Megtakarítás kicsiben - havi 5 ezer forint is számít!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ki ne vágyna arra, hogy legyen párszázezer forint félretett pénze, amihez hozzá tud nyúlni, ha baj van? Ki ne szeretne összegyűjteni egy nagyobb összeget, amit később be tud fektetni, hogy tovább gyarapodjon? De jó lenne - sóhajtunk. Viszont mit kezdjen az, aki havonta csak 5-10 ezer forintot tud megtakarítani? Ne dőljünk be a tévhitnek, hogy félretenni csak nagy tételben érdemes! Sok kicsi sokra megy alapon természetesen a kis címletű bankjegyek összegyűjtése is jövedelmező lehet hosszú távon. Mutatjuk a lehetőségeket!

A legtöbb befektetésnek és lekötésnek 500 ezer forintos minimum értéket szabnak, ezt viszont havi 5-10 ezer forintonként elég hosszú idő elérni. Azonban a kis pénznek is találhatunk jobb helyet a borítéknál, a befőttesüvegnél vagy a párnahuzatnál! Érdemes utánanézni a kis összegű megtakarítás lehetőségeinek, ami az egyszeri és meghatározott időtartamú lekötés helyett rendszeres befizetéssel segít hozzá a kívánt vésztartalék felhalmozásához. 

Bármire is gyűjtünk, sosem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk a félretett pénzünkre, ezért nagy előnye ennek a megtakarítási formának, hogy rugalmas hozzáférést biztosít.

A virtuális malacpersely

A CIB Banknál elérhető Malacpersely Számlánál nulláról is kezdhetjük megtakarításunkat, megnyitásához ugyanis nem szükséges kezdőösszeg. A perselybe “bedobott” pénzhez bármikor hozzáférhetünk (bár ez bizonyos mértékű kamatveszteséggel jár), ráadásul a számla fenntartása sem kerül semmibe. További előny, hogy itt az sem feltétel, hogy a pénzintézetnél legyen a folyószámlánk, így tényleg bárki elérheti, egyszerűen.

Amennyiben a havi befizetésünk legalább 10 ezer forint, összes megtakarításunk pedig nem haladja meg az 5 millió forintot, 0,05 százalékos kamattal számolhatunk. Ennek jóváírása havi szintű, így még a kamatos kamat előnyét is élvezhetjük.

A bank az oldalán található termékismertetőben egy diagramon is bemutatja pénzük gyarapodásának mértékét. A példán azt látjuk, hogy ha 7 éven keresztül minden hónapban befizetünk 12 ezer forintot a számlára, 1 millió 88 ezer forintot gyűjthetünk össze.

Megtakarításunk alakulása havi 12 000 forint félretétele esetén. Forrás: CIB Bank

Ha ugyanezt az 1 millió 88 ezer forintos álomhatárt úgy szeretnénk elérni, hogy otthon egy dobozba rakosgatjuk el a havi 12 ezer forintot, akkor 90 hónapra, vagyis 7 és fél évre lenne szükségünk, mivel ebben az esetben nem kamatozik a pénzünk.

Egyenesen célunk felé

Hasonlóan kedvező ajánlatot találhatunk az Erste Bank kínálatában is. Az Erste CélBetét-tel már havi 5 ezer forinttal is tehetünk jövőbeli céljainkért. Bár a megtakarítási számla nyitásához feltétel, hogy a lakossági folyószámlánkat is az Erste kezelje, ezen kívül rendkívül rugalmas lehetőséget kínálnak.

Az alkalmanként félretett pénz összege és rendszeressége tetszőlegesen változtatható, ráadásul nem csak személyesen, hanem TeleBank-on vagy NetBank-on keresztül is könnyedén lebonyolíthatjuk a befizetést.

A tartalékhoz bármikor, nagyobb kamatveszteség nélkül hozzáférhetünk, a nagyobb befizetésekért pedig kiemelt kamatot kapunk.

Erste CélBetét megtakarítási számla kamatozása. Forrás: Erste Bank

Ez a megtakarítási forma diákoknak is jó választás, ebben az esetben ugyanis már havi 2 ezer forintért is megkapjuk a kamatot.

