-->

Megszületettek a javaslatok a devizahiteles mentésre

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A román kormány megegyezésre bátorítja a bankokat és ügyfeleiket, és nem szeretne kötelező megoldást bevezetni a bajbajutott frankhitelesek védelmében - jelentette ki Darius Valcov román pénzügyminiszter, miután a jegybank vezetőivel konzultált a svájci frank váratlan megerősödése nyomán kialakult helyzetről.

Valcov szerint a tanácskozáson két megoldás körvonalazódott: az egyik a hitelek lejre - esetleg euróra - váltása, a másik pedig a törlesztések átütemezése a futamidő meghosszabbításával. Hozzátette: egyik megoldást sem szeretnék kötelezővé tenni, mert "Románia szabad piacgazdaság és a kormánynak tartózkodnia kell a magántulajdonú bankokat károsító beavatkozástól".

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a frankárfolyam befagyasztása, Valcov azt mondta: erről csak a bankok hozhatnak döntést, ilyesmit nem lehet rájuk kényszeríteni.

Már van bank, amely lejre váltja a hiteleket

A pénzügyminiszter rámutatott, nincs 150-200 ezer frankhiteles Romániában, ahogyan az a román szaksajtóban megjelent: a bajba jutott lakossági hitelesek száma alig haladja meg a 75 ezret. A bankszektor érintettsége is alacsony: a 40 szereplős román piacon összesen hat banknál összpontosul a frankhitelek több mint 95 százaléka - magyarázta.

Az általa vázolt két megoldásról Valcov kifejtette: van már olyan bank, amelyik lehetővé teszi a frankhitelek lejre váltását, átvállalva a konverzióval keletkező többletterhek jelentős részét.

Elszabadultak az árfolyamok

A svájci jegybank csütörtökön eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a svájci frank árfolyama az előző napi 3,74-ről 4,32 lejre ugrott. Pénteken a román nemzeti bank ennél is magasabb, 4,42 lejes frankárfolyamot közölt.

A másik megoldásra - a hitelek átütemezésére - állami támogatás is létezik: a bukaresti kormány ugyanis egy tavalyi rendeletében adókedvezménnyel bátorította a kisjövedelmű hiteleseket, hogy a futamidő meghosszabbításáról állapodjanak meg a bankokkal. Valcov szerint a jogszabály a frankhitelesek megsegítését is szolgálhatná, csak azt részt kell kivenni a jogszabályból, amely jövedelemkorlátot szab alkalmazására.

Adókedvezményt kaphatnak a hitelesek

A Ponta-kormány a fogyasztást akarta bátorítani azzal a rendelettel, amely adókedvezményt biztosított a hiteleseknek, ha megállapodtak a bankokkal, hogy két évig - a kamatterhek 35 százalékig terjedő csökkentésével - kisebb törlesztőrészletet fizetnek. A futamidő meghosszabbítása miatt később keletkező kamattöbbletre az állam a hiteles jövedelemadójának részleges elengedésével biztosít fedezetet. A rendelet "előnyeit" eddig sem a bankok, sem a hitelesek nem akarták kihasználni.

Romániában a frankhitelek értéke 4,5 százalékát teszi ki a teljes hitelállománynak.

 

Ezt olvasta már?

Újabb mélyponton a román alapkamat »