Megváltás lesz a kkv-knak az új áfaszabály

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Bizottság új jogszabályjavaslata alapján az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak a forgalmi adó tekintetében, mivel az alanyi mentesség árbevételének felső határa akár 25 millió forintra is ugorhat, így a jelenleginél jóval több a kisvállalkozás számíthat az őket érintő adminisztratív terhek mérséklődésére - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. 

Az Európai Bizottság (EB) még október elején mutatta be az Unió áfaszabályával kapcsolatos reformtervét, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy javítsa és egyszerűsítse az áfa adminisztrációját a tagállamok és a cégek számára. A szabályozás másik fontos eleme, hogy a tagállamok az áfakulcsokat a jelenleginél sokkal szabadabban határozhatnák meg. 

Nagy változás jöhet

Jelenleg a tagállamok saját hatáskörben állapíthatják meg a forgalmi adó általános kulcsát, ami minimum 15 százalék, de bevezethet legfeljebb kétféle kedvezményes kulcsot (5-15 százalék) is.

Az új szabályozás értelmében ezek a sávok ugyan megmaradnának, de ezen kívül lehet még 0 százalékos, valamint egy 0-5 százalékos kulcs is.

Ráadásul eddig a tagállamok eddig csak néhány, EU-s szinten felsorolt termékre alkalmazhattak kedvezményes áfamértéket; a jövőben viszont a tagállamok bármilyen tevékenysége alkalmazhatnak kedvezményes kulcsot leszámítva néhány terméktípust (például dohány, alkohol, fegyverek).

„A tagállamok szabadabban és könnyebben vezethetnek be társadalmi szempontból kedvezményezett, illetve kevésbé adóztatott termékköröket” – értékelte a tervezetet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: a tagállamoknak továbbra is korlátot fog jelenteni, hogy mivel a pénzügyi semlegesség egy általános uniós szabály, nincs lehetőség önkényesen kijelölni az áfakulcsokat. 

Kihívások sora

A vállalkozások számára ugyanakkor komoly kihívást jelenthet majd, hogy könnyen meg tudják –e majd állapítani, hány százalék áfát kell fizetniük a különféle termékeik eladása után, ugyanis a nagyobb tagállami szabadság azt is jelenti, hogy az egyes termékekre vonatkozó áfa-besorolás terén nagyobb eltérések lesznek a tagállamok között.

„Egy olyan vállalkozás, ami több országba adja el a termékeit, különösen nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen tagállamonként kell majd figyelnie, hogy az egyes termékeire aktuálisan milyen adókulcs vonatkozik” – figyelmeztetett Földes Balázs. 

Kiterjesztett az áfamentesség

A hazai kis - és középvállalkozói szektor szempontjából a változás további lényeges pontja, hogy az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhet majd kisvállalkozásnak az áfa tekintetében: mivel Magyarországon jelenleg az alanyi mentesség árbevételének határa 8 millió forint, míg ezután az ország döntésétől függően ez akár 25 millió forintra is ugorhat. 

Ebből következően a kisvállalkozásokra sokkal több adminisztratív egyszerűsítés is vonatkozik majd, elképzelhető akár az is, hogy az alanyi mentes áfásnak nem kell majd bejelentkezni az Adóhatóságnál, nem kap adószámot, továbbá nem kell számlát sem kiállítania, a nyilvántartásokat mérsékelten kell vezetnie, valamint évente legfeljebb egyszer kell majd egyszerűsített adóbevallást beadnia.

„Bár van lehetőség a visszaélésekre, ezek a részleges egyszerűsítések összességében mégis sokat jelenthetnek a kisebb adózók számára, jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheiket” – hívta fel a figyelmet a Crowe FST szakembere.

Ezt olvasta már?

Német szigorítások a magyar vállalatok felé felé »