Már több hitelt veszünk fel, mint amennyit törlesztünk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Néhány millió forinttal már májusban is több hitelt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett, júniusra azonban végképp nettó hitelfelvevővé váltak a magyar háztartások - számolt be hétfői számában a Világgazdaság.

Itt a fordulat

A napilap a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írta: a hatodik hónapban a háztartások hitelfelvétele 5,3 milliárd forinttal haladta meg a törlesztések volumenét. Az első félév végén a lakosságnak 5768 milliárd forintnyi tartozása volt - tették hozzá.

A Világgazdaság kitért arra is, hogy már nem csak a lakáshitelek "fogynak jól", a fogyasztási hitelek iránt is megélénkült a kereslet. Az első hat hónapban csaknem 230 milliárd forintnyi lakáskölcsönt folyósítottak, míg fogyasztási hitelekből 150 milliárd forintnyit. Utóbbi 56 százalékos növekedés 2015-höz képest - írta a lap, megjegyezve: a viszonylag drága folyószámla és kártyahitelek továbbra sem kelendők.

Pedig még bizonytalanok vagyunk
Ma már nem szégyen hitelt felvenni, de a magyarok pénzintézetek iránti bizalma még nem állt helyre: a legfrissebb Cofidis Hitel Monitor kutatás eredményei szerint tízből hét hitelfelvevő félelemmel fordul külső anyagi segítségért. Ezzel szemben a megkérdezettek alig negyede találkozik azokkal a problémákkal, amik miatt előzetesen aggódott, derül ki az országos reprezentatív felmérésből. Az egyik legfontosabb hitelcél továbbra is a családi kassza egyensúlyban tartása, azaz sokan fedezik mindennapi szükségleteik egy részét külső forrásból, de jelentősen megnőtt azok száma, akik hosszú távú befektetésként tekintenek a pénzintézetek szolgáltatásaira.

Egyértelmű jelek?

Az év első öt hónapjában 41 százalékkal, 27,5 milliárd forintra nőtt a K&H Bank által folyósított jelzáloghitelek volumene éves összevetésben - derült ki a bank összefoglalójából. A pénzintézet szerint országszerte akár 150 ezer ingatlan adás-vétel is lehet az idén.

A hosszú kamatperiódusú hitelek piacán is végre valahára beköszöntött a valódi verseny. Ennek nyertesei a hitelfelvevők lehetnek, de nem árt végiggondolni, milyen feltételekkel érdemes belevágni egy lakáshitelbe.

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első fél évben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, hat hónap alatt 11 900 kérelmet nyújtottak be, ezek összértéke 31,9 milliárd forint - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Nagytarcsán.

Ezt olvasta már?

Magánszemélyt bírságolt meg az MNB »