Megér egy misét az európai részvénypiac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kedvező növekedési kilátások és a gyorsuló infláció miatt nem kérdés, hogy a következő hónapokban a részvénypiacok - ezen belül is az eurózóna - irányába kell mozdulni a megtakarítással rendelkezőknek. Ennek megfelelően a portfóliókban a hangsúlyt a vegyes alapokra, illetve részvényekre kell áthelyezni - tanácsolja a K&H Alapkezelő.

Jól teljesítenek a részvénypiacok

Az amerikai elnökválasztás óta jelentősen emelkedtek a részvénypiacok: az S&P 13 százalékkal, a DAX 19 százalékkal növekedett, így az európai és tengerentúli részvénypiacok egyaránt jól teljesítettek.

„A jelenlegi gyorsuló inflációs és növekedési környezet alapvetően továbbra is a részvény típusú befektetéseknek kedvez, így, bár a részvénypiacok abszolút és relatív szinten is magasan értékeltek, más, látható hozamot nyújtó alternatíva hiányában továbbra is jól teljesíthetnek.”

„Az előttünk álló hónapokban ezért az óvatosabb befektetőknek a vegyes alapok, míg a dinamikusabb megtakarítóknak közvetlenül a részvényeszközök arányának növelését javasoljuk a portfólión belül” – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Előnyben az európai tőzsdék

„Miközben Trump elnök fokozatosan meg (nem) valósuló költségvetési intézkedései inkább csalódást okoznak a tengerentúli piacok számára, addig a választási/politikai kockázatok enyhülésével, elmúltával az európai részvénypiacok fellélegezhetnek, ezért a részvényeken belül az európai tőzsdéket részesítjük előnyben” – tette hozzá a szakember.

„A magyar tőzsde egyelőre kivételt képez az európai részvénypiaci növekedési kilátásai alól, hiszen a kiváló évkezdet után lendületét vesztette, ez pedig jelentős lemaradást eredményezett a régiós és globális versenyben.”

„Így annak ellenére, hogy az elmúlt két évben el voltak kényeztetve a hazai befektetők – hiszen a BUX index több mint 90 százalékot emelkedett –, a kedvező trend folytatására idén egyelőre kevés esélyt látunk. Rövid távon tehát nem tartjuk vonzónak a BUX indexet, és a pozitív fordulathoz mindenképpen új növekedési sztorikra, és ezzel magasabb profitkilátásokra van szükség a blue chipektől, az optimista piaci hangulat folytatódása mellett” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

A Fed és az  EKB szerepe

„Ha minden folytatódik a jelenlegi kerékvágásban, akkor júniusban sor kerülhet a Fed második idei kamatemelésére, és bár egyelőre még folytatja a lejáró értékpapírok újra befektetését az amerikai jegybank, az irány egyértelmű, ez pedig rövid távon kedvezőtlen a kötvényeknek.”

„Az uniós kamatpolitikában a következő hónapokban ugyan nem várható változás, de az év második felében a politikai kockázatok enyhülésével az EKB is utalást tehet arra, hogy elmozdul a zéró kamatpolitikáról. Mindezeket figyelembe véve nemzetközi szinten csökkentsük a kötvények súlyát a megtakarításokban” – tanácsolja a szakember. 

A magyar jegybank lépése

Az MNB részéről ezzel szemben továbbra is a gazdaság élénkítése, ezzel együtt pedig az alacsony kamatszint fenntartása várható. Ezt támasztja alá, hogy a jegybank a második negyedévtől 750-ről 500 milliárd forintra korlátozta a kereskedelmi bankok számára elérhető háromhavi betéteket, ezzel is alacsonyan tartva az állampapírpiaci hozamszinteket és a bankközi kamatszinteket.

Mindez a kötvénypiac számára azt jelenti, hogy a rövid futamidejű állampapírok esetében az alacsony hozamszintek fennmaradása, míg a hosszabb futamidejű kötvények esetében a nemzetközi trendnek megfelelő hozamemelkedés várható a következő hónapokban.

Jó eszköz lehet a nyersanyag

„Habár a nyersanyagok eddig lemaradtak az idei raliról, de a világgazdaságra most jellemző fellendülési időszak sajátossága az infláció emelkedése mellett a kapacitások erőteljesebb kihasználása, ez pedig kedvezően hat a nyersanyagpiacok teljesítményére.”

„Hosszabb távon tehát lényeges felértékelődési potenciált látunk bennük, így jó eszköz lehet a kellően változatos portfólió összeállításához” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

Hogy alakulhat a forint sorsa?

Habár a Fed kamatemelése miatt dollárban már vannak kézzel fogható hozamok, az előttünk álló negyedévben nem számítunk a dollárrali folytatódására, így továbbra is maradhat paritás felett az EUR/USD árfolyama az európai politikai kockázatok enyhülésével párhuzamosan.

A forint esetében a következő hónapokat főként az határozhatja meg, hogy a fizetésimérleg-többlet fokozatos csökkenése enyhítheti a forinton a felértékelődési nyomást. A másik oldalon azonban azt is látni kell, hogy ha a nagy jegybankok a (további) szigorítás irányába mozdulnak el, akkor az a forint gyengülését okozhatja.

Ezt olvasta már?

Új magyar-kínai megállapodások születtek »

4IG 930 (0,76 ) AKKO Invest 444 (-1,33 ) ALTEO 810 (-0,25 ) ANY 1350 (-1,10 ) APPENINN 397 (-1,98 ) AutoWallis 108 (2,86 ) CIGPANNONIA 215 (0,94 ) CSEPEL 538 (-1,82 ) Duna House A 3750 (-1,32 ) EHEP 8700 (-2,25 ) ENEFI 459 (3,15 ) ESTMEDIA 132 (-8,97 ) FUTURAQUA 101 (-1,94 ) GSPARK 4710 (0,86 ) KPACK 17000 (6,25 ) MASTERPLAST 732 (-0,81 ) MOL 3000 (-0,53 ) MTELEKOM 438 (-0,45 ) NORDTELEKOM 44 (-0,34 ) NUTEX 30 (-1,64 ) OPUS 312 (-0,95 ) ORMESTER 7050 (-1,40 ) OTP 13770 (0,15 ) OTT1 253 (3,27 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) RABA 1095 (-2,23 ) RICHTER 5755 (0,61 ) SET Group 120 (5,84 ) WABERERS 1260 (-0,40 )