-->

Még dől a pénz a feltörekvő piacokra

| forrás:
TF - információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A dedikáltan fejlődő piaci kötvényekbe fektető alapokba egy évre visszatekintve már több mint 45 milliárd dollár érkezett. A részvényalapokba ennél is több, közel 115 milliárd dollárnyi friss pénz folyt be az elmúlt év során.

Bár a fejlett országok kötvényhozamai az elmúlt hetekben jelentősen emelkedtek, a hozaméhség fűtötte kereslet még jó ideig támogathatja a feltörekvő piacok hozamait – véli Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az amerikai „fiscal cliff” körüli aggodalmak sem tudták megingatni a befektetők kockázati étvágyát az előző év utolsó napjaiban: a fejlett országok nyomott kamatszintjei mellett továbbra is ömlik a pénz a jobb megtérüléssel kecsegtető fejlődő piacok felé. A feltörekvő kötvénypiacokat megcélzó alapokba az elmúlt hetekben is rendületlenül áramlott a tőke, a dedikáltan fejlődő piaci kötvényekbe fektető alapokba egy évre visszatekintve már több mint 45 milliárd dollár érkezett. A részvényalapokba ennél is több, csaknem 115 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett az elmúlt év során.

A kötvényalapok esetében az utóbbi hetekben egyre népszerűbbek a helyi devizás kötvényekbe fektető alapok, ami azt jelzi, hogy a befektetők a magasabb hozam reményében egyre kevésbé riadnak vissza a devizakockázat felvállalásától. A dollárban és euróban kibocsátott kötvények hozama ugyanis nagyon alacsony szintre süllyedt, a helyi devizás papírok esetében pedig a magasabb kamatszinten kívül a nyitott devizapozícióban sokan inkább a felértékelődési potenciált látják, mintsem a devizakockázatot. Régiós összehasonlításban Latin-Amerika mellett Európa kevésbé fejlett kötvénypiacaira érkezik a legtöbb friss tőke. A részvényalapok esetében – a Kínával kapcsolatos növekedési aggodalmak enyhülésével párhuzamosan – az utóbbi időben ismét Ázsia fejlődő része a legvonzóbb.

„Magyarország esetében elsősorban a kötvénypiacot érinti a forrásbeáramlás: a nemzetközi összehasonlításban még mindig viszonylag magas hazai kötvényhozamok az elmúlt hónapokban sok külföldi tőkét vonzottak. A hazai eszközök szempontjából is nagyon releváns kérdés, hogy meddig tart ki ez a lendület” – mondja Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A legfrissebb adatok bizakodásra adhatnak okot, hiszen a január eleji számok azt mutatják, hogy továbbra is jelentős tőke áramlik a fejlődő piaci alapokba. Mindez ráadásul úgy, hogy az elmúlt hetekben a legfejlettebb országok kötvénypiacain rég nem látott hozamemelkedés történt: az USA-ban a 10 éves kötvényeké a december eleji 1,6 százalékról 1,9 százalék fölé ugrott, a német hosszú hozam pedig 1,3-ról 1,5 százalék fölé emelkedett.

Ebben komoly szerepe volt annak, hogy a FED a közelmúltban meglebegtette a kötvényvásárlási programjainak esetleges visszavágását, ami a piaci szereplők többségét meglepte. A pénzcsapok elzárásának kérdése időről időre fel szokott vetődni, azonban a fejlett országokban még mindig gyenge lábakon áll a növekedés, ezért a jegybanki „lélegeztetőgépre” nagy valószínűséggel még sokáig szükség lesz – véli Forián-Szabó Gergely. Egyelőre úgy tűnik, hogy a fejlett piacokon bekövetkezett kisebb hozamemelkedés nem tudta megingatni a kockázatvállalási kedvet, így a hozamvadászat tovább folytatódik.

Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai »