Megszoksz vagy megszöksz - jelek, hogy ideje munkahelyet váltani

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Egy-egy rosszul sikerült munkanap vagy egy sikertelen széria után természetes, ha felmerül bennünk a kérdés, hogy van-e még helyünk a cégnél. Ezek a gondolatok legtöbbször csak átmenetiek, hiszen általában csak a hibázásaink miatt érzett kudarcélmények mondatják velünk. De mi van akkor, ha ez a gondolat állandósul? Ha másra sem gondolunk hetek óta, csak hogy legszívesebben most azonnal felmondanánk? Mik azok a helyzetek, amikor már tényleg csak a "megszökés" az egyetlen út? Cikksorozatunk 11. részében ezekre keressük a választ.

Manapság egyre természetesebb jelenség a munkaerő fluktuáció: gyorsan cserélődnek körülöttünk a munkatársak, és talán mi magunk is gyakrabban váltunk munkahelyet, mint korábban terveztük. 

Ennek leginkább az az oka, hogy néhány hónapnyi munkavégzés után rájövünk, hogy mégsem nekünk való ez a munka, nem olyan, amilyennek képzeltük, vagy ami még rosszab: nem azt kaptuk, amit ígértek.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk arra, hogy inkább heteket, hónapokat várjunk a változásra, mondván “nem szeretnénk elhamarkodott döntést hozni”. Van azonban egy olyan pont, amelynél már nem érdemes tovább várni.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Eljött az ideje a váltásnak?

Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy itt az ideje új munka után nézni, a következő kérdéseket érdemes feltenni magunknak: Érezzük, hogy fontos a munkánk? Kapunk pozitív visszajelzéseket? Motiváltak vagyunk? Van lehetőségünk tanulni és fejlődni? Jó a kapcsolatunk a munkatársainkkal és a főnökünkkel? 

Ha ezeknek a többségére nemmel válaszolunk, akkor elképzelhető, hogy valóban eljött az ideje a váltásnak. Hiszen a jó munkahelyen valóban jól érezzük magunkat, akármennyi is a munka. Ha viszont csak a túlélésre játszunk, az előbb-utóbb akkora stresszel járhat, hogy akár az egészségünk is rámehet. De mit jelent az, hogy csak a túlélésre játszunk?

Ha például várakozással gondolunk a következő munkanapra, és az izgalmas kihívásokat látjuk benne, akkor jó eséllyel megtaláltuk a helyünket. De ha vasárnaponként már görcsben van a gyomrunk a ránk váró hét miatt, hétfőn pedig szorongva indulunk a munkahelyünkre, akkor valószínűleg nem érezzük olyan jól magunkat az adott helyzetben.

Ha élvezzük a munkánkat, gyorsan eltelik az idő. De ha percenként nézünk az óránkra, hogy mikor jár már le a műszakunk, az szintén egy jele lehet annak, hogy nem álmaink munkáját végezzük.

Szerencsések vagyunk, ha úgy érezzük, kiteljesedünk a munkánk során, és vannak céljaink és előrelépési lehetőségeink. Ha viszont elképzeljük magunkat 5 év múlva, és azt látjuk, hogy ezen a helyen nem tudnánk előrébb jutni az évek során, lehet, hogy jobban tesszük, ha elgondolkozunk a váltáson. 

Intő jelek

A monotonitás könnyen kiölheti belőlünk a lelkesedést és a munkakedvet. Ezért ha azt vesszük észre, hogy belekerültünk egy mókuskerékbe, ami sosem áll meg, a munkánk pedig már semmi újat nem tud adni nekünk, ideje átgondolni, hova tovább. Nem szégyen, ha belefáradtunk.

Az elején talán még megvolt bennünk, a szenvedély - vagy legalább a motiváltság -, beleadtunk mindent, és jól is teljesítettünk. De ha nem kaptunk pozitív megerősítést, és hiába próbáltunk fizetésemelést kérni, csak zsákutcába futottunk, nem csoda, ha elment a kedvünk a további küzdéstől.

Intő jel lehet az is, ha egy idő után észrevesszünk, hogy belekeveredtünk egy szerepjátékba. Ez annyit tesz, hogy amint belépünk a munkahelyünkre, felveszünk bizonyos viselkedésformákat, amelyek egyáltalán nem vallanak ránk. Ha úgy érezzük, hogy nem lehetünk önmagunk az irodában és nem nyílhatunk meg a kollégáink előtt, mert akkor kiderülne, hogy nem is illünk bele a vállalati kultúrába, érdemes feltenni magunknak a kérdést: van értelme tovább titkolózni és színlelni? Próbáljunk meg inkább egy olyan állást keresni, ahol valóban önmagunk lehetünk!

Emellett már számos kutatás kimutatta, hogy a stressz rossz hatással van a teljesítményünkre és az egészségi állapotunkra, így érdemes odafigyelni testünk jelzéseire is. Minél tovább halogatjuk a döntést - amiről már régóta tudjuk, hogy meg kellene hoznunk -, annál jobban kihathat az életünk többi területére is a rossz munkahelyen való vegetálás. 

Összefoglalva, ha már nem nem tudunk fejlődni, nem kapunk új kihívásokat, nincs lehetőségünk új dolgokat tanulni, nem bővül a kapcsolatrendszerünk, önbizalmunk pedig inkább csak egyre csökken, közben pedig szinte éjjel-nappal dolgozunk a soha el nem jövő előléptetésünkért, akkor egyértelműen többet teszünk bele a munkába, mint amennyit az ad nekünk. Tehát már nincs értelme tovább halogatni a felmondást.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is: amikor annyira élvezzük és szeretjük a munkánkat, hogy mindent annak rendelünk alá, szinte semmi másra nem fordítunk időt, és igényünk sincs arra, hogy legalább néha abbahagyjunk a munkát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a jobbik eset, viszont ennek is megvan a maga veszélye: így ugyanis előbb-utóbb bekopogtat hozzánk a kiégés nevű mumus. De erről majd máskor…

Cikksorozatunk következő részében a felmondással foglalkozunk majd. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

Ezt olvasta már?

Egyetem alatt is dolgozna a Z generáció »

4IG 3620 (-14,62 ) AKKO Invest 19900 (4,19 ) ALTEO 710 (1,43 ) ANY 1360 (0,37 ) APPENINN 532 (-0,75 ) AutoWallis 161 (-3,59 ) CIGPANNONIA 436 (0,23 ) CSEPEL 648 (6,23 ) CyBERG 1880 (10,59 ) Duna House A 4120 (0,49 ) ELMU 28400 (2,90 ) EMASZ 26200 (1,55 ) ENEFI 300 (-3,23 ) ESTMEDIA 90 (-3,02 ) FUTURAQUA 56 (19,83 ) KONZUM 205 (1,99 ) KPACK 17500 (2,94 ) KULCSSOFT 1300 (1,56 ) MASTERPLAST 685 (2,24 ) MOL 3360 (-0,18 ) MTELEKOM 472 (-0,21 ) NORDTELEKOM 40 (6,32 ) NUTEX 32 (11,03 ) OPUS 414 (1,97 ) ORMESTER 1700 (3,03 ) OTP 12930 (0,70 ) OTT1 218 (-2,24 ) PANNERGY 686 (-2,28 ) RABA 1180 (-2,07 ) RICHTER 5140 (-1,34 ) SET Group 770 (14,58 ) TAKAREK 700 (1,45 ) WABERERS 1725 (-3,36 ) ZWACK 17300 (0,58 )