Megfogják az informatikai költségeket a kkv-k

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Asztali számítógépet, laptopot és monitort, valamint a cég hatékony működését segítő szoftvereket vásárolnak azok a kkv-k, amelyek lecserélnék eszközeiket. A kisvállalkozások többsége azonban nem tervez idén nagyobb informatikai vásárlást - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A többségnél marad a régi

A K&H kkv bizalmi index tíz éves történetében szinte mindig informatikai fejlesztésekre készült a legtöbb cég, akárcsak a legutóbbi felméréskor is. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozások nagy része nem változtat a jelenlegi eszközállományán.

„A vállalatok többsége (57 százalék) nem készül sem cserére, sem bővítésre, így a már meglévő informatikai eszközökkel kíván dolgozni idén is. Minden harmadik vállalat tervez valamilyen változtatást vagy új vásárlást, közülük legnagyobb arányban azok a cégek vannak, amelyek idén lecserélik a meglévő eszközöket, és új gépekkel fognak dolgozni (13 százalék). Minden kilencedik kkv új beszerzést és a mostani számítógépek cseréjét is tervezi, míg a cégek 9 százaléka a meglévő eszközök mellé fog újakat vásárolni idén” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A cserére, bővítésre fordítandó összeg igen eltérő képet mutat a nyilatkoztak alapján. A vállalkozások nagyobb része (41 százalék) várhatóan a tavalyi költségkeretet szánja idén is az ilyen jellegű beszerzésekre, míg szinte azonos arányban válaszolták a cégvezetők, hogy többet vagy éppenséggel kevesebbet fognak költeni IT fejlesztésekre idén (21 és 20 százalék).

Tarol az asztali számítógép

Azon kkv-k körében, amelyek idén informatikai fejlesztést vagy eszközvásárlást terveznek, egyértelműen a számítógépek és azok különböző tartozékai az elsődleges beszerzési célok. Legnagyobb arányban asztali számítógépet és laptopot terveznek vásárolni (41 és 32 százalék), míg közel minden negyedik vállalkozás (23 százalék) csak a monitorokat szándékszik lecserélni idén. A szoftvereket tekintve leginkább a speciális igényt kielégítő programok – mint például kiadványtervező – beszerzésére készülnek a legtöbben (20 százalék), amelyet az irodai és az ügyviteli szoftverek követnek. Meglepő módon okos televízióra is szükség van tízből egy kkv-nál.

Ezt olvasta már?

Visszatértek a vevők a használtautó-piacra »