Még nincs elég külföldi diák nálunk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat, résztanulmányokat folytató magyar diákok száma és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya - mutatott rá az oktatási államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozó második napján, pénteken Budapesten.

Az elitoktatás mindenki számára nyitott

Palkovics László kifejtette: jelenleg a diákpopulációnak mintegy 10 százaléka tanul külföldön, ennek nőnie kell, 20 százalékra vagy még annál is többre.

Hozzátette: a felsőoktatási stratégia azt tartalmazza, hogy a külföldi hallgatók száma 2024-re 15 százalékra emelkedjen, most ez az arány 9 százalék.

A rendszerváltáskor, 1989-91 között mintegy 100 ezer hallgató járt a magyar felsőoktatási intézményekbe, majd rövid idő alatt ez a szám 450 ezerre nőtt. A korábbi elitoktatás nyitottá vált mindenki számára - állapította meg. Megjegyezte: demográfiai okok miatt a szám csökkenésnek indult, de 300 ezer körül stabilizálódott.

Sebességváltás a felsőoktatásban

Az oktatási államtitkár értékelése szerint a felsőoktatási rendszer a legstabilabb rendszer volt, ami hozzájárult a társadalmi mobilitáshoz is, s képes volt arra is, hogy a létszámbeli ugrást kezelje, ami igen látványos fejlődést eredményezett.

Rámutatott az elmúlt években a nagyobb léptékű reformok megvalósultak, sebességváltás történt a felsőoktatásban.

A kihívások között említette a változások felgyorsulását. Két éve a migráció még nem volt tényező, mára a legfontosabb gazdasági és társadalmi kihívássá vált - említett egy példát.

Már nincs személyre szabott oktatás

Kitért arra is, hogy a most felsőoktatásba járó hallgatók kétharmadának olyan munkája lesz néhány évtizeden belül, amit ma még nem is lehet meghatározni.

A hallgatói létszám növekedésével ugyanakkor a tanár-hallgató közvetlen viszony megszakadt, és a bolognai rendszer sem támogatja a személyre szabott oktatást. Ugyanakkor erre a kapcsolatra szüksége van a hallgatóknak, erre megoldást kell találni - mutatott rá az államtitkár. Palkovics László előadásában beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy a teljes állami támogatás 10 százalékát kell kutatásra fordítani 2019-re, ehhez jönnek még további alapok.

A kétnapos alumni találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be.

Ezt olvasta már?

Minden ötödik egyetemista vesz igénybe diákhitelt »