Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Egyre többet halljuk manapság, hogy a munkaerőpiac jelentős változáson megy keresztül. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy míg korábban megtehették a munkáltatók, hogy válogassanak a jelöltek között, addig napjainkban szinte ölre mennek egy-egy ígéretes dolgozóért. Egyre több ágazatban ugyanis felütötte a fejét a munkaerőhiány, ez pedig azt eredményezte, hogy a cégvezetők sokkal rugalmasabban kezelik a jelentkezők felé támasztott követelmények teljesülését. A diploma és a nyelvvizsga azonban továbbra is mindent visz - vagy mégsem? Cikksorozatunk kilencedik részében azt vizsgáljuk meg, hogy mennyit ér a végzettség, a nyelvtudás, és az ezeket igazoló papír.

Mennyit számít a diploma?

Az, hogy milyen szakirányú és milyen szintű végzettséget várnak el a munkáltatók, nagyban függ a betöltendő pozíciótól és az ellátandó munkakörtől. A HR szakemberek nagy többsége mégis úgy vélekedik a kérdéssel kapcsolatban, hogy elegendő tapasztalattal, megfelelő szakmai háttérrel, megnyerő hozzáállással és egy jó nagy adag szakmai alázattal "ki lehet váltani" a diplomát.

A felsőfokú végzettség inkább akkor válik előnyünkre, ha nagyratörő tervek szerepelnek a középtávú karriercéljaink között. Ha például szép lassan feltornáznánk magunkat a ranglétra tetejére, már nekünk is kellemetlen lehet, ha az alánk rendelt beosztottak magasabb végzettséggel rendelkeznek nálunk. 

Egyéb esetben azonban nem létszükséglet a diploma, ha valóban képesek vagyunk anélkül is bizonyítani rátermettségünket és szaktudásunkat. Itt természetesen az önéletrajzunkon múlik a legtöbb: meg kell győznünk a munkáltatót, hogy van helyünk a cégnél, vagy legalább egy esélyt megérdemlünk a személyes bemutatkozásra. Így a releváns gyakorlatot, szakmai tapasztalatunkat, és az ágazatban már elért legfőbb eredményeinket érdemes hangsúlyozni a CV-nkben.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Jó pont, ha tervezzük a folytatást?

A felsőfokú tanulmányokat legtöbbször személyes - anyagi vagy családi - okok miatt hagyják félbe a hallgatók. 

Amennyiben még a terveink között szerepel, hogy kisebb-nagyobb kihagyással mégiscsak megszereznénk azt a diplomát, akkor ezt mindenképpen jelezzük önéletrajzunkban, motivációs levelünkben.

Egyes munkahelyek még támogatást is nyíjtanak, ha úgy döntünk, befejeznénk tanulmányainkat, vagy elvégeznénk egy másik, szintén diplomát adó képzést. A támogatás mikéntje abszolút vállalatfüggő: felkínálhatnak egy tanulmányi szerződést, kifizethetik az oktatási költségeink részét vagy egészét, illetve biztosíthatnak munkaidőkedvezményt is, hogy gond nélkül tanulhassunk.

Ha viszont egyáltalán nem áll szándékunkban visszaülni az iskolapadba, akkor nem érdemes beleírni az önéletrajzba még azt az 1-2 elvégzett évet sem.

A lényeg, hogy a diplomát előíró álláshirdetésekre is pályázhatunk, ha meg van bennünk a kellő elszántság, határozottság, és sok releváns tudással és gyakorlattal rendelkezünk. De vajon ugyanez érvényes a 2-3 éves tapasztalatot igénylő állásokra is?

Gyakorlat teszi a mestert

A szakmai tapasztalat kérdése főként a pályakezdőknek okozhat álmatlan éjszakákat: megpályázhatnak-e egy olyan állást, amelyhez nincs meg az álláshirdetésben feltüntetett néhány éves tapasztalatuk? 

Az élet “élesben” általában teljesen más, mint ahogy előre elképzeljük, vagy elméletben megtanuljuk. Így van ez a munka világában is. Így az elvárt gyakorlat meglététől már kevésbé tekint el a munkavállalók nagy része. 

