző évhez képest 48 százalékal nőtt a piac, addig a banknál éves szinten 66 százalékkal növekedett a személyi kölcsön kihelyezések volumene.

Pozitív hatással voltak a hitelfelvételi kedvre az alacsonyabb kamatok is, hiszen az éves átlagos THM szint 2,8 százalékkal csökkent tavaly 2016-hoz képest. Az átlagos hitelösszeg 50 százalékkal 1,5 millióra, az átlagos futamidő pedig 68 hónapra nőtt. 

Több a hitelkártya is

Az új hitelkártyák kibocsátása is megugrott 2016-hoz képest: 49 százalékkal több, összesen 90 ezer hitelkártyát bocsátott ki a bank, ezzel tartotta piaci pozícióját, mint az egyik legnagyobb hitelkártya kibocsátó. A Budapest Bank autófinanszírozási üzletága 30 százalékkal több új hitelt helyezett ki tavaly.

„A Budapest Bank ügyfélszám és a fiókhálózat nagysága tekintetében jelenleg a negyedik legnagyobb lakossági bank, és célunk, hogy erősítsük a pozíciónkat. Ezt segítette, hogy 2017-ben kiemelten sikeresek voltunk a lakossági jelzáloghitelezés, személyihitel-kihelyezés és a hitelkártya kibocsátás területein, ahol 2018-ban is a piaci átlagot meghaladó növekedést várunk” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

„A stratégiánk fontos eleme a digitalizáció: az elmúlt év jelentős elektronikus csatorna fejlesztései után idén számos újdonsággal készülünk, amelyek várakozásaink szerint jelentősen növelik az ügyfélélményt, és egyszerűbbé teszik ügyfeleink számára az ügyintézést.”

Ezt olvasta már?

Ismét lehetséges a jelzáloghitelek kamatfixálása »