Megkérdezték a magyarokat, hogy mitől lesznek boldogok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre kereste a választ a NaturComfort Kft., Magyarország első életbölcsesség kutatásában, melyet 8600-an töltöttek ki

Mi a legfontosabb az életben

„Egészség, család, szeretet. Ez a három legfontosabb dolog az életben félmillió évnyi élettapasztalat tanúsága szerint” – mondta Polgári Erika, a felmérést végző NaturComfort Kft. ügyvezetője.

A válaszadók 72 százaléka véli úgy, hogy a legfontosabb az egészség. A család 62 százalék, a szeretet 42 százalék szerint a legfontosabb. A pénz, illetve a jólét csak az ötödik, a munka pedig csak a tizedik legfontosabb az életben.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az eredmény összefüggésben van a válaszadó nemével és életkorával. A férfiak számára mind az anyagiak, mind pedig a munka többet nyom a latban, mint a nőknél, ami nem meglepő. Annál váratlanabb eredmény, hogy minél idősebb valaki, az egészség és az anyagi dolgok egyre kevésbé számítanak, viszont a békesség és a türelem jelentősége pedig egyre jobban. 

Ami fontos, nem feltétlen boldogít

„Nem feltétlen az tesz boldoggá, amiről úgy gondoljuk, hogy fontos. Míg a válaszadók szerint az egészség, család és szeretet a legfontosabb az életben, addig boldoggá a kapcsolatok révén lesznek” – mondta Polgári Erika. 

Ugyanis a válaszadók által leggyakrabban említett három tényező a kapcsolatokkal függ össze: szereteted adni és kapni, tartozni valakihez, szerető család, gyerekek, unokák körében lenni.

A kapcsolatok mellett az egészség a válaszadók 26 százalékának befolyásolja a mindennapi boldogságát. 22 százalék szerint pedig az apró örömök jelentik a mindennapi boldogság titkát. És mi sem bizonyítja jobban, hogy a pénz nem boldogít, hogy csak elvétve szerepel a válaszok között.

A legszebb pillanatok az életben

Az élet legszebb pillanata a gyermek születése, a nők és a férfiak számára is. Azonban a kérdés erősen nemfüggő. A gyermek születése a nők 40 százalékánál az élet legszebb pillanata, míg a férfiaknál 29 százalék vélekedik így. Ezt követi a szeretteinkkel közösen megélt élmény (14%), mint például egy közös karácsony, utazás, vagy valami nagy eredmény megünneplése.

Jelentősen eltér a nők és férfiak harmadik legszebbként említett életeseménye: míg a nők életének harmadik (6%) legszebb pillanata, amikor megtudták, hogy babát várnak, a férfiaknak az, amikor megismerkedett a párjával. 11 százalék jelölte ezt a választ, míg a nők csak 3 százaléka.

Mit jelent a boldogság? Az attól függ

Hogy mit értenek az emberek boldogság alatt, összefügg az iskolai végzettséggel és a lakhellyel. Minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál inkább a harmónia jelenti a boldogságot. Ellenben ahogy csökken az iskolai végzettség, úgy egyre inkább az egészség jelenti a boldogságot.

A szeretet mindenkinek egyformán fontos, függetlenül az iskolai végzettségtől. Azonban az igencsak meglepő, hogy az alapfokú végzettségű válaszadók kétszer annyian azonosították a boldogságot a családdal, mint a felsőfokú végzettségűek.

Emellett a boldogság értelmezése a válaszadó lakóhelye szerint is összefüggéseket mutat: minél nagyobb a település, annál valószínűbb, hogy a harmónia jelenti a boldogságot.

„Érdekes összefüggés, hogy az iskolai végzettség és a lakhely méretének a növekedésével együtt gyengül a család és a kapcsolatok szerepe. Ez egyrészt utal arra az ismert tényre, hogy a városokban nagyobb fokú az elidegenedés, másrészről, hogy az iskolai végzettséggel arányosan nő a személyiség autonóniája” - mondta Polgári Erika.

De megbántam...

Nem törődtem eleget magammal – ezt bánták meg a legtöbben a válaszadók közül. Emellett azt, hogy halogattak és bátortalanok voltak, ezért elszalasztották a lehetőségeiket, valamint, hogy többet kellett volna tanulniuk és az egészségükkel törődniük.

A tanulás és egészség dolgában jelentős az eltérés az iskolai végzettség szerint. Minél alacsonyabb a végzettség annál nagyobb a megbánás, hogy bár többet tanultam volna, és törődtem volna többet az egészségemmel.

500 évnyi élettapasztalat esszenciája
Polgári Erika elmondta, hogy a felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme 8600 ember 5 legfontosabb tanácsa az életre:

1. Légy kitartó, bátor. Küzdj az álmaidért és ne félj a változástól, az ismeretlentől. Ragadd meg a lehetőségeidet.

2. Tölts több időt azzal, aki fontos számodra. Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt.

3. Gondolkodj pozitívan. Becsüld meg, amid van, és ne légy elégedettlen.

4. Figyelj az egészségedre.

5. Tanulj, olvass, tapasztalj.

Ezt olvasta már?

Miről álmodik a magyar munkavállaló? »