Erste CélBetét megtakarítási számla kamatozása diákok részére. Forrás: Erste Bank

Ha egy hónapban legalább az elvárt havi minimális összeg beérkezik a számlánkra, és emellett nem veszünk ki részösszeget a tartalékunkból, prémium kamatot is kapunk. Minden más esetben az évi 0,01 százalékos évi kamat arányos részével számolhatunk az adott hónapban.

Kifizetődő takarékoskodás

A kis összegű megtakarításban gondolkodóknak jó lehetőség az OTP Takarékszámla is. A számlanyitás minimum összege 10 ezer forint, a befizetett összeghez azonban itt is rugalmasan hozzáférhetünk, amikor egy váratlan kiadás miatt szükségünk lenne rá. 

Átutalási megbízásainkat bármikor módosíthatjuk, akár telefonon vagy interneten keresztül is, ha pedig havonta növeljük tartalékunkat, az alapkamaton felül úgynevezett jutalom kamatra is jogosultak leszünk. 

A kamatozás alakulása az OTP Takarékszámlánál. Forrás: OTP Bank

Ez a választás azoknak éri meg jobban, akik már eleve OTP-s ügyfelek, ugyanis nekik elengedik a Takarékszámla vezetési díját, valamint az OTP-s bankszámláról történő átutalás is ingyenessé válik.

OTP Takarékszámlát bármely természetes személy nyithat, sőt, akár egy időben több ilyen megtakarítással is rendelkezhetünk. Egy számlának azonban csak egy tulajdonosa lehet.

Tudjuk még csavarni

Az MKB Duplacsavar Rendszeres Megtakarítási Szolgáltatás a megtakarítási számlát ötvözi a befektetéssel. Az elérhető értékpapírok közül minimum egy, maximum három befektetési alapot választhatunk, így könnyen kialakíthatjuk a célunkhoz legmegfelelőbb portfóliót. 

Az MKB Duplacsavar Rendszeres Megtakarítási Szolgáltatás keretében választható befektetési alapok. Forrás: MKB Bank

A havi minimum összeg 10 ezer forint és a befektetendő összegnek legalább ezer forintnak kell lennie, alaponként. Az, hogy havonta mennyit teszünk félre, illetve mennyit, mibe és milyen arányban fektetünk be, bizonyos kereteken belül tetszőlegesen módosítható, pénzünkhöz pedig rugalmasan és alacsony költséggel hozzáférhetünk.

Ez a lehetőség azonban kockázatot is rejt magában, hiszen előre kell meghatározni a rendszeres vételi megbízást, a napi árfolyamok előzetes ismerete nélkül. Így ez mindenképpen nagyobb átgondolást igényel, amihez nyugodtan kérjük ki szakember véleményét, tanácsát.

Cikkünk kizárólagos célja az informálás. A termékek sorrendje nem jelez semmiféle rangsort. A tájékoztatás nem teljeskörű és nem minősül ajánlatnak. Döntés előtt mindenki keresse fel az adott pénzintézetet és kérje az ott dolgozók segítségét a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásához!

Ezt olvasta már?

Megtakartás - tudatosabb élet a járvány után »

4IG 596 (-2,30 ) AKKO Invest 448 (-1,65 ) ALTEO 746 (1,63 ) APPENINN 342 (-0,87 ) AutoWallis 79 (1,95 ) BIF 295 (-2,32 ) CIGPANNONIA 215 (2,38 ) CyBERG 1190 (-0,83 ) DELTA 101 (2,64 ) Duna House A 3100 (-3,73 ) EHEP 2440 (-2,01 ) ENEFI 320 (-1,23 ) FORRAS/OE 1110 (4,72 ) FUTURAQUA 65 (-1,67 ) Gloster 2300 (-8,00 ) KULCSSOFT 1600 (4,23 ) MASTERPLAST 606 (2,02 ) MOL 1796 (0,11 ) MTELEKOM 380 (-1,30 ) NORDTELEKOM 30 (3,10 ) NUTEX 29 (-0,68 ) OPUS 240 (-2,04 ) ORMESTER 11400 (-3,80 ) OTP 10810 (-1,28 ) OTT1 193 (-0,62 ) PANNERGY 602 (-1,63 ) RABA 846 (-1,86 ) RICHTER 6460 (-0,31 ) SET Group 71 (-0,14 ) TAKAREK 485 (-0,21 ) WABERERS 870 (1,16 ) ZWACK 16700 (0,30 )