A szakmai tapasztalat egyébként a munkavállaló dolgát is megkönnyíti: ha már láttunk egyszer egy működő rendszert - sőt, aktív tagjai voltunk - , akkor sokkal gördülékenyebben fog menni az új munkakörnyezetbe való beilleszkedés és az új ritmus elsajátítása.

Minimális engedmények azonban lehetnek az elvárt évekkel kapcsolatban: ha például az előírt 2 év helyett csak 1-1,5 évig dolgoztunk ebben a pozícióban, az viszont nagyon intenzív jelenlétet és pörgős munkavégzést igényelt.

De mit kezdjenek a pályakezdők? Az ő esetükben a szakmai gyakorlat és a diákmunka lehet perdöntő, ha az ezek során ellátott munkakörök szorosan kapcsolódnak a betölteni kívánt pozícióhoz. 

Így természetesen itt is az önéletrajz játssza a legfontosabb szerepet: hogy meggyőzzük alkalmasságunkról a munkáltatót, tüntessünk fel mindent, ami hozzájárult tudásunk gyarapításához. Tehát ne csak a szakirányt írjuk be, hanem térjünk ki az általunk végzett kutatómunkákra, a külföldön eltöltött éveinkre és a tanulmányi versenyekre is.

Az angoltudás az aduász?

Általánosan elmondható, hogy ha a pozíció betöltéséhez elengedhetetlen a nyelvtudás (például mert nemzetközi ügyfelekkel és partnerekkel kell tartanunk a kapcsolatot), akkor abból nem igazán engednek a munkaadók. 

A legtöbb helyen viszont “csak” a magabiztos nyelvtudást követelik meg, nem pedig a nyelvvizsgát, hiszen ezek nem feltétlenül járnak kéz a kézben.

A főiskolai és egyetemi hallgatók körében kötelezővé váló nyelvvizsga valószínűleg éveken belül felülírja majd ezt a szemléletmódot, de jelenleg sokkal többre tartják a nyelvvizsgával nem rendelkező, ám mégis magabiztosan, elfogadható kiejtéssel és választékosan beszélő jelöltet, mint a felsőfokú nyelvvizsgát lobogtató, viszont évek óta egy szót sem beszélő pályázót.

Ezért is van az, hogy általában nem a papír alapján ítélnek. Ha az egyéb képességeinkkel sikerül elnyernünk a toborzók bizalmát, valószínűleg nem zavarja majd őket, ha nincs meg a nyelvvizsgánk, viszont látják, hogy dolgoztunk vagy tanultunk külföldön, vagy már az előző munkahelyünkön is napi szinten beszéltünk külföldi ügyfelekkel. 

Egy telefonos, videós vagy személyes interjún valószínűleg úgyis letesztelik majd a nyelvtudásunkat, és ez a gyakorlati szűrő lesz a döntő, nem pedig a papír.

Ezt keresik a cégek  

De vajon mi kell még szak- és nyelvtudáson, valamint a tapasztalaton kívül ahhoz, hogy mi legyünk az álommunkahelyünk “álom-munkavállalója”? 

A cégvezetők általában jó csapatjátékosokat keresnek, akik képesek együtt dolgozni munkatársaikkal, de ha kell, egyedül is megállják a helyüket bizonyos részfeladatokban.

Emellett sok esetben fontosnak tartják a kiválasztásnál a kreativitást, a nyitottságot, a kiváncsiságot és az egyedi meglátásokat. 

Sok cégnél komoly hangsúlyt fektetnek a jó kommunikációs- és problémamegoldó készségre is, hiszen egyes munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen, hogy jól tudjuk kifejezni magunkat, könnyen szót értsük másokkal, illetve ne csak alkossuk a véleményeket a bizonyos dolgokról, hanem fel is merjük vállalni azokat, és képesek legyünk kezelni az ebből fakadó konfliktusokat.

Emellett sok álláshirdetésben láthatjuk, hogy szenvedélyes jelöltet keresnek: olyat, aki nem csak jó a munkájában, hanem imádja is azt, amit csinál.

Cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, milyen munkahelyről álmodik a dolgozók többsége. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Ezt olvasta már?

Úgy tűnik, munka nélkül már nincs tanulás »