Vegyes alapok felé mozdult a pénz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Minimális mértékben csökkent a befektetési alapok vagyona márciusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) csütörtökön közölt összesítése szerint.

A szövetség közleménye szerint az elmúlt hónap kérdése az volt, hogy a brókerbotrányként emlegetett eseménysorozat mekkora negatív hatással lesz a tőkepiacon belül a befektetési alapokra. A mindössze 0,2 százalékos márciusi vagyoncsökkenés azonban messze az átlagos havi mozgások mértékén belül maradt - állapítják meg.

A legtöbb pénz a vegyes alapokba érkezett

Összességében 15,8 milliárd forint tőke távozott az alapokból márciusban, míg a hozamokat is figyelembe véve 10,8 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal csökkent az összvagyon. A hónap végén a Bamosz-tagok 5591 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapoknál, a kötvényalapoknál, az abszolút hozamú és az ingatlanalapoknál csökkent a vagyon, míg a garantált és a származtatott alapoknál, valamint a vegyes és a részvény alapoknál növekedett. A legtöbb pénz a vegyes alapokba érkezett és a pénzpiaci alapokból távozott márciusban.

A részvényalapok vagyona 2,5 százalékkal emelkedett

A pénzpiaci alapok vagyona 1,5 százalékkal 1400 milliárd forintra csökkent. A kategórián belül a hazai likviditási alapokból 22 milliárdnyi, a hazai egyéb pénzpiaci alapokból 13 milliárd forintnyi tőke távozott.

A kötvényalapok iránti kereslet mindezidáig töretlen volt, de márciusban a hazai rövid futamidejű kötvényalapokból 16,4 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, amit a hosszú futamidejű kötvényalapokba áramló 6,4 milliárdnyi friss tőke nem tudta ellensúlyozni. A kategória vagyona így összességében 11,4 milliárd forinttal, 0,9 százalékkal csökkent, 1304 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A vegyes alapokba 16,1 milliárd forint tőke áramlott be, a hozamokkal együtt a vagyon 2,6 százalékkal nőtt, megközelítette a 716 milliárd forintot.

A részvényalapokba 3,6 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok még tovább javítottak, mivel márciusban a magyar tőzsdeindex jól teljesített, szemben a nemzetközi trendekkel. A részvényalapok vagyona így 2,5 százalékkal 265 milliárd forintra emelkedett.

Az ingatlanalapoknál szintén tőkekiáramlás volt

A tőkevédett alapok márciusban népszerűek voltak, ezekbe 12,5 milliárd forint friss tőke érkezett. A hozamokkal együtt a vagyonuk 1,4 százalékkal növekedett, meghaladta az 501 milliárd forintot március végén. Az abszolút hozamú alapokból 12,6 milliárd forintnyi tőke távozott, amin a hozamok csak kismértékben tudtak javítani, a vagyon összességében 1,6 százalékkal 685 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapoknál szintén tőkekiáramlás volt, amelynek nagysága 6 milliárd forintot tett ki. A hozamok ezen csak részben tudtak javítani, így a kategória vagyona 1 százalékkal 473 milliárd forintra csökkent. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokból 1,9 milliárd forintot vettek ki márciusban, a vagyon 0,2 százalékkal 159 milliárd forintra mérséklődött.

Ezt olvasta már?

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